SCHEEMDA: Clubblad TIME OUT van de A.S.C.S. (= Algemene Sportclub Scheemda) – 1967 – deel 2

Een vervolg op de vorige blog over de onverwachte vondst van drie clubbladen van de Algemene Sportclub Scheemda, TIME OUT, jaren zestig. Nog even het voorblad ter herinnering:
TIMEOUT Scheemda
(Belangstellenden kunnen terug scrollen naar de eerdere blog)
Inmiddels heb ik enkele keren mailcontact gehad met Poul Annema, in de jaren zestig redacteur van TIME OUT en een van de drijvende krachten achter het clubblad. (Poul is afgelopen jaar ‘gepensioneerd’ als vermaard sportjournalist, hij nam bedolven onder loftuitingen afscheid van de sportredactie van “De Volkskrant”).
Poul Annema (oud-Midwolmer, zoon van de bakker in het Westeinde) denkt met veel ‘waardering en blijmoedigheid terug aan de volleybalvereniging ASCS en het blad TIME OUT’.  Helaas heeft hij geen tastbare bewijzen meer aan deze periode, geen foto’s, geen clubbladen o.i.d. Poul vertelt dat het ontstaan van de volleybalvereniging het directe gevolg was “
van de komst van de Pellikaan-hal in Eexta, vernoemd naar oud-international Henk Pellikaan, die zich na zijn sportieve carrière als voetballer en tennisser had gestort op het ontwikkelen van de goedkopere sporthal, waarvan er in die aanvangsfase denk ik vier of vijf in de provincie zijn verrezen. Het was in feite een simpele overkapping van een breed uitgemeten stuk asfalt waarop de knieën van beoefenaars  het zwaar hadden te verduren. Maar het dak bood wel de gelegenheid om het hele jaar door te sporten en gaf daardoor ruimte tot het ontwikkelen van nieuwe lokale sporten als volleybal, badminton en zaalvoetbal.”
Poul aan het woord In mijn herinnering was Ger Kuipers van Esbörg, zoals bij zoveel activiteiten in Scheemda,  aanstichter en eerste voorzitter van de club. Met hem zaten ook Hans Vinkers, Piet Brouwer en Henk van Dijk in het bestuur en was naar ik meen Gé,  toen al werkzaam bij de bank (??),  penningmeester. Roel Venema, jarenlang eerste team-speler bij REV uit Winschoten (later opgegaan in de fusieclub Bato REV-combinatie) en  Durack uit Hoogezand, was onze eerste trainer van het team met de eerder genoemde namen waarin ik die van Eric Arbeider en de jongste van het stel, Lammert Greven, miste.  Piet Brouwer was met zijn Peugeot  vaste chauffeur naar onze uitwedstrijden, waarvan de verste overigens naar Nieuweschans en Bellingwolde leidden.  Onze ‘derde helft’ speelden we – zonder alcohol – in de kantine van de sporthal, gerund door de heer Speelman, wiens zoon ook regelmatig met  ons meespeelde.
Ja, de zoon van Speelman, Meint…. Een “schiere” herinnering heeft Poul aan de uitwisseling met Scheemda’s zustergemeente Ritterhude:
We vonden dat volleybal niet op het programma mocht ontbreken. De Duitsers stemden ermee in en in Scheemda werd besloten dat naast de spelers van ASCS ook minimaal één speler van Heiligerlee in het combinatieteam moest worden opgenomen. Dat werd Tjaart Kloosterboer, later  succesvol schaatstrainer van onder meer Yvonne van Gennip. In Ritterhude hadden ze zich intensief voorbereid op het gevecht, werd ons verteld, maar in de zaal werden we opgewacht door een stel buikige 60-jarigen die het bij de Duitse veteranen populaire maar weinig dynamische Faustbal, met een net op 1 meter-hoogte, met ons wilden spelen. We ‘timmerden’ er aardig op los en werden uiteraard na de wedstrijd met zachte hand naar de stamkroeg van de Duitsers geloodst waar we ten onder gingen in schuimend bier en begrepen waarom volleybal het bij deze mannen nooit zou winnen van hun zo geliefde Faustbal.”
Ach, laat ik Poul nog even langer  het woord gunnen… Hij kan dat, getraind als hij is, veel beter dan ik:
“De Pellikaan-hal in Eexta is voor mij met het MOVV-veld aan de Niesoordlaan in Midwolda de bakermat van meer dan 50 jaar intensieve sportbeleving. ASCS moest meer zijn dan een volleybalclub, vonden vooral Ger Kuipers en Hans Vinkers, wonend aan de Eexterweg, en om de binding te versterken werd besloten tot de oprichting van een heus clubblad – Time Out – .  Aangestuurd door Ger Kuipers, Hans Vinkers, Gé van Dijk en mij werd het blad zeker geen eendagsvlieg, ook al kan ik met geen mogelijkheid zeggen hoeveel nummers er destijds zijn verschenen . Het papier bood mezelf de mogelijkheid om me te trainen in wat ik per se wilde, een toekomst in de sportjournalistiek Ik heb die weg gevonden en inmiddels – met mijn pensionering – weer afgesloten. Maar het blijft voor mij een opwindende gedachte dat ik met mijn eerste verhaaltjes in Time Out, Boreas, de schoolkrant van de HBS in Winschoten, en ‘de Oldambtster’, een uitgave van de familie Lodder (Drukkerij Actief) een werkzaam leven bij grote landelijke kranten heb kunnen opbouwen dat me tot in alle hoeken van de wereld en bij de meest uiteenlopende  grote internationale sporttoernooien heeft gebracht.  Met dank dus aan Midwolda, Scheemda,  ASCS en uiteraard Time Out.”

Poul, bedankt!
Wellicht dat er toch wat lampjes zijn gaan branden bij anderen die destijds betrokken waren bij het wel en wee van de A.S.C.S. Eigenlijk zou er in Scheemda eens iemand in het archief (van de gemeente??) ‘moeten’ duiken om te kijken of daarin nog iets bewaard is gebleven dat ASCS-bestaansbewijzen oplevert

Intussen blader ik nog eens door een TIME OUT… Zie naast de vertrouwde (en getrouwde) naam van Gé ook Gerrit Kuipers weer voorbij komen, en die ‘maffe’ Hans Vinkers die vaak in het zwembad zijn kuren vertoonde, en Poul Annema uit Midwolda, kameraad van Nanne Kampstra. Speelsters Adri de Jonge, Janny Ploeger, W. de Grote (mooie naam voor een volleybalster!), Jeanet Kielman, Janny Annema… En ook Gerard Schuringa, Lambert Pomp, Gerry Boedeltje… (En de harde serves van mijn broer Hemmo heb ik al eens genoemd, gaat ie straks alsnog naast zijn schoenen lopen van volleybalverwaandheid…) Prachtig, ook de meer algemene bijdragen van Poul Annema en Ger Kuipers. Er moet strenger worden gefloten, het wereldkampioenschap volleybal zou naar Nederland moeten komen, een sportpsycholoog zou nog zo gek niet zijn….
En de onvermijdelijke moppen… Vooruit, eentje:

Ëen Engels blad bevatte een bericht onder de kop: Minister X hemelwaarts gevaren. De volgende morgen ontving de redactie dit telegram: “Minister X nog niet gearriveerd. Uiterst ongerust. Sint Petrus”….

 

1 reactie op “SCHEEMDA: Clubblad TIME OUT van de A.S.C.S. (= Algemene Sportclub Scheemda) – 1967 – deel 2

  1. In 1967-1968 speelde ik volleybal in Scheemda. Maar toen heette het Smash. Later in 1973 was ht Smash SSS met Ger de Maar als voorzitter. Hans Vinkers deed toen ook wat in bestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *