Midwolda: Herinneringen Jan B aan gymnastiek (inclusief gymclub TONIDO)

Mijn eigen herinneringen dus… Gymnastiek? Zwarte bladzijden in mijn biografie… Met opzet heb ik eerst mijn zus Gepke aan het woord gelaten vanwege haar positieve herinneringen. Ook mijn broer Hemmo heeft plezierige herinneringen aan de gymnastiek, hij kon er zich goed in uitleven en bleek heel wat leniger dan zijn twee jaar jonger broertje. Als ik me goed herinner (en dat doe ik in dit geval…), ben ik van mijn vierde tot mijn achtste lid geweest van gymnastiekvereniging T.O.N.I.D.O. (= Tot ons nut is dit opgericht). Wat een ellende! Tranen met tuiten heb ik gejankt om er af te mogen en eindelijk na vier dramatische jaren gebeurde dat… Vanzelfsprekend is het in de praktijk genuanceerder geweest, maar daarvan herinner ik me niets! Mijn lichaam zat me toen al in de weg, ik was blijkbaar zo stijf als een plank en had bovendien last van hoogtevrees. Elke les zag ik met grote vreze tegemoet. Touw klimmen? Misère… Wandrek? Ellende…. Koprollen maken? Het lukte me gewoon niet! Mijn tragiek is klaarblijkelijk geweest dat ik in die jaren ook niemand heb getroffen die de sterk emotionele bezwaren kon temperen en didactisch in staat was slecht presterende jonge kinderen de broodnodige hulp te bieden… Aan de feestelijke gymnastiekuitvoeringen van T.O.N.I.D.O. in de grote zaal van hotel/restaurant “Het Gemeentehuis” aan de Hoofdweg heb ik eigenlijk ook alleen maar frustraties overgehouden. Het (uit)lachen als op het podium voor de volle zaal weer eens een koprol mislukte…. Het minuten lang wachten in de dunne gymkleren op de koude gang voor je groep aan de beurt was, ik krijg er nog kippenvel van…. Leider Koeno Koers was toch een aardige man, daaraan lag het niet. Maar toch…
Van klas 1-2 bij meester Smid (“Buikie”) kan ik me geen gymlessen herinneren. In 3-4 bij meester De Vries (“Proeme”) evenmin… Wel bij meester Zonderman, in 5-6. Toen was er nog niet zo lang een nieuwe gymzaal, met nieuwe klimtouwen en wandrekken, en een prachtige lange mat. Maar ja, de faalangst was blijkbaar niet meer uit mij weg te praten en de eenzijdige oefenvorm in die jaren (Eentje aan de beurt en de anderen kijkend, je voelde de hoon: “Aaaah, hai kin der niks van…!”) was ook een drempel van formaat. Bovendien was meester Zonderman op die momenten niet van het geduldigste soort…
Spel, dat was ‘mijn ding’! Rennen kon ik wel en “blokje voetbal” vond ik prachtig!
Later, op de ULO in Scheemda en de kweekschool in Winschoten, werd ik mentaal iets weerbaarder. Kon ik de turnzwakte voor mijn gevoel wat meer compenseren met spelvreugde… Tot de rugproblemen zo ernstig werden dat ik tijdelijk op de Kweek niet meer aan de gymlessen deelnam (en dat kostte mij ook de ‘aantekening j’, mocht ik aanvankelijk geen gymlessen geven op de lagere school). Later leek het weer mee te vallen, deed ik nog wel eens illegaal mee aan een spelles, volleybal bijvoorbeeld… Soms denk ik dat ook toén de psychische kant onderschat is. Daarover breek ik me het hoofd niet meer, zonde van de energie. Maar dat de herinneringen aan de gymnastiek van toen zo frustrerend negatief blijven, dat vind ik toch jammer! (JB)

Een foto van een gymgroep van de openbare basisschool in Midwolda uit het jaar 1983 (Bladzij 75 van "115 jaar Openbaar onderwijs in Midwolda" - Theo Kiewiet, 1996)

Nog steeds ben ik op zoek naar foto’s van de gymclub “T.O.N.I.D.O.”…. Eventuele reacties graag naar JanBlaauw@hetnet.nl of per post naar de Verlengde Oosterweg 33, 9804 RD  Noordhorn. Bij voorbaat dank!

1 reactie op “Midwolda: Herinneringen Jan B aan gymnastiek (inclusief gymclub TONIDO)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *