Een nieuwe DUVEKOATER, tijdschrift voor regionale historie (Historische Vereniging Scheemda)

Er is een nieuwe “Duvekoater”. het halfjaarlijkse tijdschrift voor regionale historie, een uitgave van de Historische Vereniging Scheemda, nummer 48, november 2011. Het is voor geïnteresseerden in de regionale geschiedenis van Scheemda en Omstreken elke keer een regelrecht genot het prachtige magazine te ontvangen. Kijk alleen al naar de omslag met de fraaie afbeelding van het tot in de finesses gerestaureerde huis van Jaap en Alberta Lub aan de Hoofdweg van Midwolda. Het pand dat vermaardheid verwierf en verwerft als “Villa Hermans”, pal naast de Engelse slingertuin en boerderij Hermans.

Het in het oog springende voorplat van de nieuwe DUVEKOATER, november 2011. Afbeelding: Villa Hermans, Hoofdweg Midwolda, beter bekend als Dansk Feriehus Bookingburo.

In het tijdschrift wederom diverse belangwekkende artikelen met foto’s. Zo schreef JPK (= Jan Pieter Koers) bijdragen over Scheemderzwaag, Boerderij Botjes aan de Goldhoorn en de restauratie van de Villa Hermans. Ook besteedt hij aandacht aan de ‘familieregering’ Stheeman, aan de wieg van de gemeente Scheemda. JJG (= Jan J.Groenbroek) gaat o.a. vijftig jaar terug in de tijd (1961), Schmidtman en Hulzebos beschrijven het Tranendal van vroeger en T.Bouman vervolgt Kreiters ronde door Midwolda. (Overigens heeft Midwolda-West-kenner Beno Doedens op het Kreiterverhaal belangwekkende aanvullingen en correcties, wellicht daarvoor een volgende keer ruime aandacht!)
Zo’n tijdschrift moet jezelf in handen houden en regelmatig inkijken! Dus, of lid worden van de Historische Vereniging Gemeente Scheemda (€11,50 per jaar; leden die Duvekoater per post ontvangen, betalen 15 euro per jaar), of een los nummer kopen voor €6,50 (ISSN 1569-3708). Lid worden? Neem contact op met ledenadministrateur D.van der Laan: 0597 593508 of per mail via dirk.vanderlaan@home.nl.

Een foto van een succesploeg van het toen florerende CVSB met o.a. de talentrijke Bekie Zuiderveen en keeper Jan Paap. Maar ook "Poene" en Ko Meijer, de rots in de branding. En een piepjonge Jan Rendering, helaas ook veel te vroeg overleden. Nostalgie... CVSB is gefuseerd met Scheemda; er is nu een zaterdag- en een zondagafdeling, en een gezamenlijke jeugd. (Net als bij v.v.Zuidhorn).

afbeelding uit “Duvekoater” nummer 48, november 2011, blz.28

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *