MIDWOLDA – Foto’s d.d. 21-07-2018 (deel 4) – BEZOEK AAN MIJN GEBOORTEDORP

We zijn al slenterend, ons aanpassend bij de zomerwarmte, bij het sportcomplex gearriveerd nabij de eerste bocht richting “het veen”. Hier heeft MOVV zijn domicilie gekozen na het afscheid van het moeilijk bespeelbare veld op het land van boer/bestuurder S.P. Meijer. Dat er ook een tennisaccommodatie is aangelegd, was me niet bekend. Weer op stap, deel 4:

De accommodatie van MOVV, het bordje “Verboden Toegang” zag ik naderhand pas op de foto….

Eigentijdse entree met logo en brievenbus, dit was bij het vroegere veld in de rimboe totaal niet aanwezig.

Zoonlief als enige toeschouwer bij een fictieve wedstrijd, hoe vervreemdend wil je het hebben….

De grasmat is allerminst in optimale conditie door de aanhoudende droogte. Ben benieuwd of het veld wedstrijdklaar is aan het begin van het seizoen 2018/2019…..

De accommodatie zelf vind ik prachtig gelegen met beschuttend groen rondom.

We keren op onze schreden terug. Jan Reinko maakt me attent op een stalletje langs de kant bij een nieuw huis. Deze woningen ken ik totaal niet uit mijn jeugd, toen lagen hier allemaal akkers en tuinen.

Er worden jonge plantjes aangeboden voor een grijpstuiver: stokrozen en vingerhoedskruid. Alleen, vanwege de warmte, staan de plantjes hier niet te verkommeren, zijn waarschijnlijk binnen. Jan lijkt het wel wat Niesoordlaanplantjes mee te nemen. Hij belt aan.

Gelukt! Eerst te woord gestaan door een jonge telg, daarna kwam vader, tenslotte moeder die over de plantjes ging. Dat wil zeggen, het bleek een actie van haar dochter en opa heeft het kraampje getimmerd. Nu moesten we wel terug naar de auto bij de kerk om de plantjes een tijdelijk onderdak te bieden…. (De twee die meegingen naar Noordhorn doen het overigens heel goed!)

De nieuwe huizen aan de oostkant van de Niesoordlaan, van zuid naar noord, vanaf de bocht bij de sportvelden. Deze woningen zijn allemaal na de zestiger jaren gebouwd.

Hier zijn we, met de plantjes, al een heel stuk verder richting de Hoofdweg, al voorbij de driesprong met de Parklaan. Aan de rechterkant herinner ik me vaag de huizen van families als Van der Klok, Bergman, Fokkens, Koning…. Links vind ik het moeilijker.

Even achterom kijken…. Links het infobord over de generatiebestendige woningen….

Ook hier van noord naar zuid, meer straat. Vroeger lagen er trouwens klinkers waarop ik de wandelstok van opa Drijbörg nog hoor tikken, als hij dichterbij kwam in de jaren dat hij bij ons woonde (1953-1957). Ondanks de kromheid door de ziekte van Bechterew ging hij als het even kon toch een eindje lopen, een karaktermens!

Nog iets verder opgeschoven richting de Hoofdweg. Als je goed kijkt, zie je aan het eind van het voetpad iemand staan wachten. Geert Koning, ook een oud-klasgenoot, dat wil zeggen om de twee jaar. Geert, een jaar jonger, zat het ene jaar bij ons in de combinatie en dan een jaar later weer niet. Een echte klasgenoot van de eerder genoemde Immie Kiewiet (die hem inseinde dat wij zijn kant opkwamen). We hebben een prettig gesprek gehad, zullen weer eens vaker contact hebben via de mail. Geert woont in de ouderlijke woning waarin hij dus is opgegroeid. Zijn vader kwam niet als moeke Blaauw, uit Nieuw Beerta/Drieborg. Harm Koning heeft jaren lang bij Ford Garage Blaauw gewerkt.

SLOT (deel 5) VOLGT!
©FOTO’S: jan blaauw, 21 juli 2018 (Canon Ixus 275)

5 reacties op “MIDWOLDA – Foto’s d.d. 21-07-2018 (deel 4) – BEZOEK AAN MIJN GEBOORTEDORP

 1. Dir Jan Reinko heeft echt groene vingers, dat kan je zo wel zien. 🙂

 2. Ik, Henk van der Klok, ben Dez.1950 op Niesoordlaan 15 geboren. Ons huis staat op de foto waar deze tekst onder staat. “De nieuwe huizen aan de oostkant van de Niesoordlaan, van zuid naar noord, vanaf de bocht bij de sportvelden. Deze woningen zijn allemaal na de zestiger jaren gebouwd.”
  Waar de kar voor het huis staat. Ons huis is 1949/1950. Rechts woonde Bergman en links Werkman en verder links Geuko Wieringa en zijn moeder. Ons tegenover Simon Klungel en zijn ouders. Simon is met 13 jaar overleden.
  Ik ben op een scooter uit de bocht gevlogen tegen het hek van MOVV. Deet zeer.

 3. Henk, bedankt voor je reactie. Wat de huizen op de foto betreft, die staan toch echt dicht bij de plek waar jij uit de bocht bent gevlogen. (Bij het huis met de kar ervoor hebben we onze stekjes van de stokrozen gekocht!) Jullie huis staat veel verder richting de Hoofdweg aan het eerste deel van de Niesoordlaan. De familie Bergman herinner ik me nog, en Geuko Wieringa zeker ook. Toen die een keer als kleine jongen bij ons speelde, kregen we een ‘Rang’ van mijn moeder, een snoepje dus. Bleef dat ronde ding bij Geuko in de keel steken, hij kreeg het hartstikke benauwd. Ik zie mijn moe nog Geuko beetpakken en hem op de kop houden. Met een paar fikse klappen op de rug verloste ze hem van de Rang en dus van de benauwenis, wat een opluchting! Jouw broer Dick (voor ons Dickie) herinner ik me ook nog, vooral van de voetballerij. Hoe gaat het met hem?

 4. Van het model van ons huis waren er 3 stuk aan de Niesoordlaan gebouwt. Nummer 9(?) Nummer 15 en het eerste huis naast de afbraak van de 3 Wohningen. Dit huis is op deze foto te zien. “Even achterom kijken…. Links het infobord over de generatiebestendige woningen”.
  Ons huis staat op de foto met de kar ervoor. Ik heb nog eens op google earth gekeken en het klopt met het huis ernaast van Bergman. Intussen is achter en opzij van het dak van ons huis een erker gebouwt.
  Met Dirk en familie gaat het goed. Hij woont in Winschoten.

 5. Henk, bedankt voor je nieuwe reactie. IK kan momenteel er verder niet veel over zeggen. Dan moet ik terug naar de Niesoordlaan om nieuwe foto’s te maken en dat zit er voorlopig niet in. De getoonde foto’s heb ik in 2018 gemaakt toen ik samen met onze oudste zoon een bezoek aan Midwolda bracht. Ik ben geboren in de woningbouw, later Schortinghuislaan 13. IN 1953 zijn we naar de Niesoordlaan verhuisd, nummer 53. Daar hebben we tot najaar 1968 gewoond. OP dat moment hield de woningbouw op bij het huis van de fam. Beentje (aan de westkant). Aan de oostkant had je daar alleen maar het oude huis van de familie Stek, verder landinwaarts. Toen we twee jaar geleden gingen kijken, bleek alles tot aan de bocht volgebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *