WINSCHOTEN: Zes kwekelingen in de Langestraat (1962-1963?)

Dit fotootje kwam ik tegen in een familie-album. Ergens achterin, los, niet ingeplakt.

Zes kwekelingen in de Langestraat, nabij goodold Dommering

Veelzeggende foto, een verhalenbundel op zich!  Even voor de mensen die minder goed op de hoogte zijn: Het gaat om de Rijkskweekschool in Winschoten, eerst het oude gebouw aan de Engelselaan, later verhuisd naar het nieuwe gebouw aan de Mr. D.U.Stikkerlaan (vroeger ‘Omsnijdingskanaal’…) Zelf ging ik er na de Scheemder ULO in 1961 heen, op de fiets vanaf Midwolda. Kon je nog probleemloos de Niesoordlaan uitfietsen, kwam je uiteindelijk uit bij het Winschoterdiep, via de Vosseweg Winschoten in….
Deze foto is denk ik gemaakt in de tweede helft van 1962, in de Langestraat, dichtbij de cafetaria van Deiman (of heette dat toen ‘lunchroom’?), niet ver van het aloude Dommeringgebouw (op de achtergrond).
Mag ik even voorstellen, van links naar rechts:
Roelf Koning – een onvergetelijke collega, veel te vroeg overleden. Met hem kon je inderdaad lachen! Zoon van een varkenskoopman in Oudeschans, voetballer in hart en nieren, favoriet van dr. Lammert Buning (docent geschiedenis en KCML). Later toen we allemaal ‘ons weegs’ waren gegaan, trof ik hem nog wel eens, op een ABOP-bijeenkomst of bij een crematie of promotie. Roelf werd schooldirecteur in Winschoten, had bovendien een stevige vinger in de politieke pap van Sodom, via de PvdA. Een bobo met zeggingskracht!
(De tweede van links ben ik zelf, sla ik even over…)
Geert van Duinen, lid van de ‘Hoogezandgroep’. Fervente klaverjasser (maar dat was een groot deel van de klas, wat moest je anders in al die leraarafwezige Mammoetminuten???). Later getrouwd met Ineke Reymerink uit de parallelklas. Geert ook al overleden, of was dat zijn vrouw?
Bart Tolner – vierde van links, de enige brildrager…. Bart kwam uit Zuidbroek, als ik me niet vergis, reisde met de Hoogezandgroep. Klaverjaste ook kundig, wist bovendien vele “bakken” uit zijn mouw te schudden. Bart leeft nog wel voor zover ik weet, Noord-Groningen?
Appie Koster, ook behorend tot de Hoogezandgroep. Sympathieke collega die ook vaardig wist om te gaan met spel kaarten en biljartkeu. Later liet hij wel vaak verstek gaan, had hij het te druk met het in de ogen kijken van zijn geliefde Wiepie (Velthuis. t of d?) Appie was een stijlvolle, getalenteerde voetbalkeeper. (Zijn vader was een begrip in de Hoogezandster voetbalwereld!) Ap kreeg een baan in het speciaal onderwijs in Emmen. Al langere tijd gepensioneerd?
Jakob Kuiper, helemaal rechts. Afkomstig uit Bellingwolde. Beetje hese stem…. Verder weet ik eerlijk gezegd niet veel van hem… Leeft hij nog?
Zelf (tweede van links) ben ik nauwelijks herkenbaar…. Die dichte golvende haardos (roodbruin van kleur), waar is ie gebleven???! En het is het laatste jaar dat ik geen bril droeg…. De sjaal is in de kleuren van de voetbalvereniging Scheemda (geel/zwart/wit). Met dat kledingstuk kreeg ik in latere jaren bijna problemen op de staantribune van GVAV Groningen, in het Oosterpark. Een wedstrijd tegen het Utrechtse DOS (met o.a. Tonny van der Linden). DOS had dezelfde kleuren, bijnaam: de Kanaries… Dachten ze dat ik een DOS-aanhanger was, wilden ze me van de tribune gooien…. (Toen werden niet alle geuite voorstellen door een meerderheid van de fans in daden omgezet…)
Later, halverwege de kweekschool, belandde ik in een crisis. (Ja, dat woord bestond toen ook al….) Wilde per se niet meer verder leren, vooral niet op de kweekschool. Hebben diverse mensen me op andere gedachten proberen te brengen…. Uiteindelijk gaf een gesprek tussen mijn vader en kweekschooldirecteur De Weger de doorslag. Ik zou het derde jaar overdoen, belandde dus in een andere klas, verloor een deel van de kameraden uit het oog….. Roelf Koning niet, die kwam weer bij me in de klas, na zijn crisis….. Ach ja, er is een boek over te schrijven…. (JB)

1 reactie op “WINSCHOTEN: Zes kwekelingen in de Langestraat (1962-1963?)

  1. Wat een tijd. 1962. Toen zat ik de hele zomer in Harlingen. Op ’t station. Als leerling stationsambtenaar (vanaf 1-9-1961) werd je door baas NS er op uit gestuurd om het vak te leren. Kwam er een rasechter Muntendammer tegen. Tuntelder was daar de een na hoogste baas. Kennis gemaakt met het Haarnse Fries (een eigen variant) en het kaatsen. Belangrijkste dag in het jaar ? Die van de Franeker PC (de wedstrijd van de Permanente Commissie op t bekende Sukelân in Franeker). In 1963 was het spoor avontuur afgelopen, het zou slechts een hobby blijven. Zelf ging ik naar de gemeente Termunten, op het kleine gemeentehuis in Woldendorp. En in 1969 naar Oude Pekela. In 1973 ging ik er wonen en ik woon er nu nog. En als ik heel goed uit mijn zolderraam kijk op een heldere winterse dag kan ik Midwolda zien liggen !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *