Midwolda – Van Hoofdweg naar woningbouw E53; herinneringen van Gepke de Vries-Blaauw

Voor alle duidelijkheid: Op deze weblog Jeebeetjes.nl geef ik de laatste maanden ruim baan aan jeugdherinneringen. Wie deze ik is? Jan Blaauw, het vierde kind van naamgenoot Jan Blaauw en Boelwijna de Groot. Laatstgenoemde Jan Blaauw trouwde begin augustus 1928 met zijn Wiene, ze gingen eerst wonen aan “Olgersloane” waar de oudste zoon Henk (Hindrik) werd geboren. Daarna volgde de verhuizing naar de Hoofdweg naar het huis aan de oostkant van café Brouwer (nu Siemens), al weet ik niet of Brouwer toen al op het café zat… In dit huis (waar later Wiegman heeft gewoond) werd het tweede kind Gepke geboren (januari 1931). De volgende verhuizing voerde het arbeidersgezin verder naar het oosten, er werd een huis gehuurd van huisbaas Van der Schuur aan de noordkant van de Hoofdweg (Tussen de boerderijen van Van Anken). Hier werd in augustus 1943 Hemmo geboren. Begin ’44 voltrok zich de volgende verhuizing naar E53, een huis in de woningbouw aan “Blaauw’s Loane” ook wel “Woningbaauwloane” genoemd.  Hier zag ik het levenslicht, in juli 1945….. In 1953 de volgende verhuizing met behulp van Oom Ties’ paard en wagen naar de Niesoordlaan, nummer 59. (Nee, hier geen geboortes meer…) Eind jaren zestig (’68 of ’69…) volgde de verhuizing van pa en moeke naar Hoogeveen. Daar is mijn vader in september 1977 overleden, 72 jaar oud. Moeke is daarna naar Winschoten verhuisd, later, in 1988, naar Noordhorn (appartement “Paluno”) en in 1994 naar Zuidhorn (bejaardenhuis “De Westerburcht”). Moeke overleed in 2002, 96 jaar oud. Deze beknopte inleiding is bedoeld als verduidelijking, als kader….
Het gaat ook om de herinneringen van zus Gepke, die 14½ jaar eerder dan ik werd geboren en daardoor andere jeugdherinneringen heeft. Dat niet alleen, ze kan soms ook corrigerend optreden, of verhelderende aanvullingen geven. Zoals nu, het woord is aan Gepke de Vries-Blaauw:

Gepke Blaauw, jaren vijftig

Hemmo is in augustus 1943 geboren aan de Hoofdweg (huurhuis van Van der Schuur). Het was een huis waarin twee bedsteden waren, één voor Pa en Moeke en in de ander sliepen Henk en ik. Hemmo bivakkeerde de hele dag in de kinderwagen. Overdag buiten en ’s nachts in de gang. In januari 1944 zijn we verhuisd naar de woningbouw. Middenin de winter, hartstikke koud en glad! Pa vertrouwde het niet dat de klok op de boerenwagen kwam. Henk moest die lopend overbrengen, kwam hij ook nog te vallen…. Maar de klok kwam niet op de grond, dus dat is allemaal goed gegaan! Ik was met Hemmo bij tante Antje (‘opoe Wolle’  was in september ’43 overleden) en ben later op de dag naar de woningbouw gegaan.
In de woningbouw sliepen Hemmo en jij bij Pa en Moeke op de slaapkamer beneden. Dat was een grote kamer met twee vaste ledikanten. In het midden was een grote kast en onder de bedden was een kelderruimte. Er kon een luik omhoog en dan kwam er een trapje naar beneden. Je kon ook via de gang in de kelder komen, dat was achter de voordeur.

Plattegrond huis woningbouw, zowel begane grond als verdieping

Henk zijn kamer boven is in de tijd dat hij in Indië was, altijd ongebruikt gebleven! Zijn spullen stonden daar en zelfs ik mocht daar niet komen. Pa en Moeke hoopten altijd dat hij onverwachts weer voor de deur zou staan…. Dan moest alles bij het oude zijn gebleven. In die dozen boven op de bijzolder zaten ook spullen van mij. Later is dat, tot verdriet van moeke, allemaal naar Scheemdermeer gegaan (naar het ouderlijk huis van Fré de Vries; JanB). Daar was ik meer en daar was ook meer ruimte. Later aan de Niesoordlaan was geen plek voor mij, al helemaal niet in de jaren dat Opa bij Pa en Moeke in huis was.
Henk is op 17 november 1946 vertrokken naar Nederlands Indië en in juli 1951 weer terug gekomen. Hij werd met een grote legerauto thuis gebracht. Wij hadden alles versierd, maar eigenlijk vond hij dat helemaal niet leuk…. Hij heeft ook maar heel weinig verteld over alles. Later heeft hij wel enkele dingen aan Fré verteld en daaruit bleek wel
dat hij het daar in verschillende opzichten niet altijd prettig heeft gehad… Wat hij na de ULO en voor zijn vertrek naar Indië deed? Een kantoorbaantje in Winschoten, aan de Ludensweg of aan de Bovenburen. Na zijn Indiëtijd kon hij daar direct weer terecht en daar heeft hij Wiea leren kennen.
Zelf heb ik na de lagere school twee jaar bij de familie Zwiers gediend, van ’s morgens 8 tot ’s middags 2 uur. Had ik de kost voor het kauwen, zoals Pa dat noemde…. Na Zwiers kwam bakker Ufkes, voor winkel en huishouding. Dat was voor de hele dag. Daarna kwam boer Jansen aan de Oosterd in Scheemda. In oktober 1951 ben ik naar Appelscha gegaan (
verloofde Fré kuurde eerst thuis, ging in 1953 naar “Beatrixoord” vanwege nier-tbc; JanB) en in maart 1959 ben ik in Assen op “De Boshof” gaan werken. Dat was een half jaar voor ons trouwen. (Fré had een baan als amanuensis in Assen gekregen aan de toenmalige H.B.S.; JanB)
“Ol Graitje” (de Oost-Groninger tram) ging over Scheemdermeer, “Nije weg” langs, zo naar Heiligerlee en dan naar Winschoten, vandaar naar Ter Apel. Ken je dat liedje van “Van Delfsiel noar t klooster tou, ging d’olle Grait, daarteg kilometer, haarder wol e nait; elkain dij dou op raais ging, dij ging mit Olle Grait, poesten, stennen, kreunen, mor t lukte aait…”
Later voegde Gepke daar nog aan toe: “De inrichting van de schuur in de woningbouw was volgens mij zo: Naast de schuurdeur was de regenbak. Daarnaast was een gootsteentje met een granieten aanrechtje. Een pomp staat mij niet voor de geest, maar kan natuurlijk mogelijk zijn. Langs de muur stond een tafel met een paar stoelen, er lag een zeiltje op de tafel. Er stond een theeblad op, maar ook een wit emaille afwasteiltje en natuurlijk de niet ontbrekende “schuddeldouk”….. In de zomer werd daar ook vaak gegeten!

Plattegrond (onderdeel van de bouwtekening): Documentatie Theo Kiewiet.

 

1 reactie op “Midwolda – Van Hoofdweg naar woningbouw E53; herinneringen van Gepke de Vries-Blaauw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *