MIDWOLDA: Groepje kinderen, jaren vijftig, westeind (vervolg)

Een uitvoerige reactie van Ben(o) Doedens naar aanleiding van de foto die ik in de vorige blog toonde en hier nogmaals laat zien:
CT Groepje kinderen verkl
Het is een fotootje uit de eerste helft van de jaren vijftig, genomen op het land van boer De Groot recht tegenover café Kielman en kruidenier Tinga. De foto is afkomstig uit het album van Cor Tinga, destijds bevriend met mijn broer Hemmo (geb. 1943). Hemmo staat rechts achteraan, Cor Tinga naast hem, achteraan in het midden, de jongen met het lichtblonde haar.  Maar wie staan er nog meer op???!
De reactie van Ben Doedens (Oude Pekela, oud-Midwolmer):

“Het algemene beeld van de foto is voor mij zeer herkenbaar. De kruidenier in het dubbele pand was ook altijd onze kruidenier, tenminste één van de twee, want we waren ook klant bij Kruijer, de vader van Jelte en Jan. (Als je zelf een zaak hebt dan spreid je je belangen, iedereen wat, zeker als ze ook bij pa onder ’t mes (of schaar) gingen.  
Voor zover ik weet was de zaak eerst een complete Kielman aangelegenheid. Jan Kielman op de kroeg, Fré Kielman op de kruidenierszaak. Fré vertrok naar een pand tegenover onze OL school en begon een groothandel in vlees etc. Daar is ie later groot mee geworden. Toen was ie inmiddels naar Winschoten verhuisd. Fré had een dochter Coba, geboren op 14-6-1943, precies twee jaar ouder dan ik. En een roodharige zoon Dethmer en daarna kwamen er nog een paar.
(:)

Nadat Fré Kielman als kruidenier was vertrokken, werd deze winkel voortgezet door de fam. Tinga, waar Cor dus een zoon van was. Ben in die tijd ook wel eens daar geweest, ook om oud papier (kartonnen dozen) op te halen. Achter de kleine kruidenierszaak waren een paar grote voorraadschuren waar de kartonnen dozen met produkten waren opgestapeld. De winkel was klein. Ik herinner me, als je de deur binnenkwam, rechts een toonbank met de bekende weegschaal en op het uiteinde een vleeswarensnijmachine, handbediend. Ik vond het altijd een wonder van vernuft. In de achterwand van de winkel zat tussen de stellingen een deur naar achteren, het woongedeelte. Links en rechts in de stellingen de toen al voorverpakte produkten. Aan de muur achter de toonbank veel produkten die moesten worden afgewogen. Grote houten bakken met meel, suiker, peulvruchten etc. Alles moest worden afgewogen en verpakt, per ons, per pond of per kilo. Ook stonden daar flessen met allerlei vloeibare produkten. Ook stroop werd b.v. nog los verkocht. En MAGGI, je nam je kleine flesje mee (het huidige ziet er  nog steeds zo uit als vroeger) en dat werd uit een hele grote MAGGI fles nagevuld. Hoe het allemaal in dat kleine winkeltje paste ???? Uiteraard had zo’n winkeltje veel minder produkten dan de huidige AH of Jumbo. Maar alles wat je voor je dagelijks leven nodig had, was er te koop. (En dan te bedenken dat de tante van mijn vader waar hij bij opgroeide, Sientje Schaub-Meijer – ik noemde haar Opoe Sientje – op de hoek van de Kikkerpolder een nog kleiner winkeltje moet hebben gehad. En Opoe Sientje schonk ook (illegaal) jenever, een zgn. Stille Knip (http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article_content&wdb=WNT&id=M034220) Maar bij Kielman was het niet nodig, de knip – met vergunning – zat er naast. De volgens mij laatste kruidenier op deze winkel was ene Boertien. Deze familie kwam ergens uit de buurt van Hoogeveen op het Drentse land. In die tijd had Annema ook de bakkerszaak naast het oude huisje van Opa Pieter Schaub op de hoek van de Kikkerpolder overgenomen van bakker Tillema die weer de opvolger was van Bakker Strijk die daar woonde tijdens vader’s jeugd. 
Die kroeg werd volgens mij eerst ook bestierd door Fré, maar later nam broer Jan Kielman de kroeg over. Ook bij Jan liep er een Dethmer rond en ik heb een vermoeden dat de onderste twee kids van Jan Kielman zijn, Dethmer en een zusje. Met deze Dethmer heb ik sinds kort e-mail contact. Ik heb ‘m deze foto ook gestuurd met verzoek om commentaar, maar nog niks gehoord.

Het vooreinde van de boerderij van de familie De Grooth. Bekende architectuur, Midwolda kende meer panden van ongeveer hetzelfde ontwerp.

Het vooreinde van de boerderij van de familie De Groot. Bekende architectuur, Midwolda kende meer panden van ongeveer hetzelfde ontwerp.

De kroeg van Kielman werd op vrijdagmiddag en avond veel gebruikt door koppelbazen om de lonen uit te betalen.   
Naast de kroeg het pand van de Opa van Jan Harm Gernaat, timmerman-aannemer en rechts daarvan een klein arbeidershuisje waar toen een knecht van de boerderij van de oude Zijlker woonde. Harm Elderman, ook in dienst bij Zijlker, bij ons beter bekend als “Haarm Doole” noemde de man altijd “Dokter Engels”, maar zijn echte naam is mij ontschoten.  
Voor die ene mooie lei-linde voor het pand zijn er meerdere in de plaats gekomen, maar het pand staat er nog steeds. Het is nu een gewone woning. De foto is genomen op het kampke land naast de oprijlaan van boer Gerard de Groot.  Destijds ook een boer met een vrij sterke sociale inslag. Aardige man, zijn vrouw ook. Ben er ook wel eens geweest met dochter Gieneke. Gerard de Groot liep vrijwel altijd in een manchester pak. Bij hem op het erf keerde altijd de optocht van de Koninginne- of bevrijdingsdag. Lange Zuidwending op, achter langs de boerderij en aan de oostzijde weer naar voren en terug naar t dorp. Ook zijn er bij hem op de deel wel eens Oranjefeesten gehouden op bevrijdingsdag.”

Recente situatie aan het begin van de Hoofdweg in het Westeinde van Midwolda.

Recente situatie aan het begin van de Hoofdweg in het Westeinde van Midwolda.

Eventuele reacties graag naar: JanBlaauw@hetnet.nl, of per reguliere post naar de Verlengde Oosterweg 33, 9804 RD  Noordhorn. Bij voorbaat dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *