Midwolda: Herinneringen van Corry van Groenenbergh: Van Hoofdweg Midwolda naar Modesto (California, USA), deel 2

Magnolia (wel eens, ten onrechte, tulpenboom genoemd) voor het huis van Corry van Groenenbergh in Modesto (CA), in 2009

Oom Hendrik (De broer van Corry’s moeder; JB) woonde in Modesto en huurde daar land en had een melkerij. Op 1 december moest hij verhuizen naar een andere boerderij. Wij gingen ook mee, want de kisten waren er nog niet, die kwamen pas half december…. We hebben een huisje gehuurd voor $50,00 per maand in Ripon, maar er was geen werk. Vader had moeite met het Engels,maar daar woonden veel Hollanders. Johan (de broer van Corry; JB) was de eerste die werk kreeg in een bakkerij. De bakker heette Spaans, kwam van Michigan. Hij kende wel Hollands, maar zijn familie niet. Johan kreeg $ 20,00 per week met de kost en zaterdagsavonds brachten ze hem naar Ripon met brood, koekjes enz.
Ik was de tweede die werk kreeg! Een neef van mijn tante Henny was  verpleger in Stockton, in het ziekenhuis. Daar was een dame die mocht naar huis, maar had hulp nodig. Ik werd een beetje verpleegster, kok, wasvrouw enz. Dat duurde 2 maanden. Toen kreeg ik een baantje om een dame te verzorgen en ik moest koken en de huishouding doen.Haar naam was Van Houten,mevrouw kende Hollands en haar man ook, maar de zoon niet! De heren waren de hele dag weg, aan het werk. Op zaterdag bracht de zoon Richard mij naar huis (Vader had nog geen auto of werk).Vader heeft van alles gedaan en is uiteindelijk ook in de bakkerij gekomen, waar Johan was. Dat was in maart 1955! Moeder heeft een poos in een rusthuis gewerkt, daar moest ze de was doen, iedere dag. Vader heeft nooit geklaagd, maar Moeder wel. “Zijn we hier gekomen om dit soort werk te doen?” In Midwolda had ze een dienstmeisje….. Ik was nog steeds bij de van Houten’s, maar toen werd mevrouw nog erger ziek en is ze in juni 1954 overleden. Richard en ik zijn  in april 1955 getrouwd. Hij melkte koeien in Farmington, toen we trouwden, maar hij wilde naar het zuiden van Californië. Daar betaalden ze beter.  In juni zijn we naar Bellflower gegaan waar zijn zus woonde. Een week later had hij werk in Norwalk en daar zijn we gaan wonen. De boer verkocht al zijn koeien op 30 december, zaten wij zonder werk…. Terug, nu naar Artesia…. Daar is Albert, onze eerste zoon, geboren. Richard werd ziek, kwam weer zonder werk te zitten…. We gingen in San Diego wonen. Daar vandaan naar Escondido, weer terug op noord, nu naar Modesto. Vader had intussen de bakkerij van Spaans gekocht. Richard heeft bij vader gewerkt, maar ze hebben woorden gehad. Moesten we weer weg, naar Santee, dicht bij San Diego. Richard kreeg astma, gingen we terug naar Modesto…..  Van de ene baan naar de andere en iedere keer verhuizen… Ik ben 23 x verhuisd in 11 jaar, een nieuw huis gekocht, later de scheiding….
Ik ben in1977  getrouwd met Donald Strong. We zijn 7 jaar getrouwd geweest, toen gescheiden. Moeder en ik zijn in 1978 voor het eerst weer in Nederland geweest. ik ben er later nog eens geweest in 1996,1997 en 2000. In 1996 heb ik mijn neef Aaldrik Kiewiet verrast bij zijn 40-jarige huwelijk! In 1997 waren Geke en Geert Feikens 50 jaar getrouwd! In 2000 Klaas vander Wal en Gé ook 50 jaar! Klaas heeft vroeger voor Vader gewerkt. Zijn ouders woonden achter Geke haar ouders. Het was om de bocht waar Knip woonde! We hebben altijd contact gehouden. Ook metTrijn Tichelaar die woonde achter het gemeentehuis.  Tegenover ons huis woonden de Reininga’s tot ze beiden waren overleden.
Nog meer bekenden in Midwolda: De familieTakens! Hij woonde eerst op de boerderij van Vrieling, later verder  het dorp in. Ik heb nog contact met zijn zoon. Takens is vroeger ook bij ons in de kost geweest, toen hij zich bezeerd heeft in het land aan zijn been. Dan had je bakker Ufkes! Hij was een neef van mijn moeder. Metta en ik hebben verleden week nog meer dan een uur aan de telefoon gehangen! [Zij emailt niet, haar man wel ] Haar zuster woon in Hoogvliet. En dan de Drevels die naast ons woonden! Geert en zijn zus Liza. Wim Ausma, zoon van de burgemeester. Rienie Brouwer haar vader…. Hij was kapper en later postbode. Toen zijn ze naar Nieuw Beerta gegaan. I
k heb ook contact met Joos van der Kooy, haar vader was onze dominee in Midwolda. Zij woont nu in Canada, haar zonen waren bevriend met de zonen van mijn neef…. Wat een klein wereldje! Ik heb nog contact met Geke (Feikens?) haar dochter. Zij hadden een slagerij waar vroeger bakker Ufkes zat. Met de meisjes van Knippers heb ik wel contact gehad, maar niet de laatste jaren. Zij waren wel op de reünie van de Chr. school verleden jaar. Ik had toen iets met mijn knie, daarom ben ik niet geweest, maar Ben Doedens stuurde mij een video. Ja, Van Groenenbergh wordt zo geschreven.Wel, ik ga eindigen! Ik hoop dat ik alle  vragen beantwoord heb! En anders schrijf je maar.

Groetjes,
Corry.

 

2 reacties op “Midwolda: Herinneringen van Corry van Groenenbergh: Van Hoofdweg Midwolda naar Modesto (California, USA), deel 2

  1. Volgens mij zou de familienaam Van Groenenbergh wel eens afkomstig kunnen zijn uit de stad Groningen, waar in de 18e eeuw een boekhandelaar met die naam actief was.

  2. De winkeliersfamilie van Groenenbergh heeft er voor gezorgd dat vanaf het begin van de twintigste eeuw van het dorp foto’s werden gemaakt die dan verschenen op prentbriefkaarten (ansichtkaarten) en in hun winkel werden verkocht en over heel Nederland werden verspreid. Naast anderen ging na de oorlog een lid van de familie Knippers ansichtkaarten van Midwolda uitgeven. Deze kaarten werden uitgegeven door de wed. Edens die na de oorlog de radio- en elektrawinkel van haar in de oorlog omgekomen echtgenoot Meinto voortzette en het assortiment aanvulde met luxe- en huishoudelijke artikelen en, vooral in deze tijd van het jaar belangrijk, speelgoed, in Midwolda algemeen bekend als de winkel van “Vrouw Edens”. De zaak werd later overgenomen door zoon Harm en dochter Jannie. Naast de in de 30-er jaren door Meinto Edens gebouwde winkel werd een nieuw winkelpand gebouwd waar Jannie en haar man verder gingen met de verkoop van luxe- en huishoudelijke artikelen terwijl Harm in de oude winkel verder ging met wit- en bruingoed en andere elektro-artikelen. Tevens was Harm elektro installateur. Later verplaatste hij zijn bedrijf naar een deel van de oude klokkengieterij van Van Bergen. Enkele maanden geleden sloot Jannie Edens de zaak. Harm was inmiddels ook gestopt.
    De weduwe van Meinto Edens was Alberdina Knippers, een zuster van de naar Canada geëmigreerde Antoon Knippers. Antoon Knippers was meubelmaker. Mijn ouders hebben een groot deel van hun meubels bij hem gekocht toen ze in 1938 gingen trouwen. Een eiken tafel met 2 armstoelen en 4 eetkamerstoelen en 2 plantentafeltjes waren handgemaakt en onverwoestbaar. Misschien zijn ze nog in gebruik, ze zijn bij een garageverkoop in 1983 verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *