WINSCHOTEN/VEENDAM: Klasse-avond kweekschool Winschoten, periode ’65-’66

Een aantal kiekjes die gemaakt werden tijdens een klasse-avond die we als klas zelf ‘bij iemand thuis’ organiseerden. Periode? Of schooljaar 1964-1965, of schooljaar 1965-1966…. In dit geval waren we op bezoek bij klasgenoot Martha de Vries (haar vader was daar ‘hoofd ener school’) die haar zaakjes uitstekend voor elkaar had, een geweldige gastvrouw. Hoe we in Veendam kwamen? Op de fiets, of op de Solex, in mijn geval, vermoed ik…
2015-04-28 17-38-58_4717 web
Gastvrouw Martha gaat rond met de schaal, en niemand weigerde… Rechtsonder die glimmend-golvende haardos… Ja, die is van mij…
2015-04-28 17-38-08_4716 web
Waarom ik voor mijn stoel op de grond zit? Waarschijnlijk om gemakkelijker bij het lekkers op de salontafel te komen… Let op vier volkomen verschillende gelaatsuitdrukkingen….
2015-04-28 17-40-12_4718 web
Zeg nou zelf, een keurig gezelschap! Naast mij Johnny Roggen, Geert de Jonge, Harm Kip, Jacob Norder, Tineke Drenth….
2015-04-28 17-41-06_4719 web
Blijkbaar was er hier een hapering in de keurigheid….
2015-04-28 17-41-58_4720 web
Solo-actie van mij op de achtergrond die niet veel bekijks trok, op dat moment… (Glas met zoute stokjes in mijn rechter colbertzak, fun van vijftig jaar geleden….

MIDWOLDA: Schoolreisfoto OLS Hoofdweg, 1951- Oudste kleuters en klas 1 t/m 4

Ineens heeft FACEBOOK me weer te pakken…. Via dat ‘social medium’ zorgde oud-klasgenoot Beno Doedens voor een foto die ik niet kende. Het zijn de kinderen, leerkrachten en begeleidende ouders van de oudste kleuters en klas 1 tot en met 4 van de Openbare Lagere School aan de Hoofdweg, gekiekt in 1951.
BD Schoolreis 1951
Heel veel personen op één plaatje, dat blijft nogal klein. En de letters onder de foto al helemaal… De namen staan in de begeleidende tekst, maar blijkbaar waren niet alle namen bekend. De onbekenden werden voorzien van N.N… Ziet iemand een N.N. van wie hij de naam weet? Geef het even door, elk kind heeft recht op zijn (eigen) naam. Zelf zit ik als ‘oudste kleuter’ vooraan, de vierde van rechts. helemaal rechts juf Koning, naast haar Jan Harm Gernaat en Hans Braat, daarnaast zit ik en dan Sina Kok, Bertje Renken en Beno Doedens die enigszins benauwd kijkt, met Lideke Zijlker bijna op zijn schoot… Op de bovenste rij vanaf rechts Greta Joling, Alidus Botjes, Geert Wiechers en Edzo Broesder (hand naar de mond..) Broer Hemmo zit vlak achter de alpino van begeleider Kloosterboer… Nee, ik herken lang niet iedereen, maar wie weet, komt er toch hulp opdagen….

Met dank aan Beno voor de foto

MIDWOLDA: Nog eens, de schoolreisgroep van 1953, klas 1 t/m 4 OLS Hoofdweg

Toegezegd, ik zou er nog even op terugkomen… Dan ook de foto nog maar eens:
geert schoolreis verkl
Er komen meer vraagtekens, als ik doorschuif van beneden naar boven. De derde rij van onderen, van links naar rechts:
Hilda Waalkens (van de boerderij “Ol Kerke” richting Tammerk), ??? , Tonnie Baas (de jongste uit het gezin Baas van de Zwarte Weg), Beno Doedens, Titie Bos (van de melkboer in Midwolda West), ???? , Sina Kok, Emmie Fokkens, Tineke Kampstra (“Vrouwe van Stavoren”), Riekje Struif Bontkes, Margo Joling, Edy Leupen, Bert Uffen (van de fietsenmaker/smid, “Pietje Pelle op zijn Gazelle”, al was Bert geen racetype..), Roelf Steenhuis. Waar woonde Roelf eigenlijk?
Vierde rij, van links naar rechts:
Juf Looijenga (zus van fietsenmaker/smid Thomas Looijenga? Of was het zijn vrouw?), Henkie Hagedoorn (van de visboer: “Genoat!”), Elzo Kuiper (oudste van aannemer Fokko Kuiper), Henkie Feikens, Albert Fokkens, Hemmo Kuiper (jongere broer van Elzo), ???? (hand voor de mond…), Frea van Dijk, Lideke Zijlker, Pia Botjes, ??? Timmer (Liep wat gehandicapt… Kinderverlamming?), Lina Fokkens, de heer Kloosterboer, meester De Vries.
Vijfde rij van onderen, van links naar rechts:
De heer Koning (Geert zijn pa, werkte bij Garage Blaauw), Coba Kielman, ???? , Tonnie Bolhuis (van loodgieter/elektricien/witgoedhandelaar Bolhuis naast café Van Eerde), broer Hemmo, Antjo Baas (broer van Tonnie), Derk Jan Wiegman (pa kapper?), Alidus Botjes (broer van Ankie en Pia), Jopie Noor, Neeltje Kloosterboer;
Bovenste rij, vlnr:
??? Detmers, ??/ Schrik, ????, ??? Koning? , Piet Oudekerk, ????, Lucy Renken, Henk Kok, Marietje (later Mieke) van Delden, Akki Struif Bontkes.

Vul maar aan, of corrigeer….
Ik blijf het een prachtige foto vinden (en niet alleen door dat rokertje in de hand van meester Smit….) Een boeiend tijdsbeeld met slipovers en haarstrikken, met meesters in het pak en veel boerenkinderen in de klas, met verwondering, geduld en poseertalent…. En met een jongetje in colbert, dat ik ooit was, meer dan 60 jaar geleden…..

MIDWOLDA – Schoolreisgroep OLS Hoofdweg klas 1 t/m 4? 1952 of 1953??!

Daar ik tegenwoordig ook op FACEBOOK actief ben, wordt de spoeling voor de weblogs wat dunner… Bijgaande foto heb ik inderdaad ook op Facebook gezet en daarop kwamen nogal wat reacties. Eerst de foto:
geert schoolreis verkl
Deze foto kreeg ik via Geert Koning, alhoewel ik zelf de foto ook nog “ergens” moet hebben… Een geslaagd groepsportret uit, denk ik, 1952 of 1953… Als ik er over nadenk, kies ik voor 1953, toen ik in de tweede klas zat bij meester Smit (“Buikie” voor insiders…) Zelf draag ik om de een of andere, onnaspeurbare reden een colbert… Lijkt me lastig tijdens zo’n schoolreisdag, maar ik heb het zelf waarschijnlijk gewild. Ik herinner me ook nog het mini-koffertje waarin de boterhammen werden meegenomen. Nee, het staat hier niet in beeld… Een grote groep met een degelijke begeleidingsgroep: Meester Smit, meester De Vries (“Proeme”), juf Looijenga (handwerken), mevr. Renken (de moeder van Bertje en Lucy), de heer Kloosterboer (de vader van Neeltje; Lieneke zat toen nog op de kleuterschool vermoed ik) en de heer Koning (Geert zijn vader).
Als ik zo de rijen bij langs ga, schieten de meeste namen me haast automatisch te binnen. Onderaan van links naar rechts: Jans Brouwer, Ankie Botjes, Bertje Renken, ????, Dineke Koers, ? Gremmer, Immie Kiewiet.  Tweede rij: IB, Geert Koning, Jan Harm Gernaat, Hendrik Jager, meester Smit, Japie Knol, ??? , Japie Tuin, Fokko Veld, Lenus Pluim, mevr. Renken…
Elke naam is eigenlijk een verhaal(tje) apart, maar dat wordt een te lange feuilleton…

Wordt vervolgd

MIDWOLDA: Zus Gepke op bezoek – Kleuter in 1936….

Afgelopen zondag, 9 maart jongstleden, was mijn zus Gepke ’s middags bij ons op bezoek, in Noordhorn. Met de Valys vanuit Assen, van deur tot deur. Dat mag ook wel, want fysiek kent Gepke (geboren in januari 1931) nogal wat beperkingen (o.a. vergaande botontkalking). “Kop is niks mis mit..” Hoewel Assen niet zo ver van Noordhorn verwijderd ligt, zien we elkaar niet zo vaak. Dat ligt vooral aan mij met mijn al te hoge reisdrempel…. Zondag was het gezellig, zonder meer! Bijpraten natuurlijk en altijd ook weer het verleden van Midwolda induiken… Gepke is 14½ jaar ouder, opgegroeid in een andere tijd, en op een andere plek in ons geboortedorp. Zij vooral in het oosteinde, aan de Hoofdweg, in een van de huizen (nou ja, huisjes) van schoenmaker Pieter van der Schuur. (Zie eerdere blogs). Ik deels in de woningbouw aan “Blaauw’s Loane”, deels aan de Niesoordlaan. Verschillen en overeenkomsten, ze passeerden de revue.
Gepke nam ook een foto mee van de kleuterschool. De foto staat ook in het boek van Theo Kiewiet “115 jaar Openbaar Onderwijs in Midwolda”, bladzij 67. Namen erbij. Toch laat ik de foto zien, zoveel beelden zijn er niet uit die jaren:
2014-03-09 15-06-59_3231 verkl
Op de foto juf Rika van Zuilen, dochter van schilder Van Zuilen die bij ons heeft gewoond aan de Stichtingslaan, aan het eind aan de zuidkant, dicht tegen “Botjes Verdrait” aan. Eerst woonden Freerk Stam en zijn vrouw naast Van Zuilen, later was dat het gezin van Freerk ‘Koanje’ Tolk. Van Zuilen kreeg na de oorlog problemen vanwege zijn NSB-lidmaatschap, maar hij was niet bijster fanatiek. “Der wazzen gounent dij veul minder wazzen…”
Zus Gepke zit rechts onderaan, op haar knieën. Zo te zien, mocht ze er wel zijn, stond ze haar mannetje, en uit de verhalen blijkt dat ook wel. Naast haar Finie Klaassens, dochter van de postbode, en verder van rechts naar links Harm Jan Strijk, Wiechert Knip, Geert Hazenkamp (de latere schilder), Jantje Tuin, Jantje van der Wal en Finie van der Schuur (die ook op TONIDO-foto’s voorkomt).
Staand van links naar rechts Geeske Tuin, Johannes Klaassens (zoon van de postbode, broer van Finie), Roelof de Vries (zoon van de gemeentesecretaris?), Geert Kok (later monteur bij garage Blaauw), Berend Tiggelaar (later een geweldige turner bij TONIDO), Roelf Waalkens (van de winkel?), Geert Adam (oudste van Jurjen en Tetje Adam, buren in de woningbouw en aan de Niesoordlaan).
Gepke was (en is) een kiene meid, maar doorleren was er voor haar niet bij, “daar was de tijd nog niet naar”…. Ze ‘diende’ na de lagere school en ging later de verpleging in. Eerst in sanatorium Beatrixoord in Appelscha, later ook nog in Assen, in de “Berkenhof”. Haar man Fré de Vries overleed enkele jaren geleden na een moeilijk levenseinde (Alzheimer is voor sommigen trieste realiteit), Gepke, (bijna) altijd optimistisch, woont nu in Assen, in de “Peelerhof”, in de wijk Peelo. Zelfstandig in een groot huis, en dat bevalt haar uitstekend. Laat haar maar genieten, zo lang mogelijk, “ze het al genog veur de koezen had…”