Midwolda: Herinneringen Gepke de Vries-Blaauw aan (de) gymnastiek(vereniging) TONIDO

GYMNASTIEK! Voor mij was het, als kind, werkelijk jaren lang een bedreiging! (En dat is beslist niet overdreven!) Mijn twee jaar oudere broer Hemmo vond gymnastiek een heerlijke bezigheid, hij kon er zich goed in uitleven! Hoe heeft mijn zus Gepke dat ervaren? Geboren in januari 1931, opgegroeid in een andere periode, in een grotendeels ander deel van Midwolda. Herinneringen van haar aan (de) gymnastiek:

“Nu jouw vraag over gymnastiek! Op school hadden we dat niet volgens mij. Wel herinner ik mij dat we met mooi weer altijd naar het “Midwolmer bos” gingen, spelen bij “t hoog baargje”, met een bal of gewoon andere spelletjes. Als we terug gingen, moesten we planten zoeken die we op school dan gingen uitzoeken, dat zal wel onder leiding van meester Tromp zijn geweest.
Bij T.O.N.I.D.O. ben ik op een enigszins vreemde manier terecht gekomen. Ik liep vroeger nogal met een kromme rug en daar had dokter Magendans wel eens wat van gezegd. Het zou goed zijn dat ik bij gymnastiek zou gaan, maar daar kwam niks van in. Dat was veel te duur en dat was niks voor arbeiderskinderen…. Dus werd er regelmatig tegen mij gezegd, dat ik rechtop moest lopen, anders kreeg ik een stok achter mijn rug! Ik weet niet hoe oud ik was, maar Pa kwam een keer thuis en zei: “t wicht gaait bie gemestiek, Jo zegt ook dat dat goud veur heur is”. Later bleek Jo Jo Erdman te zijn. Die was gymnastiekleraar en werkte bij Pa op “de Dollard” in Nieuweschans. Hij gaf ook les bij T.O.N.I.D.O.! Zo ben ik daar tussen gekomen en daardoor moesten jullie er later ook naar toe. Ik heb het altijd fijn gevonden, ik kon ook best mee doen en genoot altijd.
We hadden les in school, daar was een grote gymzaal met alles erop en eraan. We deden grondoefeningen, alle soorten toestellen waren er (brug, ,ringen, rek, wandrek,bok…), de banken waarop we zaten, werden dan omgekeerd en dan had je een evenwichtsbalk, alleen niet zo hoog…. We deden ook ritmische gymnastiek met ballen, hoepels en knotsen. We oefenden op vrijdagavond en daarna kwamen de grotere jongens met o.a. Tjaard Hekman, Pietje Bolhuis, Harm v.d.Laan, Berend Tichelaar, Hilko v.d.Schuur, Johan Klaassens, Evert Vrieling… Er waren er vast nog meer maar die namen ben ik kwijt, we hadden altijd veel plezier.
De meisjes bij wie ik was, waren Catrientje Woldhuis, Anje Brouwer, Finy v.d.Schuur, Fini Klaassens, Fenna Vrieling, Geertje Heikens….. Er waren ook meisjes uit Oostwold bij maar daar herinner ik mij alleen maar Kina Hekman van. Als er toendertijd foto’s waren gemaakt, had ik misschien wel meer geweten….
We hadden twee keer per jaar een uitvoering. Eén keer in Midwolda in Hotel Strootman, later werd dat Van Eerden, en één keer in Oostwold, in Hotel De Witte Zwaan, heel indrukwekkend allemaal! Het mooiste vonden wij altijd de generale repetitie, dat was dan vrijdagsavonds en dan was er Zaterdags uitvoering. We gingen vaak lopende met elkaar naar Oostwold, misschien was die jongen van Kolk daar ook wel bij. We droegen dan witte bloesjes en donker blauwe rokjes, die zaten met knopen aan elkaar vast. We zijn ook een paar keer naar de “Gymnastrada” geweest, dat was in de buurt van Arnhem. Dan had je groepen uit het hele land, ik weet niet of meneer Erdman onze leider toen nog was of dat Koeno Koerts er al was. Ik ben gestopt, toen ik naar Appescha ging. Daar was ook een gymclub, maar lang niet zo gezellig. Daar ben ik ook niet lang lid van geweest, want door de wisselende werkroosters kon je lang niet altijd gaan trainen.
Nou, zo kan het denk ik wel weer, ben er mooi de hele middag zoet mee, morgen komen we ook wel weer  door….”

Rechts hotel "'t Gemeentehuis" dat ook een grote zaal had waarin o.a. gymnastiekuitvoeringen werden gegeven

Tot nu toe heb ik geen foto’s gevonden uit de geschiedenis van gymnastiekclub “TONIDO”, hoewel ik wel het idee heb dat er voldoende foto’s zouden moeten zijn… Wie mij kan helpen aan TONIDO-foto’s, of foto’s uit de gymlessen op school, GRAAG!  (JanBlaauw@hetnet.nl) of via de Verlengde Oosterweg 33, 9804 RD  Noordhorn.

In Oostwold werden de gymnastiekuitvoeringen gehouden in de grote zaal van hotel "De Witte Zwaan", ook halteplaats van de OG, "Ol Grait"...

De afbeelding van “De Witte Zwaan” komt uit de recente “DUVEKOATER” (halfjaarlijks magazine van de Historische Vereniging Scheemda en Omgeving, nummer 51, april 2013)
De ansichtkaart daarboven met Hotel Gemeentehuis in Midwolda komt uit de collectie van Beno Doedens (Oude Pekela)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *