MIDWOLDA: Paasfeest met stokbrood en kampvuur, april 1972

Het laatste knipsel uit het eerder genoemde mapje van Moeke (Wiene Blaauw-de Groot, 1906-2002). Een bericht uit de Winschoter Courant (of was het toen al Oost-Groninger Dagblad?!) met twee foto’s. Natuurlijk had ik kunnen wachten tot Pasen 2015, maar dat duurde me te lang.
Vanzelfsprekend is het boeiend om te zien WIE er op de foto’s staan, voor zo ver herkenbaar. (Ik herken niemand….) En WAAR aan de Niesoordlaan zich dit afspeelde… Het huisje op de achtergrond komt me wel bekend voor!
Het is blijkbaar de start van het jeugdwerk in Midwolda geweest. (Bedoeld wordt waarschijnlijk ‘algemeen jeugdwerk’). Kerkelijk jeugdwerk was er al wel langer, maar in de zestiger jaren, toen we nog in Midwolda woonden en ‘wereldveroverend’ bezig waren (o.a. met Dollardkanalen…), kwamen we niet verder dan een toezegging van toenmalige burgemeester Beumer “om er eens over te komen praten”….. Tja, en toen vlogen we uit…. Mijn broer Hemmo eerst in Meerland aan het werk, bij Piet Huisman; al gauw verkaste hij naar Amsterdam. Zelf ging ik eind 1967 naar Zuidhorn, Midwolda verdween voorlopig uit beeld…..

2014-10-14 20-55-39_3731 verkl
De onderste foto nog wat prominenter in beeld. (Let wel, het is en het blijft een krantenfoto van ruim 40 jaar geleden….)
Paasfeest Midwolda uitsnede krantenknipsel april 1972 verkl

Reacties? Graag! Eventueel naar: JanBlaauw@hetnet.nl, of naar de Verlengde Oosterweg 33, 9804 RD  Noordhorn, telefoon 0594 503095. Bij voorbaat dank!

3 reacties op “MIDWOLDA: Paasfeest met stokbrood en kampvuur, april 1972

 1. Een artikel uit de Winschoter Courant.
  Dit stokbrood bakken werd georganiseerd door Open Jeugdwerk Midwolda(,o,a, Albertha Drenth zat hier in het bestuur) op een terrein aan de Niesoordlaan dat naast het voetbalveld lag. Dit terrein werd gebruikt door de gemeente als een soort vuilstortplaats voor o.a. groenafval, takken e.d. De woning op de achtergrond is Niesoordlaan 103a en hier woonden Tjarko Landman en Anna Hut met hun negen kinderen.
  Van de kinderen op de foto herken ik alleen de jongen in het midden met een licht gekleurd jasje en streepjestrui. Dit is Eric Ebbekink

 2. Volgens mij is de wat grotere jongen Harrie Gremmer.

 3. Geweldig dat je moeder deze krantenartikelen bewaarde. Ik herinner met dit evenement nog goed. Het was inderdaad een van de eerste evenementen die het Open Jeugdwerk in Midwolda organiseerde. Het opbouwwerk, gevestigd in de Ennemaborg, startte deze organisatie. Jaap Hilman, wonende aan de Groeveweg in het Meerland, was de man die een en ander met veel enthousiasme in goede banen leidde. De plek was inderdaad achteraan op de Niesoordlaan waar nu de parkeerplaats bij het voetbalveld is. Enkele vrijwilligers, van het eerste uur, die meewerkten waren o.a., Wil Grote, Jannie Annema, Ina Wever ( destijds onderwijzeres aan de openbare lagere school in Midwolda) en Hendrik Hassing ( hobby pottenbakker). Na dit evenement volgden nog heel veel leuke dingen en werd de schare van vrijwilligers uitgebreid. Enkele namen die me zo even te binnenschieten: Adolf Adam, Hillie Siemons-Hagedoorn, Jantje Imminga- Helweg, Bea Hassing-Drenth, Do Lustig, Hennie Siemons, Janet Glas, Alie Reininga-Landman, Menkie van der Goot, Harm en Jacob van der Wal, Cees den Breeijen. Er was altijd een vaste kern die bij werd gestaan door veel dorpelingen die per evenement gingen helpen.
  Het bijzondere van dit Jeugdwerk was inderdaad dat mensen van allerlei gezindten op een zeer prettige wijze met elkaar samenwerkten en ook kinderen van alle gezindten en standen meededen. Dat was eigenlijk wel revolutionair voor een dorp als Midwolda. Een hele leuke tijd met hele leuke contacten.
  Nu is de verzuiling in Midwolda grotendeels verdwenen en is het heel normaal dat men met elkaar samenwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *