Jan Blaauw (1904-1977) en ‘De Toekomst’

Veur mie zit “De Toekomst”  vast aan mien pa. Ik heb dij olle febriek ook nooit lös zain kìnd van mien voader, dij t grootste dail van zien waarkzoam bestoan as ‘hollander-mulder’ in t stroketon waarkt het. n Smerege boan, ik zai hom nog in zien voele klaaier, pet op kop, koare mit prut over n smale plaanke rieden, d’ainege moal dat k doar op febriek west bin. Pa wol ons doar nait hebben (en directie wol t ook nait….). Ik mos doar hìn, op fietse van Nijssiesoord noar Scheemtermeer, om hom te vertellen dat bruier Hemmo sloagd was veur zien MULOeksoamen. t Zel in 1960 west hebben. k Zai nog zien laag deurbreken en dou mor weer wieder mit dij koare, en ik noar hoes weerom.

Pa, dou e al nait meer op 'Toekomst' was. Boetendeure bie Hemmo in Winsum.

Pa, dou e al nait meer op 'Toekomst' was. Boetendeure bie Hemmo in Winsum.

Dat waark op “Toekomst” haar vanzulf  betaikenis zat bie ons in femilie. Aaltied waarken in ‘schiften‘, smörgens van 6-14 uur, snommedoags van 14.00  tot soavends 22.00 uur, snachts van 22.00 tot 6.00 uur. Noa elke schift n dag vrij… Pa ging aaltied op fietse, swinters dikke leren jaze aan (of was dat lang nait aaltied?), hannen in dij leren movven aan t stuur, ‘oorkleppen’ op en doar pet overhìn. Stoetjes mit, reven keze derop. En n vlezze kolle thee mit veul melk derdeur…. Zo’n litersvlezze, mochten wie voak kloarmoaken.  As e nachtschift haar, mos e overdag sloapen, kop derbie (en kop dicht!).  Hai fietste aaltied mit Elderman, dij woonde bie melkboer Klungel op t loantje achter Griffemeerde Kerke in Midwolle. Elderman was griffemeerd, mor dat dee niks, doarom kon je wel mit mekoar fietsen.
Pa was aine dij zok nait op de kop zitten lait, hai haar in dij tied nog hail wat “aarbaiderstrots”, lid van t NVV (of aigelks ABC) en eerst ook lezer van t Vrije Volk.  k Heb veul loater pas deur kregen dat je as aarbaiders der nait zo bie heuren deden, bie de boeren en bie de börgers. Op t voetbalveld maarkte je doar niks van en bie olderoavends in de grode zoal van Van Eerde dee t mie niks.
Pa het gain fesounlek ofschaaid van “De Toekomst” kregen. Hai kwam in de zaiktewet omreden hai zok dou al kepot knooid haar. Bainen wollen nait meer, in Stad hebben ze in t AZG pebaaierd zien bovenbainoaders te vervangen deur kunstofbuiskes. Dat is n zet goud goan, mor dou e doar in Stad lag en thoes weer op krachten pebaaierde te kommen, smeten boeren in twaide helft van zesteger joaren “De Toekomst” dicht. Veur t waarkvolk kwam der n regeln mit n ekstroatje. Nait veur mien pa, dij laip in zaiktewet, vol derboeten. Is nog n moal apaart aine west van vakbond om dat oet te leggen. Begrepen heb k t nait…

Foto: Hemmo Blaauw, joaren zeuventeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *