MIDWOLDA/DRIEBORG: Hemmo de Groot (1887-1957), niet “enigst” kind (2)

Zoals beloofd, nog even struinen in de familie-annalen, met behulp van de vondsten die Beno Doedens deed tijdens het navorsen van de familiegeschiedenis van Blaauw-de Groot.  Duidelijk is geworden dat mijn opa van moeke haar kant, Hemmo de Groot, niét “enigst” kind was. Hij had een oudere zuster, Jantje. (Zie vorige blog). En broers: Willem, Edzo, Eltjo…. Over Willem vooral ging het vorige stukje, in zijn kielzog voer ook een andere broer, Edzo, naar de Nieuwe Wereld. ( Boeiend is ook de reactie van Gelkinghe, alias Harry Perton, bij de vorige blog. Zie ook:
http://groninganus.wordpress.com/2008/04/09/een-levensteken-uit-kalamazoo/ )

Mijn opa’s broer Edzo de Groot is geboren op 22 december 1886 in Nieuw-Beerta en kwam op 16 juli 1907 aan op Ellis Island (New York) als opvarende van de “Rijndam”. Hij is opgevangen door zijn broer Willem in Kalamazoo (Michigan). Edzo is niet getrouwd, zijn hele leven vrijgezel gebleven. Hij is niet bij zijn broer in Kalamazoo gebleven, maar naar Zuid-Dakota vertrokken, naar Lodgepole in Perkins County, een uitgestrekt, landelijk gebied. Daar woonde hij in ieder geval al in 1910. Ook bij de volkstelling van 1940 woonde hij daar nog steeds. Hij was boer en voorzag door “boeren” in zijn levensonderhoud. Bij die laatste volkstelling was hij 53. In 1916 werd Edzo op 30-jarige leeftijd geregistreerd voor dienst in het leger in de 1e Wereldoorlog. Hartproblemen stelden hem daarvan vrij. Edzo is op 1 november 1976 overleden, 89 jaar oud. Door het Amerikaanse Social Security systeem is dit nauwkeurig geregisteerd. Hij werd begraven op het Holland Center Cemetery in Lodgepole.

Edzo de Groot in Lodgepole, South Dakota (USA) op hoge leeftijd, niet lang voor zijn dood in 1976.

Edzo de Groot in Lodgepole, South Dakota (USA) op hoge leeftijd, niet lang voor zijn dood in 1976.

Mijn opa Hemmo de Groot, oudere broer van Willem, Edzo en Eltjo

Mijn opa Hemmo de Groot, oudere broer van Willem, Edzo en Eltjo

Edzo de Groot op zijn 'farm' in Lodgepole, samen met een buurjongetje.

Edzo de Groot op zijn ‘farm’ in Lodgepole, samen met een buurjongetje.

Edzo de Groot in Lodgepole op het aardappelveld. Hij was toen 53 jaar.

Edzo de Groot in Lodgepole op het aardappelveld. Hij was toen 53 jaar.

Onduidelijke foto van de farm van Edzo de Groot in Lodgepole.

Onduidelijke foto van de farm van Edzo de Groot in Lodgepole.

In tegenstelling tot zijn broer Willem onderhield Edzo wel contacten met het thuisfront, vooral in de latere jaren. Ik weet nog dat er een onregelmatige briefwisseling was met mijn moeder. Af en toe kwam er een papieren dollar mee, in de brief. Ik ben daar nog wel mee naar een bank geweest, in Winschoten, voor de omwisseling. Net als vele andere Nederlanders is Edzo de Groot in Amerika lid van een kerkgenootschap geworden, hij werd sterk gelovig en deed in zijn brieven ook nog wel eens summiere evangelisatiepogingen…. (Geen succes bij mijn moeder….) Van mijn zus Gepke begreep ik dat er na het overlijden van Edzo de Groot uit Lodgepole een verzoek kwam om bij te dragen in de kosten van de begrafenis. Bij zijn dood bleek oud-oom Edzo weinig bemiddeld. (Of er door mijn ouders betaald is, betwijfel ik).

Van de jongste zoon in het gezin van Hindrik de Groot, Eltjo de Groot, is weinig bekend. Hij is op 23 april 1895 geboren in Nieuw-Beerta en later KNIL-militair geworden. Hij is niet meer terug geweest in Nederland, maar via Ned. Indië naar Australië gegaan. Althans, dat wordt in onze familiekring vermoed. Er zijn geen bewijzen waardoor dat vermoeden wordt gestaafd. In het familie-album stond ooit een prachtige foto van oom Eltjo, gemaakt in Indië. Typisch zo’n Indië-foto: Oom Eltjo in het midden met de gelaarsde voet op de gedode tijger, een geweer in ooms handen. Als decor een halve kring van inlandse dragers. Als kind was ik er heilig van overtuigd dat “mijn” oom Eltjo die tijger had gedood…. Nu ik weet dat dergelijke foto’s bij de vleet werden geënsceneerd, denk ik er het mijne van, helaas. (Anders waren de tijgers al jaren geleden uitgestorven geweest….) Deze foto is blijkbaar “elders”. De volgende toont oud-oom Eltjo ook waarschijnlijk, de enige foto die bewaard bleef:
2013-08-21 17-55-27_2640 verkl

Wie weet vinden we nog eens meer gegevens over Eltjo de Groot. Voorlopig blijft het een “vrome wens”….

1 reactie op “MIDWOLDA/DRIEBORG: Hemmo de Groot (1887-1957), niet “enigst” kind (2)

  1. Prachtig verhaal. Bijzonder dat Kalamazoo vaker en nu ook in mijn zoektocht terugkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *