MIDWOLDA/HOOGEVEEN (Draco 60, wijk Krakeel) – Pa Blaauw als tuinier, plm. 1970


PA BLAAUW ALS TUINIER, plm. 1970
Pa bleef een liefhebber van tuinieren, ook toen hij in zijn laatste levensfase niet zoveel energie en kracht meer had om echt ‘werk’ te maken van tuinieren. Waarschijnlijk heeft hij in Midwolda als kind en jongeling ook al intensief ‘op het land’ gewerkt, bij het ouderlijke huis in het oosteinde. Zijn vader Hindrik Blaauw overleed op 41-jarige leeftijd (als ik het tenminste goed heb onthouden…), toen was mijn vader nog maar net een tiener, de oudste van de vijf kinderen. Op alle plekken waar hij met zijn Wiene en het uitdijende gezin in Midwolda heeft gewoond (twee keer aan de Hoofdweg bij café Brouwer en boer Van Anken; aan de Olgersloane, in de woningbouw en aan de Niesoordlaan) zal er tuinwerk zijn verricht. Of hij ook altijd een stuk land van een boer heeft gepacht, weet ik niet. Wel in de jaren dat wij er waren, land van boer Rigte Brouwer in het Oosteinde. Niet ver van het ouderlijke stee, waar oom Ties en tante Antje hun groentehandel begonnen en uitbouwden, ventten met paard en wagen. Wij mochten, als we pa gingen helpen of als we bij oom Ties en tante Antje moesten zijn, altijd de fiets bij hun huis neerzetten. Dan konden we achterom, door de tuin met vele fruitbomen (afblijven!) en een smal grenspaadje, naar het stuk land dat pa in gebruik had voor aardappelen, bonen, kool e.d. Toen de gezondheid een te groot probleem werd, vooral door de verslechterende staat van de bloedvaten, werd gestopt met het landwerk. Of gebeurde dat al eerder? Eerlijk gezegd zijn er mistige plekken in mijn herinnering…
De belangstelling van pa is in de loop van de latere jaren verschoven van moestuin naar siertuin. Hij huldigde jaren lang het standpunt dat een tuin echt iets moest opbrengen op consumptiegebied. Een tuin ‘voor de mooie’?! Hij vond het aanvankelijk maar niks, had het liefst na de verhuizing naar de Niesoordlaan ook daar in de voortuin aardappelen gepoot, of bonen… Later zag hij toch ook wel het aangename van een bloementuin. Met name als het dan om rozen ging, theerozen, later ook wel de polyantha’s en de rozen op stam.
De verhuizing naar Hoogeveen betekende aanvankelijk noodgedwongen een tijdelijk verblijf in een flatgebouw aan de Zenithlaan, geen tuinwerk derhalve. Ja, hij leek zich wel eens te vervelen, loste het op door eens vaker de fiets te pakken of een wandeling te maken. (En dan bleef hij wel eens staan bij iemand die in zijn tuin bezig was en nog wel iets van hem kon leren, vond pa…. Al deed hij dat nooit op een vervelende manier en altijd op zijn Gronings…)
Toen ze naar het nieuwe huisje aan de Draco konden, was er weer een voor- en achtertuin, nou ja, tuintjes, maar pa had enig plezier terug. Zoals de foto laat zien werkte hij zelfs niet alleen in zijn eigen tuin, maar onderhield ook een deel van het gemeenteperk. (“Joa, as ik aal dij roet doar wazen loat, waait alles bie ons in toene…”) Toen halverwege de jaren zeventig zijn rikketik van slag raakte, ging ook het tuinwerk niet meer zo goed en regelmatig. Of is dat werk opgepakt door anderen, heeft broer Henk de ‘padschovvel’ gehanteerd, hebben wij op gezette tijden iets gedaan…??! Mist, dikke mist… In september 1977 was het over en uit, maar pa heeft in ieder geval een leven lang eer betoond aan Moeder Aarde met een bewonderenswaardige inzet.

2 reacties op “MIDWOLDA/HOOGEVEEN (Draco 60, wijk Krakeel) – Pa Blaauw als tuinier, plm. 1970

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *