MIDWOLDA: Stelmakerij Van der Molen en ‘Haarmke oet t Grunnegerlaand’….

Van Beno Doedens kreeg ik een reactie die ik hier nog eens herhaal:
“In mijn gedachten was het Jan Paanjer. (Bedoeld wordt stelmaker Jan van der Molen) Harmke van der Molen die later als “Haarmke oet Grunnegerlaand” met voordrachten door de provincie trok was bij mijn weten een dochter van Jan van der Molen.
RTV Noord
http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=80635
Haarmke oet Grunnegerlaand overleden Geplaatst: 10:43 uur, vrijdag 3 april 2009 WINSCHOTEN – In Winschoten is vorige week op 94-jarige leeftijd zangeres en voordrachtskunstenares Haarmke oet Grunnegerlaand overleden.
Ze trad jarenlang op met een Groningstalig programma in bejaarden- en verpleeghuizen. Daarbij deed ze conferences en tussendoor zong ze. Officieel heette ze Harmke Hinderika de Weerd- Van der Molen, maar iedereen kende haar als Haarmke oet Grunnegerlaand.’

Deze reactie van Beno Doedens verhelderde mijn geheugen ook weer (en dat is tegenwoordig geen overbodige luxe…) Ik dacht dat stelmaker Van der Molen ook een zoon had die later bij ons op de Winschoter kweekschool handenarbeid doceerde. Maar nee, die leraar heette De Weerd! Hij was getrouwd met Harmke van der Molen, zo zat het in elkaar. Deze De Weerd is ook directeur van de VGLO geweest in Winschoten, de school voor voortgezet lager onderwijs, waaruit later schoolvormen als LAVO en LEAO ontstonden. (Voor de zelfstandige VGLO was er sprake van een 7e en 8e leerjaar in het lager onderwijs). Tijdens zijn lessen sprak De Weerd wel eens over de optredens van zijn vrouw, het was in mijn herinnering zelf ook wel iemand met de nodige humor.

4 reacties op “MIDWOLDA: Stelmakerij Van der Molen en ‘Haarmke oet t Grunnegerlaand’….

  1. En zo vallen alle radertjes van de molen weer precies in elkaar !

  2. wie heeft nog liedjes/LP van Haarmke oet Grunnegerlaand of weet waar ik ze kan krijgen

  3. Ik heb jaren geleden een Groningstalig singeltje opgenomen die geschreven is door Haarmke. Volgens mij woonde ze toen op de Garst in Winschoten, ik was ongeveer 15 jaar. Ik vond haar een leuke lieve vrouw waar ik graag naar zat te luisteren.
    zij schreef voor Fred Rootveld een platenproducer in Borne vlak bij Almelo
    mijn liedjes waren De Tellerlikker en de b kant heet ’t Potje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *