SCHEEMDA: Jeugdteam v.v. Scheemda jaren zestig, met leiders Bakker en Blaauw…

Ook al op Facebook gezet, maar eigenlijk hoort de foto natuurlijk hier (ook) thuis:
Scannen0107 crop
In zwart wit een foto van een jeugdteam van de voetbalvereniging Scheemda waarop ik zelf figureer als ‘groene’ jeugdleider. Ik had mijn erkenning net gekregen na een vrij lange cursus in het KNVB-bureau aan de Wassenberghstraat in Groningen. (Trap op, dat weet ik nog…) Links staande Ginus Bakker, die al meer ervaring had als jeugdleider. Nee, zijn shirt was niet in de clubkleuren geel-zwart…. (Overigens stamde Ginus uit een korfbalfamilie; zijn broers Edo en Marinus speelden bij kv Korulos). Wie er allemaal op de foto staan?
Rechtsonder Jaap Vink, getalenteerde jeugdspeler, de jongste van deze groep vermoed ik. (Jaap Vink heeft in de publiciteit zijn naam veranderd in Jaffe Vink; hij is een gerespecteerd en gereputeerd filosoof/auteur, die ook aan de wieg stond van het vermaarde katern “De Verdieping” van dagblad “Trouw”).  Naast hem Alex Ufkes, Derk Oosterhuis (net als zijn vader jaren lang eerste elftal speler van de geelzwarten). De keeper? Ik ben zijn naam kwijt, hij kwam uit Nieuw-Scheemda. Dan Herman Post uit Scheemdermeer en links voor? Zijn naam schiet me niet te binnen…
Staande van rechts naar links Steffie Koolhof, Wessel Gernaat, Jan Mein, Warrie Lindeman en Abel Abels.
Bij de geelzwarten van de v.v. Scheemda heb ik gespeeld en (mee)geleid, ja, misschien ook wel eens ‘geleden’…. Ik mocht eerst niet bij een voetbalclub (anders was ik meteen MOVV’er geworden…). Later ging mijn broer Hemmo stiekem bij de v.v. Scheemda, samen met zijn kameraad Henk van Dijk. Na de gezinsophef over die stap, mocht ik ook… Ik zat toen op de ULO in Scheemda, was bevriend met Jacob Stijkel die bij de v.v. Scheemda voetbalde en daarom ging ik ook, hoewel we in Midwolda woonden. (Ik denk dat mijn vader wel even iets heeft weggeslikt…, maar hij was eigenlijk toen heel ruimdenkend…) Ik heb in de B- en in de A-junioren gespeeld. De eerste wedstrijd (uit tegen De Gemzen in Nieuwolda, 0-1) vergeet ik niet, omdat ik de enige en beslissende goal scoorde. Prettig voor een debutant!
Later in de senioren ging het mis, mede doordat ik weinig trainde in verband met de examenjaren op de kweekschool. Ging ik alsnog naar M.O.V.V., heb in het derde en tweede elftal gespeeld, maar moest stoppen vanwege rugklachten… Ja, toen ook al…

SCHEEMDA: Clubblad TIME OUT van de A.S.C.S. (= Algemene Sportclub Scheemda) – 1967 – deel 2

Een vervolg op de vorige blog over de onverwachte vondst van drie clubbladen van de Algemene Sportclub Scheemda, TIME OUT, jaren zestig. Nog even het voorblad ter herinnering:
TIMEOUT Scheemda
(Belangstellenden kunnen terug scrollen naar de eerdere blog)
Inmiddels heb ik enkele keren mailcontact gehad met Poul Annema, in de jaren zestig redacteur van TIME OUT en een van de drijvende krachten achter het clubblad. (Poul is afgelopen jaar ‘gepensioneerd’ als vermaard sportjournalist, hij nam bedolven onder loftuitingen afscheid van de sportredactie van “De Volkskrant”).
Poul Annema (oud-Midwolmer, zoon van de bakker in het Westeinde) denkt met veel ‘waardering en blijmoedigheid terug aan de volleybalvereniging ASCS en het blad TIME OUT’.  Helaas heeft hij geen tastbare bewijzen meer aan deze periode, geen foto’s, geen clubbladen o.i.d. Poul vertelt dat het ontstaan van de volleybalvereniging het directe gevolg was “
van de komst van de Pellikaan-hal in Eexta, vernoemd naar oud-international Henk Pellikaan, die zich na zijn sportieve carrière als voetballer en tennisser had gestort op het ontwikkelen van de goedkopere sporthal, waarvan er in die aanvangsfase denk ik vier of vijf in de provincie zijn verrezen. Het was in feite een simpele overkapping van een breed uitgemeten stuk asfalt waarop de knieën van beoefenaars  het zwaar hadden te verduren. Maar het dak bood wel de gelegenheid om het hele jaar door te sporten en gaf daardoor ruimte tot het ontwikkelen van nieuwe lokale sporten als volleybal, badminton en zaalvoetbal.”
Poul aan het woord In mijn herinnering was Ger Kuipers van Esbörg, zoals bij zoveel activiteiten in Scheemda,  aanstichter en eerste voorzitter van de club. Met hem zaten ook Hans Vinkers, Piet Brouwer en Henk van Dijk in het bestuur en was naar ik meen Gé,  toen al werkzaam bij de bank (??),  penningmeester. Roel Venema, jarenlang eerste team-speler bij REV uit Winschoten (later opgegaan in de fusieclub Bato REV-combinatie) en  Durack uit Hoogezand, was onze eerste trainer van het team met de eerder genoemde namen waarin ik die van Eric Arbeider en de jongste van het stel, Lammert Greven, miste.  Piet Brouwer was met zijn Peugeot  vaste chauffeur naar onze uitwedstrijden, waarvan de verste overigens naar Nieuweschans en Bellingwolde leidden.  Onze ‘derde helft’ speelden we – zonder alcohol – in de kantine van de sporthal, gerund door de heer Speelman, wiens zoon ook regelmatig met  ons meespeelde.
Ja, de zoon van Speelman, Meint…. Een “schiere” herinnering heeft Poul aan de uitwisseling met Scheemda’s zustergemeente Ritterhude:
We vonden dat volleybal niet op het programma mocht ontbreken. De Duitsers stemden ermee in en in Scheemda werd besloten dat naast de spelers van ASCS ook minimaal één speler van Heiligerlee in het combinatieteam moest worden opgenomen. Dat werd Tjaart Kloosterboer, later  succesvol schaatstrainer van onder meer Yvonne van Gennip. In Ritterhude hadden ze zich intensief voorbereid op het gevecht, werd ons verteld, maar in de zaal werden we opgewacht door een stel buikige 60-jarigen die het bij de Duitse veteranen populaire maar weinig dynamische Faustbal, met een net op 1 meter-hoogte, met ons wilden spelen. We ‘timmerden’ er aardig op los en werden uiteraard na de wedstrijd met zachte hand naar de stamkroeg van de Duitsers geloodst waar we ten onder gingen in schuimend bier en begrepen waarom volleybal het bij deze mannen nooit zou winnen van hun zo geliefde Faustbal.”
Ach, laat ik Poul nog even langer  het woord gunnen… Hij kan dat, getraind als hij is, veel beter dan ik:
“De Pellikaan-hal in Eexta is voor mij met het MOVV-veld aan de Niesoordlaan in Midwolda de bakermat van meer dan 50 jaar intensieve sportbeleving. ASCS moest meer zijn dan een volleybalclub, vonden vooral Ger Kuipers en Hans Vinkers, wonend aan de Eexterweg, en om de binding te versterken werd besloten tot de oprichting van een heus clubblad – Time Out – .  Aangestuurd door Ger Kuipers, Hans Vinkers, Gé van Dijk en mij werd het blad zeker geen eendagsvlieg, ook al kan ik met geen mogelijkheid zeggen hoeveel nummers er destijds zijn verschenen . Het papier bood mezelf de mogelijkheid om me te trainen in wat ik per se wilde, een toekomst in de sportjournalistiek Ik heb die weg gevonden en inmiddels – met mijn pensionering – weer afgesloten. Maar het blijft voor mij een opwindende gedachte dat ik met mijn eerste verhaaltjes in Time Out, Boreas, de schoolkrant van de HBS in Winschoten, en ‘de Oldambtster’, een uitgave van de familie Lodder (Drukkerij Actief) een werkzaam leven bij grote landelijke kranten heb kunnen opbouwen dat me tot in alle hoeken van de wereld en bij de meest uiteenlopende  grote internationale sporttoernooien heeft gebracht.  Met dank dus aan Midwolda, Scheemda,  ASCS en uiteraard Time Out.”

Poul, bedankt!
Wellicht dat er toch wat lampjes zijn gaan branden bij anderen die destijds betrokken waren bij het wel en wee van de A.S.C.S. Eigenlijk zou er in Scheemda eens iemand in het archief (van de gemeente??) ‘moeten’ duiken om te kijken of daarin nog iets bewaard is gebleven dat ASCS-bestaansbewijzen oplevert

Intussen blader ik nog eens door een TIME OUT… Zie naast de vertrouwde (en getrouwde) naam van Gé ook Gerrit Kuipers weer voorbij komen, en die ‘maffe’ Hans Vinkers die vaak in het zwembad zijn kuren vertoonde, en Poul Annema uit Midwolda, kameraad van Nanne Kampstra. Speelsters Adri de Jonge, Janny Ploeger, W. de Grote (mooie naam voor een volleybalster!), Jeanet Kielman, Janny Annema… En ook Gerard Schuringa, Lambert Pomp, Gerry Boedeltje… (En de harde serves van mijn broer Hemmo heb ik al eens genoemd, gaat ie straks alsnog naast zijn schoenen lopen van volleybalverwaandheid…) Prachtig, ook de meer algemene bijdragen van Poul Annema en Ger Kuipers. Er moet strenger worden gefloten, het wereldkampioenschap volleybal zou naar Nederland moeten komen, een sportpsycholoog zou nog zo gek niet zijn….
En de onvermijdelijke moppen… Vooruit, eentje:

Ëen Engels blad bevatte een bericht onder de kop: Minister X hemelwaarts gevaren. De volgende morgen ontving de redactie dit telegram: “Minister X nog niet gearriveerd. Uiterst ongerust. Sint Petrus”….

 

SCHEEMDA: Clubblad TIME OUT van de A. S. C. S. ….. Anno 1967!

Mijn eega was weer eens een kartonnen map aan het leegruimen (Een activiteit waarin ze veel meer bedreven is dan ik…):
“Heb je hier nog wat aan?”
Ze gaf me drie exemplaren van een (door mij) al lang vergeten clubblad: TIME OUT!  Het clubblad van
de Algemene Sportclub Scheemda die zich ‘slechts’ bezig hield met volleybal, althans zo herinner ik het me.
Geweldig, hoe kom je hieraan??!”
“Wie wat bewaart, heeft wat….” (Ook in spreekwoorden en gezegden is ze mijn overtreffende trap, net mijn moeke…)
2014-12-18 16-52-09_3989 verkl
Ja, ik was en ik ben een clubbladenfan, van een vroeg uur. Niet alleen redactielid van de Winschoter kweekschoolkrant “KWEEKGEKWAAK“, ook schrijver van diverse ‘fantastische’ bijdragen aan het clubblad van de v.v. Scheemda, de “Geel-Zwarte”. Helaas is er door miscommunicatie binnen onze familie niets van bewaard gebleven, zonde! Door middel van vele schoolkranten (in Zuid- en Noordhorn) en clubbladen van de v.v. Zuidhorn heb ik mijn schrijfdrang ruim baan kunnen geven, zelfs een heel klein beetje professioneel aangevuld met artikelen voor het weekblad de  Leekster Courant….Een oceaan gevuld met letters, nee, niet altijd parels voor de zwijnen…
Terug naar TIME OUT, april 1967. Tot mijn verrassing zat Gé (van Dijk), mijn echtgenote, ook in de redactie en verwoordde ze wat er tijdens de dameswedstrijden was voorgevallen. Winst tegen S.S.S. 1, maar duidelijk verlies tegen de pingpongende dames van Bato 3 uit Sodom…
Voorzitter destijds was Ger Kuipers (bekend van de jeugdherberg “Esbörg”) en hij maakte ook deel uit van de redactie, schreef in elk nummer de rubriek “Van de voorzitter”:
“Het wordt hoog tijd dat men zich bij sport gaat bezinnen op dat wat de wetenschap leert over persoonlijkheidsvorming, gedragsbeïnvloeding en meer van zulke zaken. Daar behoeft niemand voor terug te deinzen, want het gaat hier om zaken die allemaal in goed en voor iedereen verstaanbaar Nederlands duidelijk zijn te maken en die ons niet alleen tot betere sportmensen kunnen maken, maar ook tot wat bewuster levende mensen!”
Een lange zin, die laatste, maar wel duidelijk Nederlands en zo tegen de Kerst geschikt om te worden herhaald. Ook al was het toen ‘nog maar’ april 1967!
Hans Vinkers (ook histoloog….) was het derde redactielid en hij zorgde vooral voor alternatieve bijdragen zoals het verhaal SAMEN UIT SAMEN THUIS. Beetje navrant, niet bepaald volleybal bevorderend, maar wel leuk om te lezen (Nee, toen was er nog geen  Facebook…)
Het vierde redactielid was Poul Annema die later in de sportjournalistiek een prominente plaats ging innemen, vooral door zijn journalistiek sportproza voor de dagbladen TROUW en de VOLKSKRANT. Toen, in 1967, had Poul daar nog geen weet van, maar het idee van een clubblad voor A. S. C. S.  was vast en zeker vooral van hem afkomstig.
De kosten? Die werden zoals gebruikelijk bestreden uit de pot “Advertenties” (op de gedrukte binnenkanten en achterpagina van voor en achterkant; de inhoud van het blad werd ‘gewoon’ gestencild). Voorbeeld van zo’n achterpagina met illustere ondernemingsnamen van zo’n 47 jaar geleden:
2014-12-18 17-02-53_3990 verkl
Ja, de rente was toen aanmerkelijk hoger dan nu…..
Wat er van het clubblad is geworden? Hoeveel nummers er zijn verschenen? Ik weet het niet. Zelf heb ik er drie voor me liggen, waarvan twee dezelfde, van ??? 1966… (Helaas staat er geen verschijningsmoment gemeld). Het derde nummer is, zoals ik zei, van april 1967.
Heeft iemand meer nummers? Of weet iemand meer informatie? Herinneringen? Ik hou me aanbevolen! (JanBlaauw@hetnet.nl, of Verlengde Oosterweg 33, 9804 RD  Noordhorn. Tel.: 0594 503095)

MIDWOLDA: Zomer voorbij, herfst heerst, winter komt… En wat voor winter!

De jaargetijden houden zich vrij nauwkeurig aan de kalenderdata… Zaterdag 20 september was hier inderdaad de laatste echte zomerdag. De herfst nam een aanvang met wind en regen (al stelt die regen in Noordhorn nog steeds niet veel voor…)

Hoe anders was het toén…..:
2014-09-11 21-00-57_3671 verkl
Wederom een knipsel uit het mapje dat moeke naliet…. Deze keer winterpret in de Winschoter Courant, op de gracht bij boerderij Takens aan de Hoofdweg, aan de westkant van de Hoethslaan, in Midwolda. De temperatuur zakte flink, meer dan 10° onder nul…  Er werd al gesproken en geschreven over de organisatie van de befaamde OLDAMBTRIT!
Of het in de komende winter ook zo stevig gaat vriezen?! Er zijn voorspellers die stellig ‘weten’ dat het er de komende winter van gaat komen: Een vroege, lange periode met strenge vorst en dus….: de Elfstedentocht! Dan zal er ook een Oldambtrit komen! Zo, skeuvellopers, aan de slag, aan het voorbereiden!

MIDWOLDA: Buurtvereniging “Westeind” op stap naar Hellendoorn (3)

Ja, ik weet het, er zit niet veel gang in mijn Midwolda-blogging….. Toch betekent ook de snelheid van een slak voortgang….
De ene groepsfoto van het uitje van buurtvereniging “Midwolda Westeind” naar Hellendoorn is al de hele wereld overgegaan, heb ik inmiddels begrepen. Nadat ik de groepsfoto had gekregen van oud-Midwolmer Edzo Meerman (nu wonend in het Brabantse Dongen), heb ik hem naar mijn vroegere schoolkameraad Beno Doedens gestuurd die immers zelf opgroeide aan de westkant van ons geboortedorp. Hij schakelde binnen zijn netwerk diverse bekenden uit Midwolda West in en dat leverde complete namenlijsten op, soms met luttele verschillen. Intussen had ook Edzo Meerman zijn (op een naam na) volledige lijst naar Beno Doedens gestuurd. (Een andere zag ik in de mail van Beno, afkomstig van Luitjen Topelen en Dineke Koers).
Toch een tussenstap, nu, de foto met een beperkt aantal namen die Beno zelf in eerste instantie wist op te schrijven vanuit zijn eigen herinnering:
west eind 1_resize verkl
Zijn de namen te lezen? Het wordt allemaal wel erg klein, zeker op een tablet of smartphone…. Of kun je daarop inzoomen en de letters vergroten? (Mijn technische kennis ten aanzien van die nieuwe middelen is niet zo groot…)
Aanvullende reacties blijven harte welkom! (Naar JanBlaauw@hetnet.nl) Via Beno Doedens kan natuurlijk ook!
Mijn kennis van Midwolda West (en dan bedoel ik het gedeelte van Midwolda voorbij het Midwolmer bos) is niet zo groot. Hoewel mijn ouders heel vroeger aan de ‘Olgersloane’ hebben gewoond, al ver voor de oorlog, kwamen we daar zelden meer toen wij (mijn broer Hemmo en ik) klein waren. Mijn oudste broer Henk (van december ’28) en mijn zus Gepke (van januari ’31) horen eigenlijk tot een ‘eerdere generatie’…. Met eigen, maar vaak andere herinneringen… Klandizie kregen de zaken in Midwolda-West ook niet zo veel van ons, althans in mijn jongste jaren. Voor ons hield het op zo ongeveer bij de slagerij van Geert Tolk. Daar waren we ‘vaste klant’ voor eens per week (beetje mager) rundvlees, soepvlees, mergpijp, vet spek…. En vet “om uit te bakken”, zodat er “kanen” overbleven. Gek is dat, als ik daaraan denk, loopt me het water nog in de mond….: Roggebrood met (warme) kanen, een heel klein beetje zout erover…
Later mocht ik de boodschappen doen bij Tolk en toen werd er ook vaker gehakt gekocht. Dat gehakt werd ter plekke gemaakt en ook dat was een fascinerend gezicht: Die slierten die uit de machine kwamen…..Soms vroeg Geert Tolk me of ik even de boodschappen voor de familie Bergman wilde meenemen en afgeven. (Bergman woonde ook aan de Niesoordlaan. Naast of dichtbij de familie Wieringa, met zoon Geuko. Geuko Wieringa kreeg een keer bij ons thuis een “Rang” achter in de keel en dat ronde snoepje (“Rang is alleen Rang als er Rang op staat!”) bleef steken… Geuko kreeg het heel benauwd… Mijn moeke bedacht zich niet, pakte hem stevig beet, hield hem op de kop en klopte hem verwoed op de rug… Gelukkig, de Rang vloog eruit…. Maar het was wel even schrikken…) Als ik die boodschappen voor Bergman meenam, kreeg ik als beloning een kapje rookvlees, ook al zo’n lekkernij! Kon je tijden op sabbelen…
Nee, Tolk hoorde niet bij buurtvereniging “Westeind”. Die buurt begon denk ik pas bij de boerderij van Stikker, later Kloosterboer. Beno zijn ouders (kapper Doedens en zijn vrouw) hoorden er wel bij. Met enige regelmaat ben ik op de lagere school wel eens met Beno mee geweest naar huis. Veel contact met zijn ouders had ik niet. Zijn vader was voor in de kapperszaak (en daar kwam ik nooit, wij gingen immers naar kapper Mulder in Oostwold), zijn moeder meestal elders in het huis en vaak bezorgd reagerend. Misschien ben ik er niet eens zo vaak geweest. (Ik was geen haantje de voorste, voelde me al gauw “over’…) Het was wel altijd bijzonder omdat Beno een grammofoon had met van die grote, oude platen, 78 toeren..Veel marsmuziek van de diverse militaire kapellen die er toen waren, zoals de Luchtmachtkapel onder leiding van Willy Lugtmeijer en de Kapel van de Koninklijke Landmacht onder leiding van majoor J.P. Laro…..
Later kregen we brood via bakker Annema en kruidenierswaren van Boertien. (Opvolger van Tinga?) Maar dat zal na het verdwijnen van de Coöperatie zijn geweest…Poul Annema (hij had ook een zus) was wat jonger dan Beno en mij, bekend om zijn opgeruimde natuur en zijn voorliefde voor SPORT. (Hij vergaarde toen al alle informatie die er maar te vinden was….) Poul kuurde  in Appelscha, als ik me goed herinner, en overwon de TB. Later belandde hij in de Randstad en werd een van de meest gerenommeerde sportjournalisten in dit land, o.a. bij De Volkskrant. Inmiddels heeft hij afscheid genomen, met pensioen. Jammer. Zijn bloemrijke, maar o zo deskundige verslagen en analyses las ik graag. (JB)