MIDWOLDA: Buurtvereniging “Westeinde” op stap naar Hellendoorn (4)

Ja, hij komt wel, de groepsfoto van de buurtvereniging “Midwolda Westeinde” die gemaakt werd bij de “Elf Provinciën” in Hellendoorn, met alle namen!
Eerst de versie van Edzo Meerman (Dongen) zelf; hij stuurde uiteindelijk ook de foto als eerste:
EdzMe Westeind1 verkl
Met nog één naam erbij die ontbreekt, die van Gé Modderman-Kramer, aangevuld door Beno Doedens (Gé Modderman staat in de een na bovenste rij naast mevr. Annema)

Dan de versie van Luitjen Topelen en Dineke Koers met alle namen:
2014-05-09 16-08-06_3341verkl
Ja, ik kan moeilijk overweg met die kleine letters…. Beno Doedens heeft al aangeboden belangstellenden die zich melden een foto met namen te sturen, per mail. Theo Kiewiet heeft een groepssilhouet gemaakt, met nummers. (Theo, bedankt!) Hij schreef ook nog:
“Heb even een silhouet gemaakt voor de foto van reisvereniging ’t Westeind. Misschien dat het dan beter wordt om de namen er bij te zetten. Ben benieuwd hoeveel mensen er al bekend zijn.
Neem de foto vrijdag even mee naar mijn vader, om te kijken wie hij er nog van kent.
Pa is natuurlijk geen Westeinder, maar je weet maar nooit.
Trouwens sinds kort woont Pie Ploeger-Elderman (dochter van Haarm Doole) tegenover hem dus misschien weet zij er ook nog wel namen van. Weet wel dat Haarm Doole  in latere jaren de reisjes organiseerde. Toen konden er ook niet westeinders mee. Opa en Oma Adam gingen toen ook wel mee.
Met vriendelijke groet,
Theo Kiewiet
ThKi groepssilhouet crop verkl
1. Mevr. Oudekerk; 2. Mevr. Boven; 3. Mevr. Hassing; 4. Mevr. Koers; 5. Mevr. G.Hassing; 6. Mevr. P. Meerman; 7. Mevr. Oudekerk; 8. Oudekerk; 9. Mevr. Van der Laan; 10. Boven; 11. Mevr. Annema; 12. Mevr. G.Modderman-Kramer; 13. Mevr. D.Meerman; 14. Mevr. Elderman; 15. Mevr. Timmer; 16. P.Meerman; 17. Annema; 18. Mevr.Koning; 19. Pluim; 20. Mevr. Doedens; 21.Hassing; 22.Mevr.S.Hassing; 23. Koning; 24. Mevr. Pluim; 25. Derk Meerman; 26. Oudekerk; 27. Sebo Timmer; 28.Helmer Modderman; 29. Koers; 30. Sibrand Hassing; 31. Doedens; 32. Deiman (van Deiman Tours); 33. Heijenga; 34. Van der Laan; 35. Geert Hassing; 36. Harm Elderman; 37. Jacob Hassing.

Beno Doedens liet enige tijd geleden al weten naar aanleiding van de namen van Edzo Meerman:
Jan van der Laan moet volgens mij Jurjen van der Laan zijn. Jurjen & Dientje, zijn vrouw staat ook op de foto. Ze woonden eerst in t westeind (Kikkerpolder?), later op de Homerilaan bij Bé Jager. Of andersom, wil ik af wezen. Hadden een dochter Engeltje en een zoon Bé.
Jaap Niemeijer (nu Hoogeveen), die enkele jaren op de Burg. Dijkhuisstraat 1 heeft gewoond (als gemeente-ambtenaar) had een mooi verhaal over zijn rijlessen bij Jan Heijenga. Jaap reed eens een keer met een ruime boog om een paar fietsers heen. Dat hoefde niet zover volgens Jan en hij merkte op: “Kin wel n kou tussen!” 

Van de 2e foto heb  ik nog maar weinig meer dan dat ik nu weet. Hier staan mijn ouders niet op. Dus elke bijdrage is welkom.
Groetjes uit Oude Pekela

Bovendien kreeg ik vandaag nog een aanvullende reactie van hem op mijn herinneringen voor wat betreft de oude grammofoon en 78-toerenplaten bij Beno thuis:

“De grammofoon was eerst een hele oude, die je met een slinger eerst moest opwinden. De grammofoon en de platen kwamen van mijn oom Koeno Koers, gymnastiekleraar/verenigingsleider uit Scheemda. De platen waren deels van ver voor WO II met opnamen van bekende artiesten uit de tijd tussen de beide wereldoorlogen. Koos Speenhoff, Albert Bol, Duo Hofmann, Willy Derby. De naoorlogse marsmuziek kwam door mijn ooms werk als gymnastiekleraar. Veel groepsoefeningen gingen op marsmuziek (Koning Voetbal, KLM Mars etc.) en voor de dames op een wals of ook zeer geliefd een tango, b.v. Olé Guapa van Malando. Inmiddels hadden de gymnastiekverenigingen allemaal een moderne pick-up aangeschaft en daar konden de oude met stalen naalden afgespeelde platen niet meer worden afgespeeld. Ook zat de grammofoonplatenwereld destijds in de nadagen van de breekbare 78 toeren platen en kreeg het kleine kunststof 45 toerenplaatje meer en meer de overhand. Oom Koeno was dus over op moderner spul en ik kreeg  zijn oude grammofoon in eiken klankkast met een stapel platen.
Later kocht mijn vader van Hommo Zijlker een Aetherkruiser radio en een 78 toeren electrische Pick-Up in een grote kast. Nou konden de platen ook nog versterkt door de radio worden weergegeven. Alleen die 78 toeren was nog een beperking. Mijn vader en ik hebben in de grammofoonkast een moderne draaitafel met moderne pick-up arm met een 45 en 78 naald gebouwd en toen kon ik ook moderne plaatjes  kopen. Van Cliff Richard, The Shadows enz. enz. Moeder vond het maar apemuziek.”


Met dank ook aan Beno!
Voor nu genoeg, later meer!

1 reactie op “MIDWOLDA: Buurtvereniging “Westeinde” op stap naar Hellendoorn (4)

  1. Nr.30 moet zijn: Harm Hassing ,woonde aan de Scheemdermeersterweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *