Midwolda – M.O.V.V. De HELDEN van vroeger, de jaren vijftig

Merkwaardige associaties af en toe…. (Vaak!) Ruim een maand geleden overleed Lieske Loer-Visscher, bijna 98 jaar oud. Toen ik het las op de pagina met overlijdensberichten in het Dagblad van het Noorden (ik bekijk ze onregelmatig, vaak vertraagd. Meestal houdt Beno Doedens me op de hoogte van het “oet tied kommen” van bekenden in mijn geboortedorp), gingen de gedachten toch weer richting rood-zwart, de clubkleuren van M.O.V.V.  (Midwolda Oostwold Voetbal Vereniging). Misschien juist door de Bijbeltekst bovenaan de advertentie….. (MOVV is een zondagclub)
De familie Tj.Loer woonde ook in de woningbouw, de latere Schortinghuislaan, in Midwolda. Wat verder naar achteren, aan de westkant, even voorbij de familie Kok. Het zal ongeveer huisnummer 18 zijn geweest. Lieske Loer kan ik me niet duidelijk voor de geest halen, er staat me iets bij van “een kleine vrouw” die haar mannetje stond. Haar man was Tjaart Loer (in 1984 overleden) en die ken ik vooral als MOVV-supporter en grensrechter. Eentje die nog wel eens opgewonden raakte en dan kon je maar beter uit zijn buurt blijven…. Zoon Piet was een verdienstelijke voetballer die het eerste elftal van MOVV haalde. Hard schot, herinner ik me. Maar niet zo hard als dat van die andere Loer, Bernard (een neef?), “het kanon”.

het HELDENelftal van MOVV in de jaren vijftig. Als schooljochie keek ik tegen ze op, deze mannetjesputters die op het erbarmelijke knollenveld aan de lange ree van S.P.Meijer hun voetbalkunsten vertoonden

Links staande: Tjaart Loer in trainingspak. Hij was in die jaren ongetwijfeld de grensrechter van dienst. Naast hem zijn zoon Piet, een van de weinige jonkies in dit elftal. Veel herinner ik me niet van hem, ook niet of hij lang bij MOVV heeft gespeeld of al vroeg is verhuisd. Hij had een goede traptechniek, maar was volgens het “kundige publiek” natuurlijk lang niet snel en beweeglijk genoeg…. Naast Piet staat Jopie Boer, verrassende voetballer. Zijn bijnaam ben ik vergeten. (“Loopeend”?) Hij was een liefhebber van hakballetjes… Geert “Bouldag” van Ham, een geroutineerde linksbuiten. (Zijn ouders woonden niet ver van ons af in de woningbouw). Dan talent Tjaard Aukes, die verkering kreeg met een dochter van Van der Wal (streng kerkelijk) en toen overschrijving vroeg naar “vijand” V.V.S…..  Rechts in lange jas reserve Baby de Vries, allrounder. (Hij voetbalde en keepte…)
Het bukkende rijtje midden, van links naar rechts: Een zoon van MOVV-secretaris Hekman, zijn voornaam ben ik kwijt. Elegante voetballer. Hendrik “Hintje” van Dijk, de wilskracht in persoon. Naast hem Ole Sportel, nog zo’n onverzettelijk iemand met een “kop van beton”. Stopperspil, een soort Rinus Terlouw-figuur. Als vierde ‘Ellos’ Kolk, ook zo’n wroeter, iemand die je telkens weer tegenkwam, ook al dacht je hem al lang gepasseerd te hebben…
Voorste drietal: Geert de Vries, rechtsback, hard, snel, technisch niet zo geweldig, maar zeer gemotiveerd. Broer van ‘Baby’. In het midden Harm van der Laan. Ook zijn bijnaam wil me nu niet te binnen schieten… Prima keeper, maar niet zo’n makkelijk karakter. Als het tegenzat en “ze” dreigden hem de schuld te geven, was ie in staat zo maar het veld af te lopen… Als laatste Jan “Farries” Geertsema uit Oostwold, had een fouragebedrijf, als ik me niet vergis. Bekeken voetballend. Menige aanvaller legde het af tegen zijn spelinzicht.
Dat zijn ze, mijn HELDEN uit de jaren vijftig, voor wie we soms meer dan een uur van te voren al naar het MOVV-veld togen. (We moesten er immers eerder zijn dan kaartjesverkoper Strootman. Als die rondging, zorgden wij ervoor steeds een half veld tussen hem en ons te houden….. Al had ie het waarschijnlijk helemaal niet voorzien op jonge kinderen…)

Dit alles naar aanleiding van het overlijden van Lieske Loer, half oktober 2012.  (JB)

Noordhorn, 18 november 2012

 

3 reacties op “Midwolda – M.O.V.V. De HELDEN van vroeger, de jaren vijftig

  1. Klein was mijn oma wel oom piet woont in ermelo mijn moeder grietje is in 1998 overleden

  2. Jopie boer heette Jopie snaoter en Harm van der laan was Harm lollie groeten van piet

  3. Jopie heette Jopie snoater en Harm van der laan heette Harm Lollie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *