Midwolda – Niesoordlaan 59 – Periode Kweekschool Winschoten

Een sprong in de tijd…… We belanden in de periode van de Rijkskweekschool aan de Engelselaan in Winschoten, later de overgang naar het nieuwe gebouw aan de Omsnijdingskanaal. Pardon, Mr. D. U. Stikkerlaan…… Ik heb de ULO met goed gevolg afgerond, mondeling examen in het Philadelphiagebouw in de Stad Groningen. Keurige cijferlijst, van 5 (natuurkunde) tot en met 10 (Aardrijkskunde). Schoolkeuze: Rijkskweekschool Winschoten, net als mijn broer Hemmo, die een jaar eerder naar Sodom afzwaaide. Steeds een jaar achter hem aan (Hij moest direct na de oorlog een jaar ‘overlopen’).


Studeren deed ik bijna altijd in de huiskamer. Vaak met de radio aan, soms met de kat op schoot of op de schouders. Deze foto is blijkbaar ’s avonds gemaakt, in ieder geval later op de dag, waarschijnlijk in de winterperiode, gezien de befaamde dikke slobbertrui. (Zo ruim, daar kon je desnoods met z’n tweeën in, en in de ULO-tijd gebeurde dat ook wel eens…) Meest opvallend? De golvende haardos…. Bruine haarkleur, al waren er wel eens vervelende lui die begonnen te schelden: “Rooie!” Als je nu mijn grijze stoppeltjes bekijkt…. Achter me weer die geliefde tafelradio op het theekastje en in het kastje al de grammofoon, de voor mijn verjaardag gekregen “Jobofoon”, gekocht bij Hekman in Winschoten. Samen met 10 plaatjes voor ƒ75,- (Bij de plaatjes ook “De Twaalf Rovers” van de Maastreechter Staar op verzoek van mijn vader, en 2 EP’tjes met Amerikaanse dixieland-marsmuziek van Jean Philip Sousa).  Leerboeken op tafel, maar ook een leesboek. Het komt me heel bekend voor, maar ik herinner me de titel niet (en kan het ook niet ontcijferen op de foto…) Ik dacht eerst “De roos van Dekama” van Van Lennep, maar dat is toch niet zo.  Engels kostuumdrama? Of toch Frans? Russisch? (JB)

Noordhorn, 9 november 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *