SCHEEMDA: In memoriam ‘Meneer Hoek’, oud-leraar ULO Eexta (4)

Op 16 november jongstleden kreeg ik een uitvoerig bericht van Rikus Niewold, degene die mij ook als eerste in kennis stelde van het overlijden van ‘Meneer Hoek’. Rikus zit op de eerder getoonde klassenfoto, links onderaan, vooraan. Helaas zit er een beschadiging, net boven zijn mond, zodat het lijkt alsof er een pleister op zijn gelaat is geplakt… Misschien is er een zelfde foto, maar dan zonder beschadiging….
Mulo school Scheemda 03
Rikus zijn opmerkingen vormen de voornaamste inhoud van deze 4e aflevering “In memoriam meneer Hoek”.

Hallo Jan,
Op jouw vraag of ik nog oude herinneringen kan opdiepen uit de periode met meneer Hoek, schieten mij enkele trefwoorden te binnen als buitenschoolse activiteiten, betrokkenheid en zijn manier van lesgeven.
Bij de buitenschoolse activiteiten begin ik met het noemen van de voorbereidingen op de jaarlijkse feestavond van de Mulo.  Meneer Hoek wist zonder moeite de leerlingen te enthousiasmeren voor allerlei onderdelen van de feestavond zoals bijvoorbeeld de decorbouw.  Onder zijn leiding werd een heus decor uit triplex gezaagd, in elkaar gezet en geverfd. Dat gebeurde allemaal in de kelders van de Jeugdherberg (waar anders….). We waren hier weken zoet mee en het was nog leerzaam ook. Ook herinner ik mij dat hij een cursus Italiaans volgde. In die tijd was Rocco Granata populair met het liedje “Marina”. Meneer Hoek zag kans om dat liedje in het Italiaans over te brengen op de klas. Nog steeds kan ik mij de Italiaanse tekst herinneren.
Marina, Marina ,Marina
Ti voglio al piu presto sposar (2x)
O mia bella mora
No non mi lasciare
Non mi devi rovinare
Oh, no,no, no, no, no

Vraag mij niet wat dat allemaal betekent, maar de klanken heb ik onthouden.  En dat heeft ook te maken met het enthousiasme van meneer Hoek om gezamenlijk iets te doen voor het jaarfeest.
Het kenmerkende van zijn manier van lesgeven was dat hij er altijd voor zorgde dat zijn lessen begrijpelijk waren voor de hele klas. Desnoods kwam je bij hem thuis om alles nog eens te verduidelijken. Als hij zag dat je vorderingen maakte, stemde hem dat zichtbaar tot tevredenheid.
Ook wil ik enkele voorbeelden geven van zijn p
ersoonlijke betrokkenheid.
a)      Toen Reny (Irenus) Nieland uit mijn klas naar Appelscha moest om te herstellen van tbc, was meneer Hoek degene die de contacten onderhield. Hij reisde op persoonlijke titel naar Appelscha om Reny te bezoeken. Uiteraard met een zak vol verhaaltjes en groeten van de medeleerlingen. Het gevolg was dat, toen Reny weer thuis kwam, wij met de hele klas op de fiets naar Nieuw-Scheemda zijn gereden om Reny te bezoeken. Reny heeft toen op zijn gitaar het liedje My Bonny is over the Ocean gezongen. Op zich niets bijzonders, maar toch is dat bij mij blijven hangen. Misschien tekent dat mede de sfeer die Meneer Hoek in de klas had gecreëerd .
b)      Iets wat mijzelf betreft….. In 1962 zat ik in het 2e gedeelte van mijn examenjaar. Mijn vader werd ernstig ziek. Samen met mijn moeder verzorgde ik mijn vader. Een zware klus voor een jongen van 16 jaar. Wel heb ik geprobeerd mij enigszins op het examen voor te bereiden. Gelukkig kreeg ik daarbij hulp van Harry Franken. De dag dat ik examen moest doen in de Lutkenieuwstraat in Groningen naderde met forse schreden. Tot mijn grote schrik bleek dat gepland op de dag na de begrafenis van mijn vader. De vader van Harry Franken heeft geprobeerd uitstel voor mij te krijgen, maar dat mislukte in eerste instantie. De directeur van onze school was niet bereid zijn medewerking hieraan te geven. Met de hulp van meneer Hoek is dat op de een of andere manier wel gelukt (overigens heb ik dit verhaal pas veel later te horen gekregen). Wie stond mij op te wachten nadat ik met mijn diploma uit “Het Tehuis” kwam, jawel meneer Hoek! Dat was voor mij een heel emotioneel moment. Later toen ik een beetje op aarde terugkeerde, drong een en ander steeds meer tot me door….”

Geen wonder dat Rikus sterke herinneringen heeft aan ‘meneer Hoek’ en direct reageerde na het lezen van het overlijdensbericht! Nog even deel van de klassenfoto, nu met Rikus onderaan zonder gezichtsbeschadiging….
Hoek crop
Bovenaan in het midden meneer Hoek. Rechtsboven Reny Nieland uit Nieuw-Scheemda, gezond en wel de beste tafeltennisser die er op de ULO rondliep….

Slot volgt…

1 reactie op “SCHEEMDA: In memoriam ‘Meneer Hoek’, oud-leraar ULO Eexta (4)

  1. aangenaam verrast met deze info.
    gaarne contact vermelde personen
    reny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *