WINSCHOTEN/VEENDAM: Klasse-avond kweekschool Winschoten, periode ’65-’66

Een aantal kiekjes die gemaakt werden tijdens een klasse-avond die we als klas zelf ‘bij iemand thuis’ organiseerden. Periode? Of schooljaar 1964-1965, of schooljaar 1965-1966…. In dit geval waren we op bezoek bij klasgenoot Martha de Vries (haar vader was daar ‘hoofd ener school’) die haar zaakjes uitstekend voor elkaar had, een geweldige gastvrouw. Hoe we in Veendam kwamen? Op de fiets, of op de Solex, in mijn geval, vermoed ik…
2015-04-28 17-38-58_4717 web
Gastvrouw Martha gaat rond met de schaal, en niemand weigerde… Rechtsonder die glimmend-golvende haardos… Ja, die is van mij…
2015-04-28 17-38-08_4716 web
Waarom ik voor mijn stoel op de grond zit? Waarschijnlijk om gemakkelijker bij het lekkers op de salontafel te komen… Let op vier volkomen verschillende gelaatsuitdrukkingen….
2015-04-28 17-40-12_4718 web
Zeg nou zelf, een keurig gezelschap! Naast mij Johnny Roggen, Geert de Jonge, Harm Kip, Jacob Norder, Tineke Drenth….
2015-04-28 17-41-06_4719 web
Blijkbaar was er hier een hapering in de keurigheid….
2015-04-28 17-41-58_4720 web
Solo-actie van mij op de achtergrond die niet veel bekijks trok, op dat moment… (Glas met zoute stokjes in mijn rechter colbertzak, fun van vijftig jaar geleden….

MIDWOLDA: Pa en moeke Blaauw met schoonzus Aaltje Blaauw-Bos…

2015-05-13 18-58-27_4803

Een bijzonder kiekje uit de jaren vijftig, vermoed ik… Nee, dit is niet Midwolda, maar in de Noordoostpolder (Ens?). De jongste broer van mijn pa, Jacob Blaauw, was met zijn gezin naar de Noordoostpolder “geëmigreerd”. Boerenarbeider, eerst in Luttelgeest, later in Ens? Ik weet dat niet meer zo goed… We zijn daar één keer geweest, op visite. Zowel bij de familie Vieregge (een zus van pa, tante Hindertje, was getrouwd met Gerrit Vieregge, boer) in Marknesse, op een zondag (een ‘rotdag’ voor Hemmo en mij, “je mocht er niks”), als bij oom Jacob en tante Aaltje, waar het veel meer ontspannen toeging. Dat is aan de foto ook te zien… Links Aaltje Blaauw-Bos, de vrouw van oom Jacob. Pa in het midden (met sigaar?) en moe genietend aan de andere kant. Een gezellige familiefoto!

MIDWOLDA: Moeke Wiene Blaauw-de Groot met Vrouwenbond naar “De Born” Bennekom

Fotootjes gevonden, kleine foto’s, de meeste met gekartelde randen… Sommige ontwikkeld en afgedrukt bij Evert Luppes in Scheemda, andere bij Foto Film Meijer in Winschoten.. Er zijn er 5 bij die herinneren aan een groepsverblijf in “De Born” in Bennekom. Volgens mijn zus Gepke moet dat al voor de oorlog zijn geweest, in de jaren dertig. Toen waren zowel mijn pa als mijn moeke blijkbaar actief in vakbondskringen, in Midwolda. Nee, geen bestuursfuncties voor zo ver ik weet, ook geen stakingleiders…. Moeke is in ieder geval een week (?) naar conferentieoord/groepsverblijf “De Born” geweest, nabij Bennekom. Annie Gernaat (de vrouw van Anno Gernaat, een collega van pa Blaauw) was er ook bij, evenals Wupke Feikens, de vrouw van Brandje. Wie nog meer gezichten herkent, mag ze mij melden. Graag zelfs!
De Born 03
Moeke Wiene Blaauw, derde van rechts. Schuin voor haar: Annie Gernaat. Tweede van links, voorste rij: Wupke Feikens.
De Born 04
Bijna identieke foto…
De Born 05
De dames aan het gymnastieken, dat hoorde er destijds ‘doodgewoon’ bij!
De Born 01
Moeke Blaauw staande, 2e van links, met naast haar, met bril, Wupke Feikens. Zittend, 3e van links, in donkere kleding, Annie Gernaat.
De Born 02
Alternatief poserend: Moeke Blaauw liggend, achter haar Wupke Feikens, in het midden Annie Gernaat.
WIE ZIJN DE ANDEREN??????????????????????!!

SCHEEMDA: “Duvekoater”, nummer 55, maart 2015

Eerst even mijn verontschuldiging voor de lange ‘time out’ ten aanzien van déze weblog…. Te lang, ik weet het. Hoe ik verder ga, op deze weblog jeebeetjes.nl, weet ik nog steeds niet precies. Waarschijnlijk beperk ik me toch vooral tot nieuws uit en over Midwolda, Scheemda en Winschoten, en dan vooral historisch nieuws, aangevuld met of naar aanleiding van persoonlijke herinneringen en foto-materiaal. De stilte op deze weblog wordt mede veroorzaakt door de hernieuwde activiteit op Facebook, een aantrekkelijke bezigheid met ruime aandacht voor de bovengenoemde plaatsen.

Het prachtige magazine “Duvekoater” (nummer 55, maart 2015) – tijdschrift voor regionale historie,  uitgave van de Historische Vereniging Scheemda, ligt al weer enige tijd op de leestafel. Zeer de moeite waard met klasse-redacteuren als Jan J. Groenbroek en Jan Pieter Koers!
2015-03-27 21-34-49_4523
Omslagfoto’s van de oude kerk op de hoek van d’Oosterd en de Torenstraat in Scheemda, mededelingen van het bestuur en de redactie (de voorjaarsvergadering, tevens de jaarvergadering, is donderdagavond 23 april a.s., morgenavond dus! In De Esbörg in Scheemda, vanaf 19.30 uur. Met een bijdrage van conservator Guido Abuys over de functie van kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog).
Een uitvoerig artikel over “De ondergang van de Joodse gemeenschap in Scheemda” met vele foto’s, knap stuk werk van Jan P. Koers. Hij schreef ook “Kikkerpolder vroeger waterrijke woonplaats” en “Joodse vleeshouwers in Oostwold”. Bovendien het eerste deel van het verhaal over de Scheemder kerk 500 jaar. Jan Groenbroek leverde een uitvoerige bijdrage met unieke foto’s over de Scheemder en Eexter middenstand (II).

Meet weten? Kijk op: www.historiescheemda.nl.
2015-03-27 21-35-43_4524

MIDWOLDA: Schoolreisfoto OLS Hoofdweg, 1951- Oudste kleuters en klas 1 t/m 4

Ineens heeft FACEBOOK me weer te pakken…. Via dat ‘social medium’ zorgde oud-klasgenoot Beno Doedens voor een foto die ik niet kende. Het zijn de kinderen, leerkrachten en begeleidende ouders van de oudste kleuters en klas 1 tot en met 4 van de Openbare Lagere School aan de Hoofdweg, gekiekt in 1951.
BD Schoolreis 1951
Heel veel personen op één plaatje, dat blijft nogal klein. En de letters onder de foto al helemaal… De namen staan in de begeleidende tekst, maar blijkbaar waren niet alle namen bekend. De onbekenden werden voorzien van N.N… Ziet iemand een N.N. van wie hij de naam weet? Geef het even door, elk kind heeft recht op zijn (eigen) naam. Zelf zit ik als ‘oudste kleuter’ vooraan, de vierde van rechts. helemaal rechts juf Koning, naast haar Jan Harm Gernaat en Hans Braat, daarnaast zit ik en dan Sina Kok, Bertje Renken en Beno Doedens die enigszins benauwd kijkt, met Lideke Zijlker bijna op zijn schoot… Op de bovenste rij vanaf rechts Greta Joling, Alidus Botjes, Geert Wiechers en Edzo Broesder (hand naar de mond..) Broer Hemmo zit vlak achter de alpino van begeleider Kloosterboer… Nee, ik herken lang niet iedereen, maar wie weet, komt er toch hulp opdagen….

Met dank aan Beno voor de foto