Midwolda: Nog eens, de Niesoordlaan, de huurwoningen, info van Theo Kiewiet (vervolg)

Aanvullende informatie van zegsman Theo Kiewiet, ook over eigen familie, op mijn verzoek.

Fragment luchtfoto Niesoordlaan

Bij mij is toch veel “zoek geraakt”, in de loop der jaren. En misschien heb ik sommige zaken nooit geweten…. Zo kan ik mij de gezichten van bijvoorbeeld Jan de Groot (Niesoordlaan 27) en Jacob Dijkhuis (Niesoordlaan 31) niet meer voorstellen… Wel geweten? Gewist….
Theo Kiewiet vult aan:

“Gek hè, ik ken Jan de Groot of zijn vrouw ook niet. Doeko Wiegman had drie kinderen nl. Dirk Jan, Janna en Jan Harm. De woning van Jacob Dijkhuis is in 1949 gebouwd dus die stond er al in jouw tijd. Voordat Jacob Dijkhuis verhuisde naar de Niesoordlaan, woonden ze aan de Hoofdweg (E14). Dit moet ook ergens naast garage Blaauw zijn geweest. Misschien wel naast kapper Wiegman.
Daar achteraan aan de oostkant van de kerk en het kerkhof? Dat heet ’t Holt of zoals wij het hier noemen Holtjeloane. Ja, hier stonden een aantal woningen met o.a. het boerderijtje van Roelfsema, en de woningen van Van der Wal, Kloas Snitjer en Oudekerk. In een wat nieuwere woning heeft een Dijkhuis gewoond. Maar dit was Harm Dijkhuis. Later woonde hij in de woning naast het nieuw kanaal, waar vroeger Draai woonde. Harm Dijkhuis was niet helemaal 100%. Hij stond ook altijd bij de weg met zijn hondje en als je dan tegen hem zei “Moi Diekhoes”, dan begon hij te schelden. Later is hij ook opgenomen in Zuidlaren, waar hij ook is overleden.
Je wilt iets weten over h
et gezin Kiewiet. Mijn vader komt uit een gezin van negen kinderen. Hij is de jongste. Geboren op het adres F 16 (nee, niet in een straaljager) naast het voetbalveld van MOVV. Later kreeg het de naam Zwarteweg 2. Doordat zijn moeder van huis uit gereformeerd was, ging hij naar de Christelijke school. Een mooie tijd heeft hij daar niet gehad. Net voor de oorlog ging hij daar naar school, hij was linkshandig en moest toen verplicht rechts schrijven, wat dus niet lukte… Een nadeel was dat de familie Kiewiet Hervormd was en de Christelijke school toch vooral Gereformeerd….. Kortom, hij kreeg niet de hulp die je mocht verwachten van een school. Dus dan maar aan het werk. Pa zijn vader werkte bij Struif, later Kloosterboer, een boer die aan de Goldhoorn in Oostwold zijn boerderij had. Dit beviel pa goed. Maar wat was het geval?  Boer Kloosterboer ging naar de Noordoostpolder. Kloosterboer wilde graag dat pa ook mee ging. Kloosterboer had wel een plekje voor hem in zijn nieuwe boerderij. Dit mocht echter niet van het bestuur van de Noordoostpolder. Personeel mocht niet op de boerderij bij de boer wonen. Ze moesten zelf een huis zoeken of kregen een slaapplaats in één van de barakken. Dit leek pa maar niets om te slapen in de barakken. Hij bleef in Midwolda en kwam in het “lös waark” terecht. En als je daar niet goed verdiende, dan ging je naar een ander. Op een gegeven moment kwam hij bij de wegenbouw terecht. Hij werkte toen bij Smallegange in Aerdenhout en heeft diverse wegen aangelegd in Nederland o.a. de Velzertunnel. Maar ja, op een gegeven moment krijg je verkering en dan wil je wel dichter bij je meisje zijn. Eerst bij Vonk in Coevorden, als elektricien, later bijj de chloorfabriek in Delfzijl. Daarna volgde nog de betonfabriek Exelsior in Scheemda en uiteindelijk kwam hij  als hulpmonteur bij het P.E.B. te werken wat later EGD werd. Een reuzenbaan! Later heeft hij z’n schoonvader (Jurjen Adam, JB) zelfs nog overgehaald om bij het EGD te gaan werken. Schoonvader werkte toen nog bij boer Dijkstra. Toen schoonvader bij EGD kwam zei hij:  “Dat had ik veel eerder moeten doen!”
Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat jij mijn vader niet kent. Hij woonde  achterop ’t veen, heeft jaren in Holland gewerkt en is, nadat hij in 1962 trouwde, achterop de Niesoordlaan (89) vlak bij het voetbalveld gaan wonen. Het klopt inderdaad dat Immie Kiewiet een nicht van mij is. En dat op de Mennistenlaan een oom en tante van mij woonden, namelijk Haiko en Martje. Verder woonden in het dorp Jan Blik en Eise (een zus van mijn vader). Ze hadden één zoon: Jan (1947). Oom Jan Blik en tante Eise zijn na het overlijden van mijn vader zijn moeder in 1955 op de Zwarteweg 2 komen wonen. Later hebben ze nog in de bocht van de Hoethslaan gewoond, een soort boerderijtje. Toen dit afgebroken werd, zijn ze op de Dijkhuisstraat gaan wonen. Misschien ken je Jan nog wel, hij is in 1947 geboren.

Ben al een tijdje opzoek naar een plattegrond van de plannen die ze hadden met de doorsteekjes vanaf de Niesoordlaan naar het strand en de woningen die daaraan gebouwd zouden worden. Zal volgende week nog even goed gaan zoeken…..

Theo, bedankt! Nu, vijftig jaar later, vind ik het spijtig dat ik destijds niet meer foto’s van de Niesoordlaan heb genomen! Vooral ook van het gedeelte richting Winschoten, met het huis van de familie Stek en de Zwarteweg. En ook de onverharde parallelweg, een landweg, aan de oostkant van het achterste deel van de Niesoordlaan… (JB)

1 reactie op “Midwolda: Nog eens, de Niesoordlaan, de huurwoningen, info van Theo Kiewiet (vervolg)

  1. Dijkhuis en Wiegman woonden in een dubbele woning tussen Gar. Blauw en timmerman K .Wiegman .Huis van Dijkhuis is later afgebroken t.b.v een nieuw te bouwen garage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *