Midwolda: Geert Koning vertelt over Ford-Garage Tj. Blaauw (extra)

Nog even wat verhalen:
“Toen mijn vader in 1929 Bij Garage Blaauw kwam had hij uiteraard geen rijbewijs, die had je wel nodig voor auto’s. Dit was in die periode geen probleem. Je kon deze zo aanvragen op het gemeentehuis. Hij kreeg gelijk een rijbewijs voor luxe auto ,vrachtwagen en bus ,want bussen hadden ze bij Blaauw ook. Op een gegeven moment kreeg dokter Magendans ook een auto. Die had voor die tijd een motorfiets en Blaauw kreeg de motorfiets als inruil. Blaauw vond dat deze motor  mooi kon worden gebruikt om boeren te bezoeken voor kleine reparaties aan tractoren. Hiervoor had mijn vader dus ook een motorrijbewijs nodig.Deze kon men toen niet meer aanvragen op het gemeentehuis, maar men moest examen doen. Hij ging in die periode naar Welp in Winschoten, groothandelaar in gereedschappen en olie. De eigenaar nam dit examen af. Het stelde weinig voor. Welp zei: “Rij daar maar even naar toe!” Toen mijn vader terugkwam, was hij geslaagd!
Ook had men in die tijd wel een periode dat er weinig werk was en die tijd moest overbrugd worden. De melkfabriek had een vrachtwagen gekocht om melk op te halen bij de boeren vandaan, maar ze hadden er geen chauffeur voor, dus toen moest mijn vader mee om Linnekoper het rijden te leren. Na een paar maanden moest hij ook examen doen. Ze gingen toen naar Nieuweschans, waar een dokter rijexamen af nam. Je kunt wel nagaan dat ook dit weinig voorstelde. De man kreeg zijn rijbewijs en mijn vader kon weer naar de Garage terug.”

Het pand van Blaauw's Ford Garage aan de noordkant van de Hoofdweg

Foto: collectie Geert Koning (Midwolda)

2 reacties op “Midwolda: Geert Koning vertelt over Ford-Garage Tj. Blaauw (extra)

  1. Geert kan nu nog net zo praten dan dat hij over de geschiedenis van de Firma Blaauw praat,hulde voor die man.Ik ken Geert van de TT baan en naar jaren zijn die ouwe bokken nog vrienden geworden zodoende weet ik hoe hij vertellen kan.Geert hoop je nog vaak te zien. Groeten Jan Dieckmann. Haren a/d Ems Deutschland

  2. Het pand van Garage Blaauw aan de noordkant van de Hoofdweg is nu de supermarkt van Jan Kruijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *