Midwolda: Boodschappen doen, jaren vijftig (en begin zestig…): Coöperatie, Ufkes, slagerij Tolk….

Herinneringen van mijzelf, JanB (Geboren: juli 1945, woningbouw – Vertrokken: november 1967 naar Zuidhorn):

Winkel van Van Groenenbergh

Nee, ik kan me niet herinneren in de kruidenierswinkel van Van Groenenbergh te zijn geweest, ik was toen nog te jong. De Van Groenenberghs gingen begin jaren vijftig emigreren, toen was ik zeven, hooguit acht jaar, niet oud genoeg om zelfstandig met de boodschappentas naar de winkel te gaan. Later, toen de winkel een Coöperatie was geworden, deed ik dat wel, gestuurd door moeke…. Tas inclusief boodschappenboekje, op naar de winkel. Vaak zat het lege stroopblik ook in de tas, want stroop werd bij ons veel gebruikt. Op de boterham, op het roggebrood (en dan strooide mijn vader daar geraspte kaas over… Dat was zijn privilege, wij zaten er met grote ogen naar te kijken…), op de pannenkoeken, in de ‘zoepenbrij’, bij de bruine bonen met spek….. Stroop stond er dus bijna altijd op het lijstje in het boodschappenboekje, net als witte en gele suiker, zout, Sunlightzeep, soda, havermout, puddingpoeder, kaas om te raspen (pas veel later kreeg ik in de gaten dat er ook mensen waren die kaas ‘sneden’…..), doppinda’s, schuimpjes. Later ook Brinta! Bij de Coöperatie heb ik een introductie van Brinta meegemaakt. Kon je kiezen, ik koos voor yoghurt met Brinta, vond ik best (een beetje)lekker! Nog eens zoiets met Saroma-pudding, ook door de yoghurt. Dat vond ik super lekker….  Het afwegen van de stroop was het spannendst, maar het ging bijna altijd goed! (Corry van Groenenbergh heeft wel eens verteld dat ze daar. als winkelhulp,  een hekel aan had, vooral ’s winters, als de stroop veel te ‘stug’ was… En ’s zomers was ze veel te dun, moest je opletten voor twee!) O wee, als de winkelier zich een cent (of twee) had verrekend…. Kon ik weer terug… Wat had ik daar de pest aan! Opmerkelijk in die tijd was natuurlijk dat vele producten ‘los’ werden gekocht en ter plekke in papieren zakken werden gedaan. Suiker (zowel wit als geel, of bruin), zout, soda, snoep, pinda’s….Oja, vaak moest er ook een pakje cigaretten bij (Chief Whip, in zo’n groen doosje), al rookte mijn pa meestal Niemeijers Herenbaai (?). Moest ie zijn eigen sigaretten rollen met Mascotte vloeitjes. En pijptabak… of was dat die Herenbaai? De sigaren kwamen uit Winschoten, die nam mijn vader mee, als hij ’s zaterdags naar Sodom ging (als het goed uitkwam met zijn ‘schiften” op “De Toekomst”). Ging hij ook naar de markt, waar hij eerst twee zoute haringen verorberde (zijn grootste lekkernij) en dan gestoomde makreel meenam naar huis en die dan aan de keukentafel “opmaakte”. Lekker op de boterham, alleen die vervelende graten… Wij kregen nog wel eens kuit. Of zat dat in de “bukkens”????  Later mocht ik sigaren meenemen uit Winschoten. Die koos ik dan op basis van de sigarenbandjes, later vooral ook Derk de Vries. Vond mijn pa niet zo geweldig, maar hij liet me toch mijn gang gaan!
Deed ik als kind nog andere boodschappen in Midwolda? Niet zo heel frequent. Ik ben wel eens bij bakker Ufkes geweest om “lekkere koekjes” te halen, voor het weekeinde, of voor een speciale gelegenheid. Normaal kregen we thuis meestal meelkoekjes (“Marietjes”), die haalden we gewoon bij de Coöperatie. Gebak kwam er zelden, alleen bij verjaardagen, en zelfs dan niet altijd…. Daar was wel altijd een roomhoorn bij en dan begon “de hikhakkerij” wie deze keer die roomhoorn mocht hebben…. Vaak stonden we op weg naar school, of als we uit school kwamen, aan de zijkant van de bakkerij van Ufkes. Daar was de halve bovendeur open, heerlijk rook het daar. Zag je hoe de broden uit de oven kwamen en met de waterkwast werden bestreken. Hoe de roggebroden werden gemaakt en in de zemelen gedompeld. Of werden ze bestrooid? De beschuiten (die gingen doormidden…), de koekjes, de koek…. Soms kregen we een stuk kantkoek met de toevoeging “En nou wegwezen…”  Heerlijk! Overigens kregen we ook wel boodschappen van de kruidenierswinkel helemaal in Midwolda-West. Was dat eerst Tinga? Later Boertien? Het was wel van een inkooporganisatie, maar welke? Enkabé, het schiet me ineens weer te binnen! Die boodschappen werden gebracht. Ik ging nog wel eens bij Boertien langs om lege dozen, voor knutseldoelen, waar vaak niet veel van kwam….
Een enkele keer kwam ik ook wel bij S.P.Meijer, de drogist. Die zat naast bakker Ufkes aan de Hoofdweg. Wat we daar haalden? De levertraan, denk ik, van “Brocades”… Nee, heb ik geen goede herinneringen aan, “smerig spul”…. Neus dicht, schepje suiker erachteraan… Wat vond ik het vervelend, als de -r- weer in de maand kwam…..
Andere boodschappen? Ja, flessen melk halen via een particulier adres, bij Lammert Koning, achter op het veen. Tot een narrige buurman mij in het duister toevoegde dat hij me wel eens zou aangeven bij de politie…. In een aantal winkels ben ik maar een enkele keer geweest, zoals bij Bolhuis (loodgieter en elektra), Looijenga (fietsenmaker), Sportel (verf)… O ja, bij ‘Vrouw Edens’ kwamen we ook nog wel regelmatig. Die winkel, iets voorbij de school, was zo vol, daar kon je “je kont bijna niet keren”…. Daar haalden we vaak iets op cadeaugebied, maar ook ansichtkaarten, lampions, lampen….  Nu zit, heb ik begrepen, een zoon van vrouw Edens in de oude klokkengieterij van Van Bergen (later Koek), met een veel grotere winkel. Of is het al een kleinzoon?
Herinneringen lopen door elkaar, merk ik al wel. Bakker Annema is ook wel aan de deur geweest, al was de winkel in West. Wacht, slagerij Tolk, over wie mijn zus al sprak!  Daar ben ik ook regelmatig geweest om vlees te halen: niet al te vette rundvlees, soepvlees, mergpijp, gehakt….. (Dat vond ik ook een prachtig gezicht, als de slager zelf gehakt maakte. Stopte hij er stukjes vlees in, kwamen er van die gehaktdraden uit…..) Soms vroeg slager Geert Tolk mij om even wat af te geven bij iemand anders, de familie Bergman bijvoorbeeld, die woonde ook aan de Niesoordlaan. Kreeg ik als beloning een kapje van de rookvlees. Ook zo’n onvergetelijke lekkernij!

Een heel oude foto van de zaak van Timmer in het Midwolmer Oosteind, ver voor mijn tijd....

Tot slot: mijn eerste fiets kocht mijn vader bij zijn kameraad, Adam Timmer, in het Oosteind. Dat was een fiets, heb ik al eens verteld, die Timmer zelf had samengesteld en gemoffeld. Mij iets te groot, maar daarom kwamen er houten klossen om de trappers. Die vervolgens, als je niet oppaste (en dat overkwam mij wel eens…), leidden tot valpartijen… Later kocht mijn vader bij Timmer een nieuwe fiets voor mij, een “Union”, met velgremmen! Wat was ik verguld met dié fiets! (JB)

 

1 reactie op “Midwolda: Boodschappen doen, jaren vijftig (en begin zestig…): Coöperatie, Ufkes, slagerij Tolk….

  1. Geen S . P. Maar S. S . P . Meijer woonde waar nu de gem .werplaats Oldambt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *