MIDWOLDA: Nog eens Paasviering met stokbrood en kampvuur… In 1972!

Een vervolg op het knipsel dat in het inmiddels ‘beroemde’ mapje van moeke Blaauw zat. Wie het hele knipsel nog eens wil zien, moet maar even terugbladeren. Het gaat nu vooral om de tweede foto, de Paasviering in 1972 met stokbrood en kampvuur:
2014-11-23 16-23-35_3888 verkl
De eerste reactie kwam al vlot van Theo Kiewiet (eind oktober):
Reactie:
Een artikel uit de Winschoter Courant.Dit stokbrood bakken werd georganiseerd door Open Jeugdwerk Midwolda (o.a. Albertha Drenth zat hier in het bestuur) op een terrein aan de Niesoordlaan dat naast het voetbalveld lag. Dit terrein werd gebruikt door de gemeente als een soort vuilstortplaats voor o.a. groenafval, takken e.d.  De woning op de achtergrond is Niesoordlaan 103a en hier woonden Tjarko Landman en Anna Hut met hun negen kinderen. Van de kinderen op de foto herken ik alleen de jongen in het midden met een licht gekleurd jasje en streepjestrui. Dit is Eric Ebbekink.

Later kwam er ook een uitvoerige reactie van Alberta Lub-Drenth:
Reactie:
Geweldig dat je moeder deze krantenartikelen bewaarde. Ik herinner met dit evenement nog goed. Het was inderdaad een van de eerste evenementen die het Open Jeugdwerk in Midwolda organiseerde. Het opbouwwerk, gevestigd in de Ennemaborg, startte deze organisatie. Jaap Hilman, wonende aan de Groeveweg in het Meerland, was de man die een en ander met veel enthousiasme in goede banen leidde. De plek was inderdaad achteraan op de Niesoordlaan waar nu de parkeerplaats bij het voetbalveld is. Enkele vrijwilligers, van het eerste uur,  die meewerkten waren o.a., Wil Grote, Jannie Annema, Ina Wever ( destijds onderwijzeres aan de openbare lagere school in Midwolda) en Hendrik Hassing ( hobby pottenbakker). Na dit evenement volgden nog heel veel leuke dingen en werd de schare van vrijwilligers uitgebreid. Enkele namen die me zo even te binnenschieten: Adolf Adam, Hillie Siemons-Hagedoorn, Jantje Imminga- Helweg, Bea Hassing-Drenth, Do Lustig, Hennie Siemons, Janet Glas,  Alie Reininga-L  andman,  Menkie van der Goot, Harm en Jacob van der Wal, Cees den Breeijen. Er was altijd een vaste kern die bij werd gestaan door veel dorpelingen die per evenement gingen helpen.
Het bijzondere van dit Jeugdwerk was inderdaad dat mensen van allerlei gezindten op een zeer prettige wijze met elkaar samenwerkten en ook kinderen van alle gezindten en standen meededen. Dat was eigenlijk wel revolutionair voor een dorp als Midwolda. Een hele leuke tijd met hele leuke contacten. Nu is de verzuiling in Midwolda grotendeels verdwenen en is het heel normaal dat men met elkaar samenwerkt.

Enkele dagen geleden kreeg ik via de mailbox een enthousiaste reactie van Bienke Kolk-Boer die zelf op de foto blijkt te staan:
Hallo Jan,
Het even n beetje tied tussen zeten, mor  ik keek op dien site en zag doar de kraanteknipsel van moeke Blaauw. Loat ik heul eerlek weden  ik kon der wel op stoan en as ik goud noar dat jonkje rechts doar kiek..is dat een zeun van Haarmke en Arie Schrik en den mout t Arie weden of Freddy….  En dij wichtertjes doar op boekebakke…: Kon Mieneke wezen, n dochter van Haarmke .. en ik kon der wel noast  zitten! Dij kraanteknipsel mouten wie ook nog aargens hebben! En zal die mor even vertellen, dat was volgens mie van open jeugdwaark … Aal kiender van oet dörp konnen doar noar tou ..En dat was tegenover Kootje Landman zien hoes …Het leste hoeske  veur de bochte noar MOVV-veld! In de joaren 70 speulden wie doar.hutten baauwen .. Kermis was doar en dat was op stok graauwlaand schuuns tegenover Landman zien hoeske.. Der wazzen sleufkes in de grond, doar lagen kooltjes vuur in ….. Doar mozzen we onze stokje boven holden woar we t brooddeeg omtou draaid en kneed haren ..Pa Jopie of bruier Harrie gingen mit mie mit .. Mainste tied zakte dij olle bezzemstok int vuur mit as gevolg dat stoetje onder aaske zat of zwaart verbraand was. Dien lutje aarmke der muide van wer…. Pa ging wel even kieken of hai goar was, of bruier, en den kon ik der mor op verdocht wezen den haar hai hom al veur de helft veroverd en veur zien lutje zuske bleef nait veul meer over .. En t klopt ook dat der noa dij tied poaskevuur was ….. Loater in de zeuventeger joaren wörn t parkeerploatsen  .. veur MOVV.. Dou kwam doar n kermisattractie te stoan. Jammer… Mooie tied! Ik ging aaltied op mien lutje fietske stiekem mien bruier Harrie noa. Dij was in zien bungeljoaren  .. en dij zat nait te wachten op zien lutje zuske  .. Hai verroadde mie den ook en zee t tegen moeke Leentje .. “Bienke was ook heulemoal achter op loane ..!!!!” terwijl moeke mie nog zo indizzeld haar dat ik mor tot Meulman zien hoes mog en nait wieder…. Mor ja dat dee je den ook soamen mit joen buurwichtje ..In dij tied gingen aal dij jonges dij in bungeljoaren  wazzen, doar noar tou.. Zo ook mien bruier mit mien buurjonges Arie, Freddy,  jong van  Appie Sporrel, ‘Spinne’  en de gebroeders Landman  en nog meer kameroaden …  Tja, en den kiek ik ook zo noar mien kapseltje mit hoar….. Zo gauw as ik weer van dat kromme hoar kreeg, den mos ik weer noar Kooistroa dij kapperszoak haar op Bakker Ufkes zien stee. Oh wat n verdrait, kwam schere der weer in, ik huil gain ponnie over .. t Was net of hai t mit n bloumpot rond knipt  haar … “Zo”, zee t ol mens, “hest weer schier …!” Mor dou Bienke in bungeljoarn kwam .. volgde ik mien aigen kop en was inmiddels veraanderd van kapper. Dat haar ik wel veurnander kregen … Toun wer t laank en mit krullen! Joa dou haar moeke Leentje spiet dat ze mie elke keer n bloumpotkop  knippen loaten haar… As ik dou zee: “Ik loat er oaf knippen!” wast nait best …  En zee d’ol heer:  “Hest ja mien golven in hoar ..” Mooie herinnerns Jan, op Nijsiesoord!
Groeten van Bienke
2014-11-23 16-24-13_3889 verkl

Theo, Alberta en Bienke, heel erg bedankt voor de reacties!

2 reacties op “MIDWOLDA: Nog eens Paasviering met stokbrood en kampvuur… In 1972!

  1. De grote jongen die staat is Harrie Gremmer van brandstof handel Gremmer.

  2. Inderdaad leefde daar de familie Landman. Na Tjarko Aafko en nu Niels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *