MIDWOLDA: Moeke Wiene Blaauw-de Groot met Vrouwenbond naar “De Born” Bennekom

Fotootjes gevonden, kleine foto’s, de meeste met gekartelde randen… Sommige ontwikkeld en afgedrukt bij Evert Luppes in Scheemda, andere bij Foto Film Meijer in Winschoten.. Er zijn er 5 bij die herinneren aan een groepsverblijf in “De Born” in Bennekom. Volgens mijn zus Gepke moet dat al voor de oorlog zijn geweest, in de jaren dertig. Toen waren zowel mijn pa als mijn moeke blijkbaar actief in vakbondskringen, in Midwolda. Nee, geen bestuursfuncties voor zo ver ik weet, ook geen stakingleiders…. Moeke is in ieder geval een week (?) naar conferentieoord/groepsverblijf “De Born” geweest, nabij Bennekom. Annie Gernaat (de vrouw van Anno Gernaat, een collega van pa Blaauw) was er ook bij, evenals Wupke Feikens, de vrouw van Brandje. Wie nog meer gezichten herkent, mag ze mij melden. Graag zelfs!
De Born 03
Moeke Wiene Blaauw, derde van rechts. Schuin voor haar: Annie Gernaat. Tweede van links, voorste rij: Wupke Feikens.
De Born 04
Bijna identieke foto…
De Born 05
De dames aan het gymnastieken, dat hoorde er destijds ‘doodgewoon’ bij!
De Born 01
Moeke Blaauw staande, 2e van links, met naast haar, met bril, Wupke Feikens. Zittend, 3e van links, in donkere kleding, Annie Gernaat.
De Born 02
Alternatief poserend: Moeke Blaauw liggend, achter haar Wupke Feikens, in het midden Annie Gernaat.
WIE ZIJN DE ANDEREN??????????????????????!!

MIDWOLDA: Schoolreisfoto OLS Hoofdweg, 1951- Oudste kleuters en klas 1 t/m 4

Ineens heeft FACEBOOK me weer te pakken…. Via dat ‘social medium’ zorgde oud-klasgenoot Beno Doedens voor een foto die ik niet kende. Het zijn de kinderen, leerkrachten en begeleidende ouders van de oudste kleuters en klas 1 tot en met 4 van de Openbare Lagere School aan de Hoofdweg, gekiekt in 1951.
BD Schoolreis 1951
Heel veel personen op één plaatje, dat blijft nogal klein. En de letters onder de foto al helemaal… De namen staan in de begeleidende tekst, maar blijkbaar waren niet alle namen bekend. De onbekenden werden voorzien van N.N… Ziet iemand een N.N. van wie hij de naam weet? Geef het even door, elk kind heeft recht op zijn (eigen) naam. Zelf zit ik als ‘oudste kleuter’ vooraan, de vierde van rechts. helemaal rechts juf Koning, naast haar Jan Harm Gernaat en Hans Braat, daarnaast zit ik en dan Sina Kok, Bertje Renken en Beno Doedens die enigszins benauwd kijkt, met Lideke Zijlker bijna op zijn schoot… Op de bovenste rij vanaf rechts Greta Joling, Alidus Botjes, Geert Wiechers en Edzo Broesder (hand naar de mond..) Broer Hemmo zit vlak achter de alpino van begeleider Kloosterboer… Nee, ik herken lang niet iedereen, maar wie weet, komt er toch hulp opdagen….

Met dank aan Beno voor de foto

SCHEEMDA: Clubblad TIME OUT van de A. S. C. S. ….. Anno 1967!

Mijn eega was weer eens een kartonnen map aan het leegruimen (Een activiteit waarin ze veel meer bedreven is dan ik…):
“Heb je hier nog wat aan?”
Ze gaf me drie exemplaren van een (door mij) al lang vergeten clubblad: TIME OUT!  Het clubblad van
de Algemene Sportclub Scheemda die zich ‘slechts’ bezig hield met volleybal, althans zo herinner ik het me.
Geweldig, hoe kom je hieraan??!”
“Wie wat bewaart, heeft wat….” (Ook in spreekwoorden en gezegden is ze mijn overtreffende trap, net mijn moeke…)
2014-12-18 16-52-09_3989 verkl
Ja, ik was en ik ben een clubbladenfan, van een vroeg uur. Niet alleen redactielid van de Winschoter kweekschoolkrant “KWEEKGEKWAAK“, ook schrijver van diverse ‘fantastische’ bijdragen aan het clubblad van de v.v. Scheemda, de “Geel-Zwarte”. Helaas is er door miscommunicatie binnen onze familie niets van bewaard gebleven, zonde! Door middel van vele schoolkranten (in Zuid- en Noordhorn) en clubbladen van de v.v. Zuidhorn heb ik mijn schrijfdrang ruim baan kunnen geven, zelfs een heel klein beetje professioneel aangevuld met artikelen voor het weekblad de  Leekster Courant….Een oceaan gevuld met letters, nee, niet altijd parels voor de zwijnen…
Terug naar TIME OUT, april 1967. Tot mijn verrassing zat Gé (van Dijk), mijn echtgenote, ook in de redactie en verwoordde ze wat er tijdens de dameswedstrijden was voorgevallen. Winst tegen S.S.S. 1, maar duidelijk verlies tegen de pingpongende dames van Bato 3 uit Sodom…
Voorzitter destijds was Ger Kuipers (bekend van de jeugdherberg “Esbörg”) en hij maakte ook deel uit van de redactie, schreef in elk nummer de rubriek “Van de voorzitter”:
“Het wordt hoog tijd dat men zich bij sport gaat bezinnen op dat wat de wetenschap leert over persoonlijkheidsvorming, gedragsbeïnvloeding en meer van zulke zaken. Daar behoeft niemand voor terug te deinzen, want het gaat hier om zaken die allemaal in goed en voor iedereen verstaanbaar Nederlands duidelijk zijn te maken en die ons niet alleen tot betere sportmensen kunnen maken, maar ook tot wat bewuster levende mensen!”
Een lange zin, die laatste, maar wel duidelijk Nederlands en zo tegen de Kerst geschikt om te worden herhaald. Ook al was het toen ‘nog maar’ april 1967!
Hans Vinkers (ook histoloog….) was het derde redactielid en hij zorgde vooral voor alternatieve bijdragen zoals het verhaal SAMEN UIT SAMEN THUIS. Beetje navrant, niet bepaald volleybal bevorderend, maar wel leuk om te lezen (Nee, toen was er nog geen  Facebook…)
Het vierde redactielid was Poul Annema die later in de sportjournalistiek een prominente plaats ging innemen, vooral door zijn journalistiek sportproza voor de dagbladen TROUW en de VOLKSKRANT. Toen, in 1967, had Poul daar nog geen weet van, maar het idee van een clubblad voor A. S. C. S.  was vast en zeker vooral van hem afkomstig.
De kosten? Die werden zoals gebruikelijk bestreden uit de pot “Advertenties” (op de gedrukte binnenkanten en achterpagina van voor en achterkant; de inhoud van het blad werd ‘gewoon’ gestencild). Voorbeeld van zo’n achterpagina met illustere ondernemingsnamen van zo’n 47 jaar geleden:
2014-12-18 17-02-53_3990 verkl
Ja, de rente was toen aanmerkelijk hoger dan nu…..
Wat er van het clubblad is geworden? Hoeveel nummers er zijn verschenen? Ik weet het niet. Zelf heb ik er drie voor me liggen, waarvan twee dezelfde, van ??? 1966… (Helaas staat er geen verschijningsmoment gemeld). Het derde nummer is, zoals ik zei, van april 1967.
Heeft iemand meer nummers? Of weet iemand meer informatie? Herinneringen? Ik hou me aanbevolen! (JanBlaauw@hetnet.nl, of Verlengde Oosterweg 33, 9804 RD  Noordhorn. Tel.: 0594 503095)

MIDWOLDA: 3e groepsfoto Buurtvereniging ‘Westeind’ (van Theo Kiewiet)

Al bijna vergeten dat ik van Theo Kiewiet (Midwolmer en Midwolda-kenner) een aanvullende foto kreeg betreffende de Buurtvereniging “Westeind”. (De eerdere twee kreeg ik via oud-Midwolmer Edzo Meerman):
ThK reisver westeind (2 verkl
De buurtvereniging “Westeind” is blijkbaar regelmatig ‘uit’ geweest en op de kiek gekomen. Deze lijkt me van de drie getoonde de meest actuele. Ik herken wel wat mensen: Annema, Kiewiet, Koers…. Maar een kenner van Midwolda West ben ik (van de andere dorpskant…) natuurlijk niet. Wie helpt met de namen van de afgebeelde personen? Reacties graag naar JanBlaauw@hetnet.nl, of naar de Verlengde Oosterweg 33, 9804 RD  Noordhorn per reguliere post. Hierbij een genummerd exemplaar, wordt het noteren van de namen wat geordender…
ThK reisver westeind (2) ! vergr gen bew.

MIDWOLDA: Drie jongedames, direct na de oorlog… WIE ZIJN ZIJ???!

Een foto met drie meisjes uit de jaren veertig, jonge meiden, jongedames…..:
2014-06-22 15-19-39_3401 VERKL
De voorspelbare vraag: WIE ZIJN ZIJ??! Ik zal een handje helpen. Rechts staat mijn zus Gepke! (Gepke de Vries-Blaauw, wonend in de “Peelerhof” in Assen, weduwe van Fré de Vries, die in 2012 overleed) Ze is geboren in januari 1931, aan de hand daarvan is ongeveer in te schatten wanneer deze foto is gemaakt. In ieder geval op een moment dat ik er nog geen weet van had. Als ik al was geboren (juli 1945), dan lag ik beslist nog in de luiers…. (Luiers? Ja, die zullen er toen toch ook wel zijn geweest… Waarschijnlijk geen wegwerpluiers o.i.d. Degelijke luiers. die lang mee gingen. Veelvuldig werden uitgekookt in de wasaker. En dan wapperend aan de lijn? Of op het bleekveld?)
Wie weet wie de beide andere meiden/jongedames zijn??!
Reacties naar JanBlaauw@hetnet.nl. Telefonisch kan ook: 0594 503095 Bij voorbaat dank!