Midwolda – Niesoordlaan 59: Broertjes Blaauw, de een wat bleu, de ander goedgemutst….

Dierbare foto, maar ook merkwaardig. Kom ik zo op:

Links Hemmo, rechts Jan, in plusfourspakje, met stropdas....

De foto is genomen aan de voorkant van het huis aan de Niesoordlaan, nummer 59. Vermoedelijk 1956, of daaromtrent… Waarom ik de foto vooral merkwaardig vind? Zo te zien ben ik meer onbevangen dan mijn broer Hemmo. In latere jaren, tot op de dag van vandaag, staat Hemmo bekend als de man met de flair, de jongen die durfde, altijd tot het uiterste ging, meestal met zijn schoolkameraad Cor Tinga, later met Henk van Dijk. Van meisjes versieren tot al te gekke dingen doen met Oud en Nieuw…. Ik was later de bleue, de verlegene. De jongen die weliswaar goed kon leren, maar te weinig uitstraling had om de karakteristiek “vrouwenversierder” maar te kunnen benaderen… Een lange slungel met grote oren, een “stieve bukken”, die vaak stil zijn gang ging. Dat is aan deze kiek niet te zien. Hier kun je prima constateren dat ik mijn broer qua lichaamslengte voorbij schiet, ook zonder alpinomuts. De gezichten lijken erg op elkaar. De pakjes ook, die zijn gekocht in Stad, bij Meijering, waar we met de GADObus naar toe gingen, een heel enkele keer. Pofbroeken, de term ‘drollenvanger’ kenden we toen niet. Het reversspeldje deden we er zelf op, dat was juist het leuke van zo’n colbertje. Ik heb ze in de volgende jaren meer gehad, de speldjes. Jarenlang eentje met Bartje, tot die een keer in het zwembad werd gejat. Later de gebroken geweertjes in mijn PSP-periode, nog later de NIVONspeld. Tja, de stropdas… En dan laat ik hem ook nog potsierlijk naar voren schieten… Apart gevoel voor humor (vandaar ook de alpino, denk ik…)
Stropdassen draag ik al jaren niet meer, colberts evenmin. Van die laatste vind ik het soms wel jammer. Je kunt zo heerlijk veel in die zakken stoppen… (JB)

Noordhorn, 16 november 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *