Midwolda: Herinneringen Gepke de Vries-Blaauw – Boodschappen doen…

Boodschappen doen vroeger….. Henk  hoefde , van moeke tenminste, nooit wat te doen, dus geloof ik ook niet dat hij ooit boodschappen heeft gedaan. Ik ook niet trouwens…… Als er snel iets gehaald moest worden, dan was dat bij vrouw Gremmer. Ook stroop in de bus of een pot met groene zeep, dat kwam ook uit zo n groot vat. De meeste boodschappen werden thuis gebracht door Frits (Hollandia) Bouwman, die had een “Coöperatie”-winkel in Winschoten. Verder kwam bakker Stel  een paar keer in de week met brood. Die had een bakkerij in Scheemdermeer, daar bij de “Toekomst” in de buurt. Melk kregen we van de boer en van onze eigen geiten. Vlees e.d. was er van ons eigen varken en zo nu en dan moest Moeke snel naar slager Tolk. Die woonde tegenover het Midwolmer bos, want dan was er een noodslachting, soms van een paard en soms van een koe….  Dat was niet zo duur en dan hadden we weer eens war ander vlees en vooral lekkere jus.
Verder kwam er natuurlijk de oorlog tussen en was alles op de bon, moest ik helpen met bonnen opplakken. Frits kwam niet meer, want in de oorlog was de coöperatie verboden.  Moeke ging dan vaak zelf naar vrouw Gremmer, want dan moesten er weer snoepbonnen geruild worden voor tabaksbonnen. Pa moest wel zijn tabak hebben. Later verbouwde hij dat zelf, achter de mestbult, en werd het gedroogd op de zolder. Toen we naar de woningbouw gingen, zullen we wel bij Groenberg de boodschappen hebben gehaald, voor zover er nog wat was… Er was volgens mij nog een kruidenier in Midwolda, ik meende van Waalkens, waar moeke ook wel heen ging. Later werd Groenberg een coöperatie en ging ze daar weer naar toe. Ze deed het ook het liefst zelf, want dan hoorde ze nog eens wat nieuws en er werd heel wat afgeroddeld in die winkels…..
Wij kwamen wel bij andere mensen over de vloer, maar niet dat je maar in en uit liep. Als moeke niet naar Drieborg was, was ze altijd thuis, als wij uit school kwamen en anders wisten we waar ze was en gingen daar dan ook naar toe. Naar vrouw Gernaat bijvoorbeeld. Dan ging ik met Ellie mee. Henk ging dan vaak alleen naar huis. Als moeke naar Drieborg was, ging ik meestal naar ‘opoe Wolle’.
Nou dat was weer een heel verhaal, ik hoop dat je er wat aan hebt…. (GdVB)

De Hoofdweg in Midwolda met rechts de fietsenzaak en benzinepomp van Uffen. Aan de overkant links de bakkerij en winkel van Ufkes, waar Gepke enige tijd heeft gewerkt. (zie eerdere blogs). Het vierde pand met witte gevel is de kruidenierszaak van Waalkens.

Foto: collectie Beno Doedens (Oude Pekela)

3 reacties op “Midwolda: Herinneringen Gepke de Vries-Blaauw – Boodschappen doen…

  1. Het kruidenierswinkeltje in Midwolda was van Waalkens, dat was Derk Waalkens die getrouwd was met Geertje Wagena, dat waren mijn oma en opa , het winkeltje zat tegenover voormalige boerderij van Anken. Ik heb nog een oude foto van binnen het winkeltje toen ze gestopt zijn ergens begin/midden jaren 80 . Gremmer woonde rechts van hen, was dat niet voormalige kolenboer? groetjes Tony

  2. Ja, Gremmer was ‘onze’ kolenboer. Ik herinner me de eierkolen, de cokes, anthraciet en later de ‘nootjes 4’…..

  3. Ik heb nog een foto gevonden van Derk Waalkens en Geertje Wagens staand achter de toonbank voordat de winkel gesloten/ beëindigd werd.
    Groet Tony

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *