Midwolda: Reactie Bienke Kolk-Boer over woningbouw, Niesoordlaan, MOVV etc….. (deel 2)

Verder met de berichten die ik kreeg van Bienke Kolk-Boer (Oostwold), getrouwd met Jan Kolk, zoon van “Ellos”, en daarom ook lutje Ellosgenoemd! Bienke is de dochter van Jopie Boer en Lena Helwig (Beerta), en de kleindochter van Harm Boer en Imke Kuipers. Ik zal Bienke zo veel mogelijk zelf aan het woord laten, veelal in het Gronings. Af en toe zal ik een verbinding leggen, aanvullen…. Wat cursief geschreven staat, is van Bienke; rechtop is van mij….
“De oude foto van de kleuterschool in ‘Immanuel’ zal ik gaan zoeken! Herkende u dat wel, dat daar een kleuterschool in zat?” (Nee, eerlijk gezegd was ik dat vergeten, maar Corry van Groenenbergh zette me vanuit Californië op het goede spoor!) “Mijn vader zijn zus is afgelopen najaar overleden op 82-jarige leeftijd. Trijntje was haar naam…” (Heb mijn zus Gepke gevraagd naar Trijntje, zij waren bijna leeftijdgenoten. Gepke vertelde dat ze bij elkaar in de klas hebben gezeten en dat ze ooit een versje schreef in het poesiealbum van Trijntje!) “Mijn vader is maar 56 geworden….Ja, en in de “JeeBeetjes” las ik ook over mijn opa, ‘Harm Krudoorn’, of ‘Harm Snoater’… Mijn vader werd ook wel ‘Snoater’ genoemd en dat vond ik als kind niet leuk! As ik op loane speulde, dìn zee Flips Hassing dat aaltied tegen mie: ‘lutje snoater’….. Maar het was in de dorpen Oostwold en Midwolda normaal dat ieder een bijnaam had. En ja hoor…. mijn schoonvader, wat toevallig, is Ellos Kolk en mien Jan is ‘lutje Ellos’…. Weet je, soms dan ken je de mensen alleen maar bij hun bijnaam en weet je niet eens hoe ze echt heten…. Als je af en toe met pa Ellos in de kamer zit en je begint over vroeger, nou dan komen er verhalen los! En wie genieten? Wij! Maar hij het meest!! Troanen biggeln ons over waange, het is net of ie alles weer beleeft!”

Een eerste elftal van MOVV in iets latere jaren dan de vorige foto. Op deze staat Ellos Kolk in de middelste rij helemaal links. Jopie Boer staat in de bovenste rij, tweede van rechts. En de keeper, wie was dat ook al weer? Mooi shirt! Maar hij dook wel eens over een lage bal heen.....

“Zo mocht ik ook graag even tegen mijn vader aan liggen veur de kaggel, as e van t waark kwam…. Zo kon ie ook verhalen vertellen van de oorlog, bie Blaauw zien garage, achter dij trafohoeske of stroomhuisje, waar ie een benarde situatie heeft meegemaakt. Er kwamen Duitsers met motor en zijspan van Oostwold en ze schoten op alles! Mijn vader is gelukkig niets overkomen. Opa Harm en oma Imke hadden met Trijntje een veilig onderkomen gezocht en pabbe is achterbleven…
Ik heb de foto van de groepsreis met de bus nog even weer bekeken. Ja, opa was die met het petje op en ik dacht dat oma halverwege stond met bril op, maar er stond een andere naam bij…. Tja, ik denk mor zo, as dat van de joaren datteg is
(De foto is in de jaren vlak na de oorlog genomen), dìn binnen der nait veul meer van over….. En dan is het wel fijn om er toch achter te komen wie wie is! Mijn broer zegt het niet zoveel, maar mij wel. Ik ben in 1966 geboren, mijn broer Harry in 1957. Als je nou de Niesoordlaan op rijdt, is er in de loop der jaren veel veranderd!”

Jopie Boer, een stoetje etend. Op de tuin, of op het land?

(wordt vervolgd)
Foto’s: album Bienke Kolk-Boer (Oostwold)