Midwolda: Geert Koning vertelt over Ford-Garage Tj. Blaauw (2)


“De nieuwe Garage”  zoals men deze noemde, is op de plaats gekomen aan de Hoofdweg waar eerst Doeko Wiegman woonde, met de kapperssalon! Je weet vast nog wel dat die is afgebrand!

Op deze foto staan:
Berend Kok, ???, Harm Koning,  ???, Gerrit Golem, ???,  ???, Elmer Modderman, Klaas Komdeur en Tjabbo Blaauw

Tjabbo Blaauw is bij een auto-ongeluk om het leven gekomen bij Zuidbroek. Hij had bronchitis en hierdoor van die hevige hoestbuien… en men denkt dat hij toen ook een hoestbui heeft gehad. Het was een heel goede zakenman. Hij had bij Ford Nederland heel veel te zeggen, hij was een heel goede Forddealer!

Foto’s van de showroom van garage Blaauw, aan de noordkant van de Hoofdweg (nu een supermarkt…)

Jan, ik heb als kind  heel veel in de garage gelopen en gesleuteld en na mijn schoolperiode vond Doeko Blaauw het vreemd, dat ik niet bij hem kwam werken…
Ik ben na mijn schoolopleiding als machinebankwerker gaan werken bij de Nederlandse Kabelfabriek in Delfzijl (metaal draaien). Hier heb ik 19 jaar gewerkt naar alle tevredenheid! In de laatste periode was ik projectontwikkelaar. Ik wilde graag een meer verantwoordelijke functie. Die werd mij wel steeds toegezegd, maar niet tot uitvoering gebracht. Toen ben ik naar Machinefabriek Veenstra (in Winschoten) gegaan als wekplaatschef. Dit heb ik ongeveer 20 jaar gedaan en de laatste jaren was ik vertegenwoordiger buitendienst. Ik reed ongeveer 50.000 km per jaar en kwam bijna door heel Nederland om klanten te bezoeken. Ik heb 29 jaar bij machinefabriek Veenstra gewerkt en ben met 61 jaar met vroegpensioen gegaan. Nu geef ik nog ongeveer twee keer per jaar een rondleiding bij het bedrijf voor schoolkinderen. Als de kinderen geïnteresseerd zijn, is het heel leuk werk.  De kinderen hebben veel interesse voor computers, bijna alle machines zijn nu computergestuurd.
Mijn zoon woont in Assen bij de Nobellaan in de buurt en is beroepsmilitair. Hij is al in verschillende oorlogslanden geweest en heeft in Assen ook een leidinggevende functie. Dus Jan, geen van ons beiden is in het monteursvak terecht gekomen…..

Een oude foto van de Hoofdweg ter hoogte van garage Blaauw (rechts de tramrails van Ol Grait). Helemaal links een gedeelte van het huis van aannemer Fokko Kuiper. Aan de andere kant van de garage het huis + kapperszaak van Doeko Wiegman, later afgebrand. Hier kwam de Nieuwe Garage...

Ik hoop dat je een kleine indruk hebt gekregen van Garage Blaauw, ik kan er nog wel uren over vertellen! Je zult al wel veel foto’s herkennen, maar ik hoop dat er ook nog iets nieuw voor jou is!

Geert Koning, heel veel dank voor je Garage-Blaauw-verhaal + foto’s!!!
(Eventuele reacties graag naar JanBlaauw@hetnet.nl of per reguliere post naar de Verlengde Oosterweg 33, 9804 RD  Noordhorn!)

4 reacties op “Midwolda: Geert Koning vertelt over Ford-Garage Tj. Blaauw (2)

 1. Beste Familie Blaauw.
  Ik heb deze winter een Ford Dearborn 8n gerestaureerd met een messing dealerplaatje van Blaauw midwolda
  Het motornummer is 106734 wellicht uit 1948.
  Is dit een Marshall hulp tractor?
  Weet u meer over de geschiedenis van deze tractor.
  Weet u ook in welke aantallen deze tractoren in nederland verkocht zijn?

 2. Hier staan hele mooie foto op zou ik ze mogen delen in de groep
  Grunniger Toal en foto,s van uut de Provincie Grunnen.

 3. Mijn kennis op tractorgebied is nul komma nul, ben ook geen familie van “de Garage Blaauw”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *