Midwolda: 1e elftal M.O.V.V. 1965-1966

In een van de vele mappen met foto’s kwam ik nog een fraaie kiek tegen van het eerste elftal van M.O.V.V.:

Rechtsonder staat dat de foto afkomstig is uit het archief van Willie Siemens, de toenmalige reservekeeper van de roodhemden. HIj staat helemaal rechts in trainingspak op de foto. Willie komt oorspronkelijk van ‘het veen’, hij nam later het clubcafé aan de Hoofdweg over, het café dat ik vooral ken als “café Brouwer”. Bovendien werd hij een befaamde biljarter.
Op de foto ook nog enkele routiniers van wie Meini de Wal (aanvoerder van dit kampioenselftal) wel de bekendste is met een lange staat van dienst bij M.O.V.V. Rechtsonder Henk Rendering (en geen Jan, zoals ik in een eerdere blog veronderstelde…), de Coöp-winkelier, die dacht ik voor zijn MOVV-periode bij Noordster in Oude Pekela heeft gespeeld. Mid-mid Fré Zuur, in dit elftal ook een van de ervaren spelers. Dat gold ook voor schoolmeester Joop Korte, tweede van rechts, voorste rij. De anderen waren allemaal “jonkies”, zoals Henk Nuus (naast Meini de Wal) van de Niesoordlaan en keeper Henk Honing (mij verder niet bekend). In de middelste rij de snelle Japie Tolk, zoon van slager Geert Tolk aan de Hoofdweg. Aan de andere kant van Fré Zuur de technisch vaardige Bé Imminga, waardevol op het middenveld maar ook eentje met scorend vermogen. Staand derde van links de linkspotige doelpuntenmaker Piet Noor. Naast hem binnenspeler (die waren er toen nog…) Haiko Kiewiet, opgegroeid bij het sportveld aan de Mennistenlaan. Naast hem goalgetter Henk Snoek, die later de boerderij van S.P.Meijer aan de Hoofdweg overnam en daar zijn oud-papierbedrijf vestigde. Tweede van rechts, staand, is Hendrik Jager, die niet veel later zo jammerlijk verongelukte. Helemaal links staande is Janske Tuin, de toenmalige clubgrensrechter. En naast hem de trainer van dat seizoen, Jur Raatjes. Dit team heeft enkele jaren een verrassende rol gespeeld in het noordelijke amateurvoetbal. Conditioneel ijzersterk, qua mentaliteit onverzettelijk, vaak effectief counterend. Menig zogenaamd beter elftal heeft zich stuk gelopen op dit Midwolmer collectief. Later ging het vrij snel bergafwaarts, momenteel speelt M.O.V.V. vijfde klas, maar geeft daar wel de toon aan. Ik hoop dat ze kampioen worden en weer naar de 4e klas promoveren! Succes!
Van wie ik deze foto heb? Waarschijnlijk van Beno Doedens, al was hij niet bepaald een voetballiefhebber. Het is een mooie prent op het MOVV-sportpark aan de Niesoordlaan. Het hobbeldebobbelveld in de rimboe tussen Midwolda en Oostwold (nu onder Blauwe-Stad-water) was al verleden tijd….

2 reacties op “Midwolda: 1e elftal M.O.V.V. 1965-1966

  1. Inderdaad komt de foto “oet Pekel”. Ik heb ‘m uitgeknipt uit een oude krant. Winschoter Kraante ? Denk het niet. Het lijkt me uit de tijd van het Groninger Dagblad, een samenvoeging van de Winschoter en de NoordOoster, toen nog wel bij van der Veen in Winschoten gedrukt. Op de kleurenpers (de eerste in Nederland) in hun nieuwe, inmiddels al weer gesloopte drukhal, De tijd gaat snel.

    Wat de voetballiefhebberij betreft Jan heb je gelijk. Al mag ik het spelletje best af en toe bekijken. Maar dan op TV. Vroeger ging je naar het voetbalveld om te flirten met de wichter. Het was destijds een van de weinige verzetjes op een dorp op zondag. Één keer ben ik meegeweest met de jongens van MOVV in de supportersbus, ik meen naar Bareveld of SPW voor een beslissingswedstrijd of zo Het was 1960 of 1961. Ik herinner me dat de spoorbaan van de NOLS (nu STAR) dichtbij was. Seinpalen stonden op veilig, maar er was geen trein meer te bekennen, die reed op werkdagen, een goederentrein, vooral voor het net geopende PHILIPS in Stadskanaal. Na afloop van de wedstrijd kwamen we terecht in Café Fruitema in Oude Pekela, bij de oude Wedderklap. Toen ik daar in 1969 op het bevolkingsregister ging werken was daar alles veranderd. De oude Wedderklap had plaatsgemaakt voor een nieuwe grote brug, Café Fruitema was nu van Het Leger de Heils, pils of oud bruin werd er niet meer geschonken. En in de in 1960/61 nog gesloten bebouwing langs de Pekel A waren door sloop grote gaten gevallen. Het was de aanzet naar het winkelcentrum zoals het er nu nog bijligt. Maar ook het Leger des Heils bleek niet in staat het oude gebouw van het voormalige café Fruitema te redden. De jeugd heeft nu bezit genomen van het terrein met een echte skate baan en op de hoek bij de nieuwe Wedderklap staat nu een borstbeeld van Fré Meis, die er in 1969/70 zijn toespraken hield voor de stakende kartonarbeiders.

  2. Meinie de Wal, ook een afstammeling van Meindert Hitjes de Wal, iemand waar ik ook altijd bij uitkom als in de genealogie van mijn familie duik. Opa Beno Doedens was een zoon van Hendrik Doedens en Engelina de Wal. Uit Westerlee, van “Kromwaale” het hooggelegen deel waar Bickershorn achter lag. Jarenlang was mijn overgrootvader zetboer voor een Scheemder boer op een boerderij aan t Zieldaip, tussen Scheemderzwaag en Scheemterhamrik. Toen ie 65 was kreeg hij een gouden horloge en ontslag van de boer, waarna de familie weer naar Kromwaale vertrok, zoals mijn neef Meindert Beno Doedens ooit eens vertelde in “Toal en Taiken” onder redactie van Drs. Jan J. Groenbroek, een zoon van Rigte Groenbroek en Bena de Wal.(!) Ook familie. Maar net als ik, zonder den voetbalgenen. Want Meinie was niet de enige van de familie die goed kon voetballen !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *