Midwolda – Woningbouw, E53, later Schortinghuislaan 11 – Vroege foto + bouwtekening

Mijn herinneringen aan de kinder- en jeugdjaren in Midwolda (Old.) zouden weinig fundament hebben, als ik niet door diverse mede-geïnteresseerden zou worden ondersteund, ter plaatse en elders! Met dank van mijn kant! Een van die onvolprezen mensen is Midwolmer Theo Kiewiet, ook de auteur van het jubileumboek over de Openbare Lagere School (1996, Drukkerij Actief Scheemda). Theo heeft me puntsgewijs diverse aanvullingen gegeven, inclusief correcties en foto’s. Ook stuurde hij een bouwtekening op van de huizen in de woningbouw. Zoiets ondersteunt en corrigeert geheugens! Eerst laat ik een oude foto zien die ik geruime tijd geleden kreeg van oud-Midwolmer Beno Doedens:

Foto van de woningbouw in Midwolda, richting Hoofdweg. De westkant is bebouwd, de oostkant nog niet.

Nee, de mensen op deze oude ansichtkaart herken ik niet, ik weet ook te weinig van de bouw zelf. Wanneer zijn de huizen gebouwd? In welke volgorde? Wie waren de eerste bewoners? Etc. (Op de foto staat op het huis helemaal links iets geschreven, maar ik kan niet zien wát….) Rechts is in ieder geval de half verharde zijweg zichtbaar, waaraan (later?) de huizen waren van de families Everts, Dijkhuis, Van Zuilen, Freerk Tolk… Deze zijweg heb ik ooit eens ten onrechte “Mennistenlaan”  genoemd, maar dat klopt natuurlijk niet. (Iemand als Henk Bos heeft me dat later klip en klaar uitgelegd). De Mennistenlaan was een zijweg van de Hoofdweg, richting Gemeentelijk Sportpark. De zijweg op de foto heette Stichtingslaan. Wij zullen het over “Stichtensloane” hebben gehad. Ik heb Theo Kiewiet gevraagd naar de betekenis van ‘Stichting’ in deze straatnaam en hij denkt dat het om de Stichting Midwolda’s Woningbouw gaat die destijds dit bouwplan realiseerde in de gemeente Midwolda. Ons huis, E53, later Schortinghuislaan 11, is op het moment dat deze foto werd genomen, nog niet gebouwd. De bouwgrond ligt er al wel opgeruimd bij, de bouw kan beginnen….
Eerder heb ik op een andere weblog (www.bloeiendonkruid.com) al diverse herinneringen beschreven aan de woningbouw en de bewoners uit de jaren vijftig. Met deze weblog ontstonden er halverwege 2011 problemen door provider-overname. Ik had de moed al opgegeven deze weblog te kunnen behouden, maar zie, na 1½ jaar klungelen houdt het grote Sanoma ermee op en is de weblog succesvol verhuisd naar WordPress. Het functioneert weer! (www.bloeiendonkruid.com)
Nog even naar de bouwtekening die ik toegestuurd kreeg door Theo Kiewiet ter opfrissing van mijn geheugen…

bouwtekening huizen in de Midwolmer woningbouw

Het is even studeren, heel goed kijken, eventueel het vergrootglas erbij… Ik heb ‘m in tweeën geknipt:

Het plattegrond en het vooraanzicht van de huizen aan de "Woningbaauwloane"

Zowel de begane grond als de verdieping dus. Meteen is te zien dat de schuur een groot deel van de oppervlakte beslaat, inclusief varkenshok, plee en houten trap naar boven. Zus Gepke heeft hierover al heel wat verduidelijkt. Wat mij nog steeds verbaast, is de brede gang van woonkamer naar de schuur. Die ruimte stelde ik me altijd voor als een soort keuken, maar dat was het dus duidelijk niet…. Toch heb ik hier als kind vaak en veel gespeeld, o.a. met stoelen, al of niet ‘op de kop’. Wat ik me maar heel vaag herinner, is het slapen van Hemmo en mij op de slaapkamer van mijn ouders: Hemmo en ik in een tweepersoons bed, pa en moeke ook, breed pad ertussen met een grote kast. Onder deze slaapkamer een ouderwetse kelder, waar heel wat etenswaren hun plek vonden, veel in weckflessen, snijbonen in de snijbonenpot, houten deksel met steen erop….

Zij- en achteraanzicht, 2 x doorsnede...

Foto boven: Collectie Beno Doedens (Oude Pekela)
Bouwtekeningen: Documentatie Theo Kiewiet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *