MIDWOLDA: Oude ansichten, volkslied, tolhuis, gemeentebestuur 1927….

Een van de mooiste cadeautjes die ik het afgelopen jaar kreeg (of was het al in 2013???!), is het boekje met “Oude ansichten van Midwolda en Oostwold” door J. P. Koers. (uitgave van Boekhandel Actief Scheemda bv, 2e druk 1983) :
2014-12-14 16-12-57_3970
De voorkant van het genoemde boekje met een oude foto waarop de Hoofdweg in beeld komt, ter hoogte van de Kerkelaan (links). Rechts het statige herenhuis dat me altijd nog aan Ubels doet denken. Ubels, die directeur Gemeentewerken is geweest (of was zijn functie-aanduiding anders?!) Hier is ook een halteplaats van de in 1918 aangelegde tramlijn O.G. (Oost-Groningen, oftewel ‘Ol Grait”) geweest. Opvallend in het straatbeeld de petroleumlantaarn!

Jan Pieter Koers, de samensteller van het boekje, schreef een beknopte geschiedenis van Midwolda en Oostwold (“dorpen in de graanschuur van Groningen, het Oldambt”) met name over de 19e eeuw, voorafgaand aan de beelden die het grootste deel van het boekje beslaan. Uitermate boeiend!
En de tekst van het ‘volkslied‘ (van de hand van schrijver D. S. Hovinga, een geletterde boer) staat er ook in:
2014-12-14 verkl16-15-26_3971
Overigens is de wieze “Ernst mien jong” oet operette “de Lindenbörg” mij niet bekend…

De vijfde ansicht die in het boekje is afgedrukt:
2014-12-14 verkl 16-17-14_3972
Bekende namen kom je ook dan weer tegen: Meerman, Kielman… Mooi dat er een afbeelding van het tolhuis bewaard is gebleven!

2014-12-14 verkl16-19-20_3973
Prachtige foto met hoogwaardigheidsbekleders uit een andere tijd…. De namen zijn me bekender dan de gezichten. Ondanks het gereedkomen van het bijzondere gemeentehuis viel er blijkbaar niet veel te lachen. Besturen was toen uitsluitend een taak van wijze heren, vaak besnord. Ter decoratie mogen mevrouw Dijkhuis en haar dochters de officiële foto opfleuren. (Het meisje met de strik wordt niet eens genoemd…) Wie zouden de dames achter de ruiten zijn?! Secretariepersoneel?

Wordt vervolgd, wie weet….

2 reacties op “MIDWOLDA: Oude ansichten, volkslied, tolhuis, gemeentebestuur 1927….

  1. Ik zie mijn opa, Hindrik Boven op de foto staan. Zou ik de foto in de best mogelijke resolutie mogen krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *