MIDWOLDA: Leden gymclub TONIDO + aanhang – Bij Woldendorp??!

Noordhorn, 27 augustus 2014
Verandering van onderwerp… Waarschijnlijk ben ik al iets te lang blijven hangen bij de buurtvereniging “Westeind”. We gaan gymmen. Althans, er komt een onbekende foto aan bod waarop leden van de gymclub TONIDO zijn te zien, vergezeld van enkele fervente fans…. Ik kreeg de foto geruime tijd geleden toegestuurd door oud-klasgenoot Beno Doedens:
Woldendorp 1951-3 (2) verkl
Zeven in het wit gehulde dames, met knotsen, en die knotsen zijn niet bedoeld om de drie niet gymmende heren mee op hun kop te slaan… Wacht, ik maak een iets duidelijker plaatje:

Woldendorp 1951-3 (2) crop verkl
Ter introductie het briefje dat Beno mij stuurde, samen met de foto:

Dag Jan,
Wie hangt er op deze foto bij je grote zus om de nek? De dame links naast je zus is mijn tante Biene (mevr. Koers, die bij gelegenheid overal wel eens inviel, ze gaf zelfs gymles aan de dames van WEO in Woldendorp en Borgsweer. Ook bij TONIDO sprong ze tijdens een uitvoering wel eens bij.)
Volgens Anje Brouwer is de foto van een turndag bij g.v. WEO in Woldendorp in 1951.
Ik kan me herinneren dat mijn ouders en ik op een zonnige zondag naar Woldendorp zijn geweest. Op de fiets, ik achterop of op mijn zadeltje op de stang bij Pa. Ik herinner me dat aan de weg in Woldendorp vruchtbomen stonden, maar dat de vruchten (peren, pruimen) nog niet rijp waren. Men deed dat voor de oorlog vaker, vruchtbomen planten in de berm van de weg. Maar of we naar de gymnastiek geweest zijn of naar Termunterzijl??

Beno, bedankt!
Nee, groot was mijn zus Gepke niet, wat haar lichaamslengte betreft. Ouder dan ik wel. Zij is van januari 1931, ik van juli ’45… Daardoor blijft ze natuurlijk toch ‘mijn grote zus’…
Ze staat in het midden met om haar hals, zoals Beno het noemt, haar vriend/verloofde/later echtgenoot Fré de Vries (uit Scheemdermeer). Mevrouw Koers, de tante van Beno, zij was gehuwd met gymleider Koeno Koers, staat op de foto links van mijn zus. Haar herinner ik ook nog wel van gymnastiekuitvoeringen!
De anderen? Voor mij geen bekenden, mijn zus moet uitkomst bieden…
Gepke de Vries-Blaauw: “Jammer dat dij foto n beetje onschaarp is, moar het is Fré wel dij om mien nekke hangt, zel tussen twij zaikteperiodes deur west wezen. In
okotober 1951 ben ik noar Appelscha goan en toun lag hai weer te rusten. Dij
twij aandere jongens bennen Hendrik Boneschansker en Albert Rendering, twij
kammeroaden van Fré. Van ons groepje staait Catrientje Wolthoes tussen dij
jongens in en Anje Brouwer staait doar ook bie!”

Weten we toch al weer méér!  Maar wie zijn dan die drie andere dames met knotsen? Eerste en tweede links en de jonge vrouw in het midden??! En is de foto inderdaad gemaakt bij Woldendorp, ter gelegenheid van een turndag??! Wie het weet, mag het zeggen!
Reacties graag naar JanBlaauw@hetnet.nl of per reguliere post naar de Verlengde Oosterweg 33, 9804 RD  Noordhorn. Telefoontje? Mag ook: 0594 503095

3 reacties op “MIDWOLDA: Leden gymclub TONIDO + aanhang – Bij Woldendorp??!

  1. Jan, ain naom schut mie inains in t zin, dat wichtje naost mie is Fokje Drewel, k wait nait meer waor zai woonde, misscien komst toe daor nog achter.

  2. Kwam Foktje Drewel niet uit scheemdermeer? Chris, Job Drewel?

  3. Foktje Drewel zag ik direct staan, woonde ze niet op muntenga’s loane? later Homerilaan genoemd? met o.a. fam Tichelaar/Veeger, Jager, jonker, Schuur,
    Stientje muike Elderman en vooraan zat Geuko Wolda. Is de familie Drewel later niet verhuisd naar de Hoethslaan? Groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *