Over Jeebeetjes

Jeebeetjes is de weblog van Jan Blaauw, bedoeld om HERINNERINGEN te publiceren, herinneringen voornamelijk aan de ‘leeftijd’ in Midwolda, Scheemda en Winschoten, van geboorte tot het verlaten van de Rijkskweekschool in Winschoten en het aanvaarden van een onderwijsbaan in Zuidhorn. Herinneringen van mijzelf, maar ook van familie, vrienden, kennissen, dorpsgenoten (oud en nieuw) etc. 

En wie is dan wel die Jan Blaauw? Kìn je hom nait? Vaalt mie tegen…. Jan Blaauw is geboren in Midwolda (Old.),  op 22 juli 1945. In Oost-Groningen is hij geboren en getogen. Scholen? Joa, man! Kleuter- en lagere school, openbaar, in Midwolda, aan de Hoofdweg: 1949-1957; ULO Scheemda 1957-1961; Rijkskweekschool  Winschoten 1961-1967. Aan het werk, vacature in Zuidhorn, OLS aan de Frankrijkerlaan (1967-1972); vanof 1972 ien Noordhörn, aan de Oosterweg, `hoofd der school`, later werd dat directeur (er kwam steeds meer bij, behalve bij de beloning…) tot februari 2003, t enne van t onnerwiesverhoal.  Dat is het dus, nú!
Sterke behoefte aan het verwoorden van herinneringen, vergezeld van beelden. Op www.jeebeetjes.nl gaat het dus om Midwolda, Scheemda en Winschoten, voornamelijk….
Kijk ook op www.noordhorntoenennu.com (periode Noordhorn, blogs Noordhorn gerelateerd) en op www.bloeiendonkruid.com (diversen, waaronder periode Zuidhorn en onderwerpen die Zuidhorn gerelateerd zijn).

WELKOM! En reageren kan en wordt op prijs gesteld!

20 reacties op “Over Jeebeetjes

 1. Ik heb met die op schoule gaan in Midwolle, op’nbare schoule die aan Hoofdweg staon.. Volgens mie heb ook nog met die op ulo-schoule gaon.
  Hoofdmeester was Broekema en onze leraar nederlands en meetkunde en algebra was meester Hoek, dei woont nou in Stadskanaal .
  Groetjes,
  A.van der Holt
  Biessumerwaard 24 -Delfzijl
  Email : avanderholt@home.nl

 2. De foto van Henk is even voorbij ons huis, rechts is inderdaad de slagerij/winkel van Bamberg en verder kijk je dan tegen het huis van Pijning aan en aan de andere kant woonde kleermaker Smit of Smid. Opo Wolle is in 1943 overleden, ze heeft nog meegekregen dat Hemmo is geboren, maar toen was ze al bedlegerig. k Vindt het niet ze erg dat ik niet alles meer weet en het is natuurlijk gewoon dat jii niet zoveel van het Oosteinde weet, je bent er niet geboren en hebt er niet gespeeld, zo weet ik ook veel minder van de woningbouw en van de Niesoordlaaan, ik was toen immers de deur uit, probeer te leven met wat je weet en hebt Jan en laat het verleden je niet achtervolgen, groetjes.

 3. Nog even wat over het Oosteinde, wij woonden niet in het middelste huis maar links aan de kant van van Anken, de huizen stonden recht tegenover slager Bamberg, het huis wat naar voren staat was de zaak van Adam Timmer.

 4. Beste Jan

  Ik ben op zoek naar volksverhalen over de klokkengieterij Concordia te Midwolda. Het historische verhaal is wel bekend, alleen zoek ik naar verhalen die door de bevolking werd rond vertelt.

  Piet Klooster

 5. Hallo lezers

  Ik heb voor ouders van uit Midwolda, ik ben op zoek naar de boerderij van Alidus Botjes gebouwd rond 1910.
  Geert Spackman staat op een foto van de bouw van deze boerderij die gebouwd is door bouwbedrijf Cramers.
  Kan iemand mij vertellen of deze er nog staat, zo ja waar

  met vr gr Jan Spackman

 6. Dag Jan Spackman,

  Ik heb het Boerderijenboek Wold Oldambt met beschrijvingen van de Midwolmer boerderijen ter beschikking. Ik neem aan dat je de boerderij Botjes bedoeld waarachter ook het streekje dat in de volksmond “Botjesverdrait” genoemd wordt, ligt. De betreffende boerderij is in de zeventiger jaren afgebrand, op deze plek staat nu een bungalow. Ik heb wel twee anischtkaartfoto’s van deze boerderij. Op bovengenoemde website (die door KPN niet is opgeruimd, maar die niet meer wordt bijgehouden) zul je deze wel kunnen vinden. De gegevens uit het boerderijenboek zal ik inscannen en aan je toesturen.
  Ik heb van Jan Blaauw het verzoek gekregen om je van informatie te voorzien. Dat zal ik doen nadat ik de ombouw van mijn computer heb voltooid. Mijn opstartschijf ging wat moeilijk doen en daarom heb ik een nieuwe schijf gekocht en heb daarop Windows opnieuw geïnstalleerd. Omdat ik ook nog met Windows XP werk is het een dubbele opstart installatie geworden waarbij ik kan kiezen uit XP of Windows 7. Het vraagt allemaal wat tijd om alles weer volledig geïnstalleerd te hebben om daarna je van informatie te kunnen voorzien. Maar het komt eraan.

 7. Geboren in Arnhem, getogen net boven Eindhoven en nu wonend in Amsterdam-ZuidOost is deze omgeving mij vreemd.

  Vriendelijke groet,

 8. Jan Blaauw ( nog nooit van heurd of zain)
  (Sorry Jan)
  Tot vandoage … zug ik in Duvekoater een verhoal over mien opa Jan van Diek en zien femielie ( mien beste kameroad mien eerste 12 leemsjoaren)
  Mien grunnings is in schrift alderberoerdst … mor ik begreep elke zin en ben joe dankboar …
  Joe hemm mie loatn jank’n ….

  Dankjewel Jan … prettig kennis te maken

  Bedankt veur dei mooie blog en de mooie foto

  Groetjes van Jan zien klaindochter

 9. Hallo Jan.
  Sinds zaterdag 10/12/2016 weet ik van het bestaan van je Website en ik zag tot mijn verbazing dat je mij nog herinnerde van uit je jeugd toen we naast elkaar woonden op de Schortinghuislaan met tussen onze woningen de Stichtingslaan. Ikzelf zal toen ongeveer 6 jaar zijn geweest toen we blijkbaar samen voetbalden(weet me er niets van te herinneren). In het zelfde item zag ik 2 foto’s van m’n opa en opoe De Boer en bovendien nog een foto van m’n vader samen met Jopie Boer. Geweldig!
  Ik heb nog niet alles gelezen maar ongetwijfeld kom ik nog wel bekenden tegen.
  Ik woon nog steeds in Midwolda samen met echtgenote.
  Nogmaals hartelijk dank voor je website.
  M.v.g. Derk (oftewel Derkie).

 10. hallo ik ben Gé v d Wal geboren in Midwolda aan de Niesoordlaan 12 toendertijd Nanninga’slaan. ik hoorde dat de woningbouw woningen aan de niesoordlaan afgebroken zijn, wat komt daar weer voor terug, heb tot mijn huwelijk in Midwolda gewoond,woon nu in Bedum, ben naar de chr nat school geweest aan de hoofdweg met als hoofd meester Boerema
  met vr groet G.Dijk-v d Wal

 11. Hallo

  Het is misschien niet de bedoeling om deze vraag hiet te stellen, toch wil ik het proberen.
  Zijn er misschien mensen die deze site volgen en aan stamboom onderzoek doen.
  Ik zoek de ouders van Beke (Beeke, Bieke) Jans soms ook Abels genoemd.
  Zij touwde op 21 maart 1727 in Midwolda met Heke ( Heeke,Heike, Hieke, Heecke) Abels. Heeke was smid volgens mij ook op Enemaborg.
  Ze hadden 5 kinderen Jan, Epke, Geesien, Ebel(Abel) en Aaltien.
  Ik denk dat de naam van Beke haar vader een Jan Dercks is.
  Ze kan ook in Blijham geboren zijn.
  Is er misschien iemand die deze mensen ook in hun stamboom heeft en meer weet?

  Gr E de Jonge

 12. Ik ben geboren in Midwolda in 1952. We woonden aan de Homerilaan, voor aan de laan aan de Hoofdweg café van Eerden, met een aantal arbeiderswoningen aan de laan en aan het eind onze boerderij. Enkele namen van gezinnen dier woonden, voor zover ik me dat herinner. Vanaf de boerderij gezien de eerste woning links woonde “opa Stokje” , zoals wij hem noemden, die altijd op de regenbak(?) zat en zich bij het lopen ondersteunde met een stok. In dezelfde woning woonden ook Tichelaar met zijn vrouw en hun zoon Berend. Verder de familie van der Wal, en daartegenover Wolda. Vooraan woonde schilder Sportel met vrouw en kinderen. Aan de andere kant van Eerden, met Bert van Eerden, iets jonger dan ik, waar alle toneelstukken van de openbare school werden opgevoerd en de uitvoeringen van gymnastiekvereniging Tonido.

 13. zie een stuk over oude smederij in Midwolda.(van Benno Doedens)
  zou ik hier gegevens en evt foto van mogen gebruiken voor mijn onderzoek naar smederijen en hun bewoners in de provincie Groningen.
  gr Jos

 14. Hoi Jan,
  Met intresse heb ik uw artikel over uw activiteiten in de vredesbeweging gelezen. Ik handel in propaganda materialen uit (ex) communistische landen maar ook van actiegroepen. Ik heb laatst een partij binnen gekregen van het 1961 comite voor de vrede. Ook de flyer die in uw artikel staat heb ik een aantal van. Ook in andere kleuren. Erg leuk. En ook een groot aantal posters. Mijn vraag aan u is, heeft u nog materiaal liggen waar u vanaf zou willen. Flyers, oproepen, buttons, posters, boekjes mag allemaal. Ik hoor het graag. Mijn emailadres is propagandaworld@hotmail.com

 15. In reactie op de vraag van Piet Klooster over verhalen over klokkengieterij Concordia. Ik ben in het bezit van het huwelijkscadeau van de heer van Bergen aan zijn vrouw, een fraai strijkijzer met hun beider namen, H.A. Van Bergen, M. Muntenga, daar in gegoten/ geslagen ? Neem maar contact op als er interesse is voor foto’s.

 16. Geachte,

  Ik kom op jullie prachtige site uit met zeer veel mooie oude foto’s.

  Ik doe al jaren onderzoek naar de Stamboom van de familie Kuiper (mijn moeder is een Kuiper.

  Mijn grootvader Jan Kuiper is een zoon van Jan Kuiper die op 06-08-1872 is geboren in Nieuwolda en op 19-05-1894 is gehuwd met Grietje Heethuis (geb te Waldendorp 27-021876 en overleden te Avereest, 08-03-1957.
  Jan Kuiper zelf is overleden te Zuidwolde op 03-10-1945.
  Jan kuiper zijn vader was Jan Kuiper die met Anna Edens was gehuwd (1845-1928. De naam Edens komt veel voor in deze regio.

  Nader onderzoek heeft inmiddels opgeleverd dat alle voorgaande voorouders uit de buurt van Noordbroek/zuidbroek komen. Ik ben inmiddels met de lijn tot in 1627 gekomen.

  Hebben jullie ook gegevens van deze periode/plaatsen?
  Kan iemand mij helpen met namen/plattegronden van die tijd/huizen foto’s/tekeningen oid.
  Ik ben zeer benieuwd waar en hoe men destijds leefden.

  Bert van de Beld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *