Midwolda: Elftalfoto M.O.V.V. 1, tweede helft jaren vijftig?

Van Bienke Kolk-Boer (dochter en schoondochter van twee befaamde MOVV’ers) heb ik al heel wat berichten én foto’s gekregen! Ook de volgende elftalfoto van MOVV 1, ik denk uit de tweede helft van de jaren vijftig, maar ik zou graag precies weten uit welk seizoen de foto is…. En de namen natuurlijk, al ken ik ze bijna allemaal:

Bovenste rij van links naar rechts:
Ole Sportel – Ik weet niet of ‘Ole’ zijn echte naam was…. Ik weet wel dat Ole een stoere stopperspil was, onverzettelijk en, ik heb het al eerder gezegd, “een kop van beton” (volgens mijn pa…) Die man kopte de hardste, de raarste, de kromste ballen….. Voetbaloverzicht had ie ook! Hier draagt ie weliswaar een jasje, maar het zou me niet verbazen als Ole zijn voetbalspullen eronder aan had….. Zowel elftalleider, als reservespeler?
– Koos Koning Meestal rechtsbuiten, een stijlvolle speler met een puike trap! Soms wat luimig en dan sprak zijn gezicht boekdelen…. Hier, op de foto, is Koos in zijn nopjes, arm in arm met Ole. (Ik heb nog enkele keren met Koos gespeeld in het tweede van MOVV. Herinner me een thuiswedstrijd tegen ASVB, we wonnen met 4-3… Een van de doelpunten kwam van mijn voet, uit een lage, strakke corner van Koos, zijn specialiteit!)
– Tjaard Hekman Mooie voetballer, technisch knap. Niet altijd een “grasvreter”, op ‘onmogelijke’ ballen, nee, daar liep hij meestal niet op… Zoon van de secretaris-toén van MOVV? Bij Hekman regelde ik de overschrijving, toen ik besloot dat het bij Scheemda genoeg was geweest….
– Jan (?) Swijgman Ik weet niet eens of hij wel Jan heet(te)…… Prachtige voetballer, als het spelletje liep, en dan ook vaak succes had met kopballen.
– Meini de Wal Afkomstig uit de Scheemder voetbalstal, waar ook zijn broers allemaal zijn begonnen.Meini ging al jong naar MOVV, zal ook wel door de verkering zijn gekomen. Hij heeft jarenlang in het 1ste van MOVV gespeeld. Een rasvoetballer, fysiek sterk, goed schot, technisch een van de beteren, regelmatig scorend. Soms liet hij het wel eens wat zitten, dan speelde het hele elftal meteen een klasse slechter… (Zijn broer Henk maakte later furore bij vv Heiligerlee; met Beno en Dicky heb ik nog gespeeld in het geelzwart van Scheemda. Sienus de Wal was waarschijnlijk de meest getalenteerde van de broers, niet alleen bij Scheemda, later ook in de gloriejaren van WVV. Van pa Henny de Wal heb ik bij de jeugd van Scheemda enkele jaren training had. Een man op ‘U’ tegen te zeggen, maar ook een man om van te houden!)
– Jopie Boer In dit elftal blijkbaar linksbuiten… Een positie waar niet altijd een geschikte speler voor te vinden was. (“Geert Bouldag” was al gestopt!) Jopie speelde ook wel rechtsbuiten of als binnenspeler. Verrassende voetballer die niet altijd goed werd begrepen; het leek ook wel eens alsof hij zichzelf “tructe”….
De trainer Onbekend (bij mij…)

Middelste rij, van links naar rechts:
Eltjo “Ellos” Kolk  Lange tijd kende ik hem alleen bij de naam “Ellos”… En ik wist dat hij in Oostwold woonde, waar we af en toe kwamen, bij kapper Mulder, of bij schoenmaker Smid….. Later ging ik ook wel kijken bij V.V.S. En we fietsten wel door Oostwold op weg naar de polders, of naar Drieborg…
Ellos was een uitgesproken middenvelder, die vele meters maakte. Je moest hem drie maal passeren en dan was je hem nog niet kwijt…. Technisch misschien niet altijd perfect, maar met een voorbeeldige instelling. Een echte teamspeler!
– Jan(?) Rendering  Hij kwam vanuit Pekela naar Midwolda, waar hij Coöp-winkelier werd. Voetballen kon hij ook, voetbalde eerder bij Noordster (als ik het goed heb onthouden…) Had een machtige trap met links.
Abel (?) de Voogd  Gek, de voornamen, daarvan ben ik niet altijd zo zeker… Deze linkshalf kwam later in het elftal, duurde even voor hij zijn draai vond. Niet de snelste of beweeglijkste, maar een bal vasthouden of veroveren kon hij wel. En passen ook!

Voorste rij, van links naar rechts:
Tjaard Loer  Woonde ook jaren lang in de woningbouw in Midwolda. (Zijn vrouw Lieske is nog niet zo lang geleden overleden…) Loer is een lange periode grensrechter geweest bij MOVV 1. Je kon op hem rekenen, maar een makkelijke was ie niet, en vrolijk kijken deed ie ook niet altijd. (Ik ook niet…) Of hij altijd eerlijk was???! Zijn zoon Piet heeft ook bij MOVV gevoetbald, komen we later nog tegen…
Hendrik “Hintje” Bos Zoon van Jan Bos en Frouke Noor. Langbenige voetballer die het goed deed op de rechtsbackpositie. Soms leek het of hij uitschuifbare benen had…. Altijd positief, ook een echte teamvoetballer!
Keeper  Naam ben ik kwijt…. Hij kwam van elders, na het afhaken van Harm “Lolly” van der Laan en ‘Baby’ de Vries. Lange, stijlvolle doelverdediger die bij lage ballen nog wel eens de mist in ging en niet altijd klemvast was…
Hendrik “Hintje” van Dijk  Ook een van die MOVV-getrouwen die vele jaren de eer van het eerste verdedigde. Een doordouwer, een vuurvreter, een winnaar… Nee, niet direct een ‘mooie’ voetballer en technisch was er vaak wel iets aan te merken, maar hij compenseerde het meer dan volledig door zijn inzet en zijn “over-mijn-lijk-mentaliteit”….
Henk Kok  Ook grotendeels opgegroeid in de Midwolmer woningbouw. Innemend persoon, die graag keepte en ook heel wat ballen tegenhield. Minder soepele stijl, het leek vaak wat stijf, houterig, maar niet makkelijk te passeren. Hier blijkbaar reservedoelman.

Mocht iemand nog ontbrekende namen weten of aanvullingen hebben: Reacties graag naar JanBlaauw@hetnet.nl  of per reguliere post naar de Verlengde Oosterweg 33, 9804 RD  Noordhorn. Bellen kan ook: 0594 503095

Foto: familie-album Bienke Kolk-Boer (Oostwold)

4 reacties op “Midwolda: Elftalfoto M.O.V.V. 1, tweede helft jaren vijftig?

  1. Nee Beno, dit is Henk Kok (officieel waarschijnlijk ‘Hendrik’), de broer van Siena. De vader heette Ali(e) Kok. Het gezin Kok heeft in de woningbouw gewoond, tussen de familie Noor en de familie Loer (Mans en Grietje). Deze keeper Henk Kok was een neef van de Henk Kok, bekend van Radio Noord en de schaatsverslagen bij de NOS.

  2. Mezelf nog maar eens verbeteren…. De familie Kok woonde tussen de familie Noor aan de zuidkant en de familie Hassing aan de noordkant…

  3. Ik weet niet anders dan dat Siena op Olger’s Loane woonde. (Diurckenlaan).
    En Harmannus Loer was getrouwd met Geessie Bos (uit t Hamrik). Mans is nog beheerder geweest van de Ennemaborgh. Ze woonden er ook. t Waren vrienden van mijn ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *