SCHEEMDA: Esbörg-jongerenwerk begin jaren zestig – Aanvullingen Ben(o) Doedens

Nog even terug naar de krantenfoto uit “Het Vrije Volk” (Groninger editie), begin jaren zestig:
2014-01-17 19-09-41_3054 verkl
Op de blog over het jongerenwerk in de jeugdherberg annex dorpshuis “De Esbörg” aan de Winschoterweg in Scheemda reageerde tot nu toe alleen Ben(o) Doedens. Eén keer rechtstreeks op de weblog, ik zal zijn reactie hier ook een plek geven:
“Ik herinner me vooral de avonden met de Dixieland band, alsmede de bevolking van de diverse kelders van de Esbörg met kussende paartjes.”

Later volgden er twee aanvullingen per gewone mail. De eerste betrof de op de foto links vooraan zittende Bina Schrik, als ik het goed heb uit Heiligerlee afkomstig. Beno weet dat Bina in 2010 is overleden, toen woonde ze in Kropswolde. Eerder had ze ook in Oude Pekela gewoond, aan de Raadhuisstraat.

Vervolgens kwam Beno nog met een aanvulling over Marijke Schuringa, die rechts vooraan zit op de foto. Marijke woonde naast de Esbörg en deed enkele jaren actief mee aan diverse Esbörg-activiteiten. (Marijke trouwde later met Knoalster Henk Pras, bekend van de Winschoter kweekschool en de handballerij. Als ik me niet vergis, wonen ze nog steeds in de Kanaalstreek).
Beno toverde een oude foto te voorschijn, Marijke aan de rand van het oude zwembad in Eexta. De foto toont niet alleen Marijke als “youngster”, maar geeft ook een mooi beeld van het oude bad, vanaf de zuidkant. Als daar foto’s werden gemaakt, gebeurde dat vaak vanaf de noordkant, waar de ingang was:
BD Marijke S verkl
Het zwembad is voor diverse jongeren uit Scheemda en omgeving een belangrijke plek geweest gedurende een reeks van jaren, van half mei tot half september ongeveer, de openingsperiode. Niet alleen om verkoeling te zoeken op warme zomerdagen, meer nog om “onder elkaar” te zijn, een jongerenhangplek. Iets om op terug te komen….. (JB)

Reacties graag naar JanBlaauw@hetnet.nl
Foto: Archief Ben Doedens (Oude Pekela)

 

1 reactie op “SCHEEMDA: Esbörg-jongerenwerk begin jaren zestig – Aanvullingen Ben(o) Doedens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *