MOEKE BLAAUW van Hoogeveen naar Winschoten (Tromplaan 59)

Nadat pa Blaauw in september 1977 was overleden in het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, was voor moeke Blaauw de glans af van het wonen in woonwijk Krakeel, aan de Draco, nummer 60. Aan meeleven geen gebrek, ze is er heel goed opgevangen door de buurt, maar toch, moeke werd rustelozer, kon het niet best meer vinden in haar huisje. Uiteindelijk besloot ze de mogelijkheid aan te grijpen naar Winschoten te verhuizen, waar haar jongere zus Riekje (aan de Grintweg) ongeneeslijk ziek was en wel wat steun van haar oudste zus kon gebruiken. In 1978, of was het toch al 1979…., verhuisde moeke naar de Tromplaan 59, een oude benedenwoning in een lange rij geschakelde witte huisjes aan een soort hofje. Ik dacht eerst dat het een aparte straat was, maar dat was niet zo, het was een zij-arm van de Tromplaan, dichtbij het speeltuingebouw van SV Bovenburen. We fronsten wel eerst even onze wenkbrauwen, want ze ging terug naar oude staat, waar ze een nieuw huisje gewend was…. Bovendien een lap grond achter het huis, waar nog ijverig is gespit door mijn broer en ook door Gé. Ook hier wist moeke vrij snel aansluiting te vinden bij de buren. Winschoten was voor haar natuurlijk ook wel enigszins bekend terrein. Ze heeft er zeker zo’n drie jaar gewoond, misschien nog wel iets langer. Toen kreeg ze een nieuw huisje toegewezen aan de Plataanweg, schuin tegenover de Grintweg, op een hoek bij de Acacialaan.
Hier nog wat kiekjes die ik opduikelde in de door haar nagelaten albums en plakboeken. Het was even zoeken, want erg systematisch ging ze niet te werk. Desnoods alles door elkaar, als het er maar in zat….Ze maakte zelf fotootjes met haar kleine toestel en liet dat ook wel door kleindochter Wieneke doen. Leuke herinneringen!

April/mei zal het hier zijn geweest, 1980? Prachtige sering met op de achtergrond de karakteristieke rij woningen, beneden en boven…

Kleindochter Wieneke (rechts) logeert bij oma, hier in het gezelschap van nichtje Rieta (als ik het goed heb begrepen…)

Met oma naar de theekoepel aan de Bovenburen, bij de camping. Later in het bezit van ondernemer Nantko Post.

Waar dit precies is? Ook bij de theekoepel?

Ander moment, andere plaats. Wieneke kiekte oma bij het standbeeld van Graaf Adolf in Heiligerlee.

De rolverdeling omgedraaid, Wieneke bij het beeld, oma kiekte.

Wieneke bij de Kloosterbrug….

Oma Blaauw bij de Kloosterbrug. (Hier werd ik zelf als jongen van een jaar of elf, twaalf, weggestuurd door een motormuis, toen we autonummers in een schrift noteerden. Het enige argument dat de politieman aanvoerde, was een schop in de kont….)

De winter van 1978/1979, toen zat moeke Blaauw dus al aan de Tromplaan….


Foto richting het gebouwtje van de Speeltuinvereniging “Bovenburen”.

Een gezellige buurt, waar moeke vrij snel in werd opgenomen. Er woonde naast haar een mevrouw Boonstra, anderen o.a. mevr. Andreas en mevr. Lemmen.

De meeste foto’s stammen uit 1979, enkele uit de beginjaren ’80.

2 reacties op “MOEKE BLAAUW van Hoogeveen naar Winschoten (Tromplaan 59)

  1. Goedenmiddag
    Mijn naam is martina brontsema.
    Als klein meis speelde ik mijn zusje en een vriendin in een oude heren huis . Vlak bij een camping . Het huis was toen die tijd onbewoond. Maar we konden achter langs . Door de kelder waar allemaal ketting en hongen . Best eng . Mijn vraag Kent u dat huis en zo ja staat hij er nog ? Ik was toen 13-14 ongeveer. Ben nu 42 dus al weer een tijd terug. Zou u mij kunnen mailen ? Als het huis er nog staat . En of dat u foto.s heeft . Mijn dank is groot. Gr jm brontsema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *