Midwolda: Nog eens de WONINGBOUW met o.a. Albert de Boer en Zus Bos…..

Even terug naar de berichten en de foto’s die ik in de afgelopen periode kreeg van Bienke Kolk-Boer (Oostwold). Ter verduidelijking: Bienke is een dochter van Jopie Boer en Lena Helwig, en kleindochter van Harm Boer en Imke Kuipers… Harm Boer en zijn Imke hebben jaren aan het eind van de woningbouw gewoond, tegenover boderijder Knip, waar het dwarsstuk een bocht maakte naar het onverharde deel van de Woningbaauwloane.  Harm Boer en Imke woonden in het een na laatste huis van de “echte” woningbouw; naast hen, in hetzelfde blok, dus in het laatste huis van de woningbouw, woonden Albert de Boer en Grietje Hassing. Hun zoon Freerk woonde bij ons aan de andere kant van de Stichtingslaan. Freerk was getrouwd met Grietje (?), met wie mijn moeke nogal eens overhoop lag. (Niet ongewoon in volksbuurten…) Met de jongste zoon van Freerk en Grietje, Derkie, heb ik op de Stichtingslaan mijn eerste voorbereidende voetbaloefeningen gedaan. Balletje overtrappen, misschien wel passeerbewegingen maken… (Alhoewel, ik was 7, 8 jaar; Derkie nog iets jonger. Hij had kinderverlamming gehad, zo noemden we dat toen nog. Hij had een beugel, maar een balletje trappen wilde hij wel. En dat kon hij ook goed!).
Voorbij de woningbouw, ook voorbij Knip dus, stonden nog meerdere alleenstaande huizen, aan de westkant van de laan. Aan de oostkant van de laan en de sloot was het land van boer Botjes, de vader van Ankie en Pia. In het tweede alleenstaande huis woonde de familie Bos. Jan Bos (een broer van mijn tante Aaltje) was getrouwd met Frouke Noor. (Voor Bienke zijn het ome Jan en tante Frouke…) Hun oudste zoon Hendrik (“Hintje”) kwamen we al enkele keren tegen op elftalfoto’s van MOVV. De jongste in huize Bos was Johanna, die wij destijds meestal “Zus” noemden. Waarom? Ik weet het niet…. (In Midwolda kwam dat vaker voor! En in andere dorpen? Zo herinner ik mij Rieteke Gernaat ook vooral als Zus Gernaat en bij ons in de klas van de OLS zat Titie Bos, de dochter van melkboer Bos. Ook zij werd Zus Bos genoemd….. )

Albert de Boer en Grietje Hassing op de kiek in hun tuin bij het huis achteraan de woningbouw

Albert de Boer en zijn vrouw op de bank bij hun huis

Links Freerk de Boer, de zoon van Albert en Grietje; rechts Jopie Boer, zoon van Harm en Imke

Johanna, oftewel Zus Bos, dochter van Jan en frouke Bos. Hier staat ze voor het woningbouwhuis van Harm en Imke Boer. Let op die prachtige haarstrik, zo kenmerkend voor de vijftiger jaren!

Foto’s: Familie-album Bienke Kolk-Boer (Oostwold)

3 reacties op “Midwolda: Nog eens de WONINGBOUW met o.a. Albert de Boer en Zus Bos…..

  1. Zie voor het eerst deze foto en verhaal .heerlijk om zoveel bekende dingen te zien .we woonden vroeger achter knip en naast fam bos .prachtige herinneringen aan .ben dus getrouwd met harrie Boer zus van bienke boer gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *