MIDWOLDA/HOOGEVEEN: Pa Blaauw met oom Ties en tante Antje, plm. 1970

Pa Blaauw met zijn broer Ties en zijn schoonzus Antje achter het bejaardenhuisje aan de Draco, nummer 60 in de wijk Krakeel in Hoogeveen.

Een soort memento mori foto…. Geen van drieën is nog in het land der levenden, zouden dan ook wel erg oud zijn geweest….. Pa Blaauw rechts, de oudste van dit drietal, achter hun nieuw onderkomen in de Hoogeveense wijk Krakeel, Draco 60. Eind ’68 (of begin ’69??) verhuisden pa en moe van Midwolda naar Hoogeveen. Aanleiding was denk ik de slechter wordende gezondheid van pa en de groeiende afhankelijkheid van zowel pa als moe, al redden ze zich nog aardig zolang ze de wind mee hadden. Oudste broer Henk woonde destijds in deze Drentse snelgroeier en hij bemiddelde bij het zoeken naar een woning. Eerst kwamen pa en moe in een flat, een benedenwoning, aan de Zenithlaan. Toen de huisjes aan de Draco waren afgebouwd, konden ze die kant op. Plezierig wonen, een kleine gemeenschap van oudere mensen midden tussen de ‘reguliere’ bebouwing. Een rol bij de verhuizing vanuit Oost-Groningen naar Zuid-West Drenthe speelde ook dat Midwolda toch wel slecht bereikbaar was met het toenmalige openbaar vervoer. Vooral in het weekeinde was het misère…. (Nee, in die jaren waren de kinderen nog niet allemaal in het bezit van een auto….En nu, in 2017, ook niet meer….)
Ik denk dat pa en moe in Hoogeveen nog prima jaren hebben gehad, al werd er heus nog wel eens terug verlangd naar “Midwolle”. Soms kregen ze bezoek “in den vreemde” zoals hier, al gebeurde dat niet zo vaak, kinderen uitgezonderd. Hier zijn oom Ties en tante Antje op bezoek. Ties Blaauw is jaren lang een bekende Midwolmer geweest en gebleven, eigenlijk tot zijn overlijden. Hij was een jongere broer van pa, Ties was de middelste van vijf kinderen van Hindrik Blaauw en Jantje Baas. Pa (Jan) was de oudste, dan kwam Fenje (getrouwd met Freerk Dammer), Ties zoals gezegd, dan Hindertje (getrouwd met boer Gerrit Vieregge) en als jongste Jacob (getrouwd met Aaltje Bos).
Ties Blaauw is jaren lang groenteboer in Midwolda geweest. Hij ventte zowel in Midwolda als in Oostwold. Hij was getrouwd met Antje Engelage, ze woonden aan de uiterste oostzijde van Midwolda, het verbouwde ouderlijke huis (huisnummer 348?) Veel later kocht Ties Blaauw het pand op de hoek van de Hoofdweg en de Niesoordlaan waarin eerder een slagerij was gevestigd. Ties en Antje begonnen warempel nog aan een kruidenierszaak, tot verbazing van velen…
De verstandhouding tussen beide broers was goed, maar lange tijd ook wat afstandelijk. Dat heeft te maken met het feit dat pa Blaauw (die al jong zijn vader verloor) verkering kreeg met Wiene de Groot (onze moeke) en in 1928 met haar trouwde. Hij had toen al de Hervormde kerk verlaten na enige ‘heisa’, het precieze daarvan ben ik nooit te weten gekomen. (Of wilde ik dat liever ook niet precies weten?!) Ook zijn zus Fenje keerde de kerk de rug toe, trouwde met een ‘communist’ notabene. (Moeke Wiene kwam uit een welbekend sociaal-democratisch nest). De drie jongere kinderen Ties, Hindertje en Jacob bleven de Hervormde Kerk trouw, zal ook met hun huwelijkspartners te maken hebben gehad. Binnen een dorp als Midwolda speelde dit een belangrijke rol, je hoorde ‘ergens’ bij en dat beperkte meteen je contactmogelijkheden. Denk ook maar eens aan de scholen… Wij naar het openbaar onderwijs, de kinderen van oom Ties en tante Antje naar de bijzondere school… Gelukkig wist men elkaar te vinden in tijden van nood. Zo hebben wij regelmatig warm gegeten bij oom Ties en tante Antje, als moeke in het ziekenhuis lag of enige tijd ergens anders verbleef. Het was voor ons even wennen, bidden voor en na het eten, en een Bijbeltekst als extra ingrediënt… Oppassen dat we niet de slappe lach kregen, dat wil zeggen, ik moest daarvoor oppassen, want broer Hemmo lokte het vaak uit.
Later, toen ook oom Ties en tante Antje genoten van hun pensioen, werd de relatie wel hartelijker, gingen bij oom Ties de wat scherpere kantjes eraf. Waarschijnlijk ben ik daar als kind wat al te gevoelig voor geweest…. Tante Antje was altijd al een schat van een mens met haar vertrouwenwekkende, aanstekelijke lach. Ze heeft ons altijd gastvrij in huis opgenomen (ook al vonden we haar tomatensoep van echte vruchten niet bijster lekker, “wat de boer nait kìnt….” en mochten we ’s zondagsmiddags niet naar het voetbalveld van MOVV…. Nee, we hoefden niet mee naar de kerkdienst, al gingen we wel naar de zondagschool).

1 reactie op “MIDWOLDA/HOOGEVEEN: Pa Blaauw met oom Ties en tante Antje, plm. 1970

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *