MIDWOLDA/DRIEBORG: Hemmo de Groot, niét “enigst” kind !

Nog even terug naar de familiegeschiedenis, met name die van de kant van mijn moeke, Boelwijna Blaauw-de Groot. Zij was de oudste dochter, zoals ik eerder vertelde, van Hemmo de Groot en zijn vrouw Gepke Hector. Mijn zeer gewaardeerde ‘genealogische medewerker’ Beno Doedens (oud-klasgenoot) heeft heel veel gegevens boven water gekregen over de familie De Groot. Het leek er eerst op dat opa Hemmo de Groot “enigst” kind was van Hindrik de Groot (dagloner) en zijn vrouw Boelwina Dammer, althans gegeven de gevonden informatie. Mijn zus Gepke zei direct al dat het niet klopte: “Opa Drijbörg” had in ieder geval een zuster Jantje en enkele broers, Willem en Edzo. Naar later bleek ook nog een jongere broer Eltjo.
Beno vond ook hun gegevens, toen hij niet langer in de war werd gebracht door de verschillende schrijfwijze van “Boelwina”: Niet alleen Boelwina, maar ook Boelwijna en Bouwina…. De aktes van vroeger waren daarin niet altijd even precies en consequent….

Jantje de Groot bleek de jongere zus van mijn opa Hemmo. Zij is geboren op 9 maart 1880 in Beerta. Toen ze 25 was, trouwde ze met Pieter Kiewiet, 2 jaar jonger dan zijn bruid. Pieter Kiewiet overleed op 1 maart 1946 in Winschoten.
Mijn oud-tante Jantje heb ik “gekend”. Mijn moeke ging wel eens bij haar op bezoek, nam ze Hemmo en mij mee. Naar de Ludensweg in Winschoten. Een keurig ingericht huis, tamelijk klassiek. Een statige dame in het zwart… We kregen daar niet veel speelruimte, dus een lievelingsplek was het geenszins….
Willem de Groot, broer van mijn opa Hemmo (en dus ook van Jantje), werd geboren op 5 september 1883 in Beerta. (Eigenlijk Nieuw-Beerta om precies te zijn…) Willem de Groot is geëmigreerd naar de Verenigde Staten,  aankomst in New York op 17 mei 1905. Hij was toen 21 jaar. Hij maakte de overtocht vanuit Rotterdam met de “Potsdam”. Beno Doedens vond dat Willem samen met een Nikolaas Bos uit Ekamp de overtocht maakte en daar eerst bij “Cousin/Friend” W.Knapper in Battlecreek (Michigan) werd ondergebracht.

Gegevens van de passagierslijst van de "Potsdam", 17 mei 1905

Gegevens van de passagierslijst van de “Potsdam”, 17 mei 1905

Willem is kort daarop nog eens terug geweest naar Nederland en arriveert in 1908 voor de tweede keer op Ellis Island (New York). Hij werd toen al als een in Amerika gevestigde buitenlander beschouwd, niet meer als immigrant. In 1930 woont Willem met zijn gezin in Kalamazoo (Michigan) en staat bij de volkstelling genoteerd als “laborer”… Hij had toen ook al een eigen huis met een waarde van 5000 dollar, maar géén radio…. Willem bleek getrouwd met Sadie de Groot (de meisjesnaam werd niet vermeld bij de volkstelling) en had vier kinderen: Martha, Henry, Hiram, William….. Willem was getrouwd op 1 september 1910 in Kalamazoo (Michigan).
Later bleek dat namen nogal eens werden verbasterd……Beno kwam via zoeken op de naam “Sadie de Groot” tot de volgende conclusie:
Na een nachtje slapen en wat piekeren wordt:
Haiur Engels – Harm Engels en
Martje Pitsuva – Martje Ritzema en dan is dochter
Sadie Engels heel gewoon Sietske Engels en gewoon geboren in Beem.”
(Harm Engels en Martje Ritzema waren de ouders van Sietske Engels)

Later een vervolg met gegevens over de broers Edzo en Eltjo de Groot!

2 reacties op “MIDWOLDA/DRIEBORG: Hemmo de Groot, niét “enigst” kind !

  1. Wat ontzettend leuk om terug te lezen!
    Ik was op zoek naar informatie over Jantje de Groot, mijn overgrootmoeder. Heel leuk om zoveel informatie over deze familie te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *