MIDWOLDA: Foto’s d.d. 21-07-2018 (deel 2) – BEZOEK AAN GEBOORTEDORP

Verder met het vertraagde fotoverslag van het bezoek dat ik samen met onze oudste zoon bracht aan het dorp waar ik ben geboren en getogen. Een warme julidag, de 10 jaar oude KIA van zoon Jan bij de kerk geparkeerd, het kerkhof bezocht vooral vanwege het graf van opa en opoe Blaauw. Verder met deel 2, op de Hoofdweg voor het transportbedrijf van Joh. Smit rechtsaf.

Meteen al weer zo’n historische plek in het midden van het langgerekte dorp. Dit was de plek waar destijds de winkel van de Coöperatie was gevestigd. (Voor die tijd was het winkel van de familie Van Groenenbergh). Mijn ouders gingen uit overtuiging naar de Coöperatie, net zoals de broodbezorger van de Coöperatie (Loutje Nieuwenhuis) bij ons aan huis kwam. Toen ik volgens mijn moeke oud genoeg was, ging ik zelfstandig naar deze winkel met een ‘matte’ (tas) en daarin het boodschappenboekje. Kreeg dan het stroopblik gevuld, machtig mooi gezicht hoe de stroop in het blik belandde, wel oppassen dat het blik recht stond op de bodem van de tas, anders was de ramp niet te overzien. Suiker en zout was er los te koop, net als snoep, havermout e.d. Rechts van de winkel was de Hoethslaan, nu nog, al zit in de winkel nu een bakkerij. Rechts van de Hoethslaan stond de donker gekleurde boerderij van Takens, inmiddels verdwenen….

Iets verder naar het oosten, aan de overkant van de weg, nog zo’n ingrijpende verandering. Destijds de showroom van Ford Garage Blaauw (zie de gevel!), nu een plaatselijke supermarkt (van bakkerszoon Kruijer?!) Als kind stond je vaak voor de grote ramen naar binnen te kijken en weg te dromen bij de Fordson tractoren….Hebben hier ook personenwagens in de showroom gestaan?


Het vroegere gemeentehuis, helaas verbouwd. Het domein in mijn kinderjaren van burgemeester Ausma, later de jonge Bauke Beumer. Gemeentesecretaris Kampstra en ook Kruizinga van gemeentewerken (en de brandweer) zie ik in gedachten langskomen…

Tja, hier aan de zuidkant van de Hoofdweg is het verleden wel erg drastisch van aanzicht veranderd. De plek waar het garagebedrijf van Blaauw was gevestigd (en aan de westkant enkele woningen stonden o.a. van kapper Wiegman…), is nu een groot appartementengebouw rijk: Blaauwstede.


Dit was de entree van de ‘woningbaauwloane’, later de Schortinghuislaan. Nu dus veel degelijker bestraat dan destijds… Rechts de Blaauwstede, toen het garagebedrijf met werkplaats. Links het woonhuis toen van aannemer Fokko Kuiper, nu woont zijn tweede zoon Hemmo daar, getrouwd met oud-klasgenote van de MULO Bieke Bodde. We gaan proberen de plek terug te vinden waar ons huis stond, E53, later Schortinghuislaan 11.

De nieuwbouw rechts komt me volstrekt onbekend voor, heel wat anders dan de oude dubbele woningen die er stonden, die van Groenbroek o.a. (Tuzé? Zuur? Spakman?)

Ja, hier moet het geweest zijn… Helaas is het stratenplan veranderd, de Stichtingslaan is er niet meer, de zijstraat. Op de hoek daarvan stond ons huis. Onze voordeur kwam uit op de Schortinghuislaan, maar de voordeur werd zelden gebruikt. Ons erf bij de achterdeur lag aan de zijweg, daar speelden we altijd en trapte ik een balletje met buurjongen Derkie de Boer. Hier in deze nieuwbouw hebben mijn oom Ties en tante Antje nog gewoond, nadat ze hun winkel op de hoek van Hoofdweg en de Niesoordlaan hadden verlaten. Ze vonden het wel bijzonder dat ze ongeveer woonden op de plek waar wij eerder in de oude situatie woonden….

Dit is een prachtige buurt geworden. In mijn kindertijd was dit heel anders, de woningbaauwloane die hier naar links ging en later, voor Botjes Verdrait, weer naar rechts. Voorbij melkrijder (?) Knip werd de weg onverhard…

De Schortinghuislaan van zuid naar noord, richting Hoofdweg, bijna onherkenbaar veranderd.

Dit was vroeger het laatste, doodlopende stuk van de Schortinghuislaan. Links was een sloot en daarnaast het land van boer Botjes (waar we in de zomervakantie nog wel eens bonen hebben geplukt), rechts stonden verderop de huizen van vrouw Werkman en de fam. J. Bos (met zoon Hendrik en dochter Johanna die we altijd Zus noemden…)

Zoon Jan loopt hier op het trottoir naast de nieuwe weg die er vroeger niet was. Parklaan? Prachtig woongebied op oorspronkelijk agrarisch grondgebied…

Via de nieuwe Parklaan kwamen we op deze plek uit bij de Niesoordlaan, onze hoofdbestemming. Naar links, naar de Hoofdweg, naar rechts richting ‘het veen’…. Om ons huis te vinden, moeten we naar rechts, naar nummer 59. Op de foto is al te zien dat ook hier oude huizen gesloopt en er nieuw wordt gebouwd. ‘Generatiebestendige woningen’….

Nog eens het gedeelte van de Niesoordlaan richting de Hoofdweg, vanaf de plek waar de Parklaan op de Niesoordlaan uitkomt. Iets meer naar links….

De oostkant van de Niesoordlaan, van noord naar zuid, vanaf de driesprong met de Parklaan. Hier herken ik niet veel….

WORDT VERVOLGD!
©foto’s: jan blaauw, 21 juli 2018 (Canon Ixus 275)

1 reactie op “MIDWOLDA: Foto’s d.d. 21-07-2018 (deel 2) – BEZOEK AAN GEBOORTEDORP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *