Midwolda: Complete namenlijst M.O.V.V. B-junioren, dankzij Piet Loer (Ermelo)

Het gaat om de volgende foto die ik kreeg via Bienke Kolk-Boer:

MOVV B-elftal 1953

Het zijn de B-junioren van het roodzwarte M.O.V.V., de foto stamt uit het jaar 1953. Al twee keer eerder hebben we geprobeerd de juiste namen te geven, maar dat lukte maar ten dele…. Deze keer (drie keer is scheepsrecht!) lukt het wel! Met dank aan Piet Loer en zijn schoonzoon Abe de Vries! De laatste zorgde voor het adres van Piet Loer in zijn huidige woonplaats Ermelo. Ik stuurde hem een afdruk van de oude foto met de vraag of hij zich zijn medespelers nog herinnerde…. Vanmiddag een telefoontje uit Ermelo en een enthousiast gesprek over MOVV, familie, woningbouw etc. Wordt ongetwijfeld vervolgd!
Met Piet, 74 inmiddels, gaat het betrekkelijk goed! Acht jaar geleden overleed zijn vrouw en dat betekende een forse tik. Maar bij de pakken neerzitten? Nee, dat niet! Lichamelijk gaat het wat minder, er kraakt en ‘rappelt’ wel eens wat, maar ‘de kop is nog goud!’ Piet heeft dan ook geen enkele moeite met het oplepelen van de namen van de MOVV-spelers op de foto uit 1953! Daar komen ze:
Vooraan, van links naar rechts: Jan Stam (Oostwold), Heiko (of IJko) de Voogd (Oostwold), Arie Schrik (Midwolda).
In het midden: Piet Loer (Midwolda toen, nu Ermelo) en Tjaard Aukes (Oostwold).
Achter, staande, van links naar rechts: Tjaard Loer (grensrechter/leider, pa van Piet), Jan Ketelaar, Meindert Kramer (die later nog kroeghouder in Midwolda is geweest), Hendrik Bos (bijnaam: “Hintje Vlo”! Was ik vergeten…), leider/supporter Remmert Tuin (ook wel Kappie genoemd…), Hiltjo de Grooth (van de winkel aan de Hoofdweg, de opvolger van Joke Waalkens), Bert(je) van Delden, de zoon van Garrelt(je); Robbie Uffen (broer van Bert, zoon van Mans, van de stoffenzaak), en dus niet Nanne Kampstra, die was heel wat jonger….. (Had ik kunnen weten…)  Misschien dat ik zo hier en daar een voornaam verkeerd heb geschreven, verbeter me maar!
Piet Loer, speler van dit B-elftal, heeft tot zijn 62ste gevoetbald!! Hij was eerst automonteur bij garage Blaauw, ging daarna naar Muntendam, Veendam en weer Muntendam, zo’n acht jaar. Ook daar heeft Piet gevoetbald. Hij was intussen meer dan zat van het werk als automonteur, ging met tegenzin ’s morgens aan het werk. Hij heeft toen alsnog (via de Avond-MAVO) zijn MAVO-diploma gehaald en kreeg daardoor meer mogelijkheden bij het solliciteren. Hij kreeg een baan bij een Instituut in Ermelo voor jongeren met ‘gedragsproblemen’. Daar heeft hij zo’n 25 jaar gewerkt, ging op zijn 60ste met pensioen. Na het overlijden van zijn vrouw veranderde zijn leven ingrijpend. Nu bewoont hij een appartement in Ermelo en probeert er het beste van te maken. Van Midwolda weet hij nog heel veel, ook van MOVV! We houden contact. Piet, bedankt!

1 reactie op “Midwolda: Complete namenlijst M.O.V.V. B-junioren, dankzij Piet Loer (Ermelo)

  1. Ik (Bertje!) van Delden kan me iedere speler nog gemakkelijk voor de geest halen, behalve Jan Ketelaar. Zo te zien jonger dan de rest. Waar hij woonde, (Oostwold of Midwolda) geen idee. Ik vroeg me af wie onze keeper was, maar dat moet Heiko geweest zijn. Het was toch iets dat je bij blijft. Ik kan niet bogen op een grote voetbalcarriere, maar kampioen worden beleeft niet iedereen. En wat een bijzondere omgeving: het weiland achter de boerderij van Takens, waar die goeierd van Snitjer alle ballen voor ons uit de brede sloot viste.. Nu staan hier al jaren woningen. Van de uitduels herinner ik me vooral die in Nieuwolda (NOVO) en Oldamster Boys (Nieuw-Scheemda). Dat ging er hard aan toe! Soms ‘smaandags voortgezet (verbaal) als je je tegenstanders in Winschoten ( waar je naar school ging) .tegen kwam. Het weiland van Takens was geen ideaal speelveld, maar op dat punt spande het veld van Oldamster Boys de kroon. Er was een soort greppel dwars over het het veld en het was altijd spannend waar de speler en de bal weer zouden opdagen. De Boys hadden een twaalfde speler: de scheidsrechter/jeugdleider die de mislukte passes van zijn Boys corrigeerde. Ook was er grote rivaliteit tussen M.O.V.V. en N.O.V.O. Trouwens over voetbalvelden gesproken: Oldambtster Boys beschikt nu over een prachtig sportpark, evenals M.O.V.V.. Ik kan me ook nog goed het terrein op de Bouwte van S.P. Meijer herinneren. Ten slotte: het was een mooie tijd en we wonnen vaak met dubbele cijfers. Jan Stam kom ik nog wel eens tegen, maar helaas niet iedereen van ons is er meer. Rob Uffen is een paar jaar geleden overleden.
    Ik ben ben benieuwd naar jullie reacties.
    Bert van Delden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *