Midwolda (Old.), Niesoordlaan 59: “Opa Drijbörg”, Hemmo de Groot

Over mijn opa, van moeders kant, heb ik het al vaker gehad. Hemmo de Groot woonde bijna zijn leven lang in de gemeente Beerta, aan “Ol Diek” in Drieborg. Samen met zijn Gepke Hektor. Mijn moeder, Boelwijna de Groot, was de oudste van drie dochters in het gezin van Hemmo en Gepke. (Er zijn meer kinderen geweest, alle bij de geboorte of kort na de geboorte overleden).  Achter het huis aan de Oude Dijk, waar wij als kinderen toch met een zekere regelmaat kwamen (achter op de fiets bij pa of moeke; voor die tijd zelfs wel in de kinderwagen, daar kan mijn zus Gepke nog prachtig over vertellen. Liep zij het eerste stuk van Midwolda naar Oostwold en verder naar Finsterwolde, kwam mijn moeke haar op de fiets achterop. Dan mocht mijn zus verder fietsen en liep mijn moeke achter de kinderwagen het laatste stuk naar Drieborg), liep het land schuin naar beneden. Dan een sloot, vervolgens weer een akker. Daarachter het voetbalveld van de v.v.Drieborg (waarvan opa’s buurman Berends de verpersoonlijking was…: bestuurder, supporter, grensrechter, scheidsrechter, terreinknecht, kaartjesverkoper, die man heeft alles gedaan….) Het huis bestond uit drie delen: Mijn opa en opoe aan de zuidkant, de familie Berends in het midden, het noordelijke deel stond leeg. Dat gebruikte mijn opa voor diverse doeleinden. De werkbanken met de diverse laden waren voor ons kinderen een “avontuur”: Laden vol roestige spijkers etc. Of we daar wel mochten komen, eigenlijk? De koolrapen van opa’s tuin waren befaamd. “Knollen” werden ze genoemd, “wie kriegen stamppot knollen…”
Opa Drijbörg is jarenlang boerenarbeider geweest bij verschillende akkerbouwers. Het langst (voor zover ik weet…) bij boer Ebels. De laatste bleek in de bezettingstijd een fanatieke NSB’er, die zelfs toen de Poolse troepen al bijna in de voortuin stonden, nog berichten stuurde naar de bezetters. Er zat een zender in de schoorsteen… Toen de Polen dat ontdekten, werd er snelrecht toegepast. Boer Ebels, maar ook zijn vrouw en kinderen werden doodgeschoten. (Mijn opa heeft de dood van Ebels’ vrouw en kinderen maar moeilijk kunnen verwerken…
Mijn opa was ‘rood’, geen communist, maar een SDAP’er. Voor de sociaal-democraten zat hij ook in de gemeenteraad van Beerta. In 1953, na het overlijden van zijn vrouw, kwam hij bij ons in Midwolda (zoals ik al heb geschreven). Tot halverwege 1957, toen hij op 80-jarige leeftijd overleed. Die laatste fase is voor hem niet gemakkelijk geweest door de ziekte van Bechterev.  Hier een portret uit betere tijden, toen hij nog fier rechtop kon lopen. Wat ik denk? “Dat knooien op t laand het hom nekjet!”

Hemmo de Groot, goed gekleed op de foto! De pet bleef op, die hoorde erbij. Dit was de zondagse, met die glimmende rand. Ik heb er als kind vaak vol bewondering naar gekeken!

Noordhorn, 18 oktober 2012

1 reactie op “Midwolda (Old.), Niesoordlaan 59: “Opa Drijbörg”, Hemmo de Groot

  1. “Toen de Polen dat ontdekten, werd er snelrecht toegepast. Boer Ebels, maar ook zijn vrouw en kinderen werden doodgeschoten.”. Aan deze lezing mag oprecht worden getwijfeld. Ik las hetzelfde verhaal jaren geleden ook al eens, in De Graanrepubliek (2005) van Frank Westerman. Niet alleen onwerkelijk, maar ook onwaarschijnlijk en niet te bevatten. Waarom zouden militairen snelrecht hebben toegepast op minderjarige kinderen? Dat is klip en klaar een oorlogsmisdaad. En waarom zijn deze Poolse militairen dan nooit vervolgd!? Volkomen ongeloofwaardig en onlogisch. Anno 2020/21 blijkt uit het onderzoek van oud-rechercheur Gerard Oldinga dat er een geheel andere werkelijkheid heeft plaatsgevonden. Zo blijken er zelfs nog meer kinderen te zijn vermoord dan die van het gezin-Ebels. Zoals Oldinga (De Doofpotbewakers) het al aangaf: hier is iets verdoezeld dat het daglicht absoluut niet kon verdragen. De vraag is nu wie deze oorlogsmisdaden dan wel heeft gepleegd en waarom. Hemmo de Groot kon het niet bevatten en dacht dat de Polen het allemaal hadden gedaan. Het zal een goed verspreid gerucht zijn geweest in Beerta en omstreken om de dader(s) te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *