Midwolda (Old.), Niesoordlaan 59: Buurjongen Jurrie Dijkhuis, met bezem…

Wacht, eerst even de foto, dat vertelt gemakkelijker:

Hoofdrolspeler op deze foto is ons buurjongetje van destijds in Midwolda: Jurrie Dijkhuis! Jongste zoon van Lammert Dijkhuis en Annie Smit, broertje van Afina en Albert. De foto is op 20 september 1966 ontwikkeld en afgedrukt, niet zo lang daarvoor genomen. Door mij, met mijn Agfa Click! Ik was toen net begonnen met het laatste jaar op de Rijkskweekschool in Winschoten, “voor de hoofdakte” (Oftewel: De volledige bevoegdheid…)
Jurrie was toen toch wel “het jonkie”, zowel thuis, als bij de buren, bij ons dus. Vooral bij mijn moeder had hij een streepje voor, misschien wel meer streepjes… Hier is Jurrie geconcentreerd met een bezem(steel) in de weer, er zit waarschijnlijk iets in de seringenstruik wat er uit moet.  Het kan trouwens best zijn dat Jurries vestje met knopen door mijn moeder machinaal is gebreid, het was de periode van de breimachine en daarop mocht ze graag ook voor anderen iets maken. (“Dat ding is der ja toch…”)
De foto geeft een mooi beeld van de situatie achter ons huis. Het achtererf was voor het grootste deel onbestraat, alleen bij de achterdeur tegels. Bij die achterdeur nog een bezem, zoals ie vaak ‘in ruste” zijn eigen plek had.  (Jurrie had blijkbaar de eigen Dijkhuis-bezem meegenomen…) Bij de staande bezem de regenbak, voor het geval dat…. Er bovenop de grote wasteil. Nee, hier werden wij niet meer in de tobbe gewassen (zoals in de woningbouw)… Hier was al een douche! Rechts naast de regenbak een hark, die regelmatig werd gebruikt om het achtererf netjes te maken. Rechts een lage ligusterheg als begrenzing van erf en tuin. Haaks daarop “het schot”, waartegen de witte lattenbank is geplaatst die we al vaker zijn tegengekomen, verhuisde regelmatig blijkbaar. Alles achter “het schot” is terrein van de buren aan die kant, de familie Bamberg.  (Er lijkt zoiets als een volière te staan en daarvan herinner ik me niets…)

Een tijdsbeeld dus, september 1966. Niet lang daarna verhuisden mijn ouders naar Hoogeveen. Zelf begon ik in november ’67 als schoolmeester te Zuidhorn en ging daar de eerste tijd ‘op kamers’ bij de dames Meinema. Maar dat’s een ander verhaal…

Noordhorn, 15 oktober 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *