WINSCHOTEN – 70 jaar KWEEKSCHOOLgeschiedenis met o.a. Schiphol-schoolreis….

Het boekje, nou ja, een geniet katern van 44 bladzijden, lag al een tijdje op een ‘wachtstapel’. Titel: “Losse grepen uit 70 jaar kweekschoolgeschiedenis”. Het gaat hierbij om de Rijkskweekschool in Winschoten, waarop ik zes jaar vertoefde en uiteindelijk zowel mijn onderwijsbevoegdheid als de volledige bevoegdheid haalde (1961-1967). De tekst van het boekje werd verzorgd door Engel Nijboer, de tekeningen door Adolf Adam. (Hé, is dat ‘onze’ Dolf Adam van de bloemenzaak “Adam Factory”in Flevoland???!). Jur Engels mocht alles typen. Het boekje werd uitgegeven t.g.v. de reünie van de Rijkspedagogische Academie te Winschoten op zaterdag 6 februari 1982 in cultureel centrum ‘De Klinker’.

Ja, ik ben daar bij geweest in 1982 en ik vond het een gezellige toestand. (Nee, ik ben niet zo’n reünist in hart en nieren, maar de paar keer dat ik iets dergelijks meemaakte, vond ik het fijn om al die bekenden uit vroegere jaren nog eens te ontmoeten).
In het boekje veel over vroegere jaren, vooral ‘van voor de oorlog’. Zoals een oude foto van een schoolreis naar de luchthaven Schiphol
in 1937.

Nee, ik ken hier niemand van… Wel vroeg ik me af, of het toen ook al zo was dat er veel meer jongedames naar de kweekschool gingen dan jongemannen….
De foto vond ik wel passen bij de vorige kiek van onze Midwolmer OLS uit 1956….
In het boekje ook aandacht voor onze onvergetelijke conciërge Mellema, aandacht die hij voor de volle 100 % verdiende. Een onmisbare medewerker die zich nimmer op de voorgrond drong, maar o zo belangrijk was in het functioneren van de school. Nee, ik doel niet alleen op de verkoop van de heerlijkste pennywafels die ter wereld ooit zijn gefabriceerd, dat was “slechts” een belangrijke bijzaak. Mellema wist pas echt wat orde houden was, op een natuurlijke manier. Bovendien wist hij de kweekscholieren het gevoel te geven dat hij minstens zo veel aan hun kant stond dan aan die van de directie of het docententeam. Hij had trouwens een hoeveelheid kennis in zijn koppie om “U’ met vele uitroeptekens tegen te zeggen! (Ik moest eens een proefwerk inhalen in de bibliotheek, kwam Mellema een paar keer binnenwandelen om te kijken hoe het ging. Zag dat ik wat problemen had bij een paar vragen. Haast achteloos liet hij langs lopend wat goede antwoorden vallen in mijn gretige oren. IK heb die kleine, sterke man altijd een GROTE gevonden!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *