MIDWOLDA: Prachtige foto van M.O.V.V. B-junioren in 1948, bijna kampioen….

Bienke Kolk-Boer heeft nog eens goed gekeken in het foto-album van haar schoonouders en vond daarin een prachtige foto, gemaakt in 1948. Het is een foto van de B-junioren met toenmalige leider Kloosterboer. Op de foto ook Eltjo “Ellos” Kolk, van wie de foto afkomstig is. Vooral de onderste drie zijn, vind ik, hoe jong ze ook zijn, herkenbaar: Eltjo Kolk, Hemmo van der Holt en Bernard Loer. (Ellos is MOVV trouw gebleven, Hemmo van der Holt ging later naar Scheemda, Bernard Loer maakte een uitstapje naar WVV in Winschoten, maar keerde terug naar de rood-zwarten van Midwolda-Oostwold).  Eerst de foto, dan de toevoeging van Bienke Kolk:

Nou, zoals beloofd kwam ik nog een mooie foto tegen…  En woarin?  In olle foto-album van mien schoonollen..
t Gaait hier om jeugdelftal/B-asperanten van MOVV. Mien schoonpa wis ze nog allemoal..
D
as in 1948!” zee hai, “MOVV kon kampioen worden, mor BNC versluig ons mit 3-2 ….”
Hai was weer aan t verteln, wie genoten! Hier kommen de noamen:
bovenste riege:
Immie Meulman, Koert Wolda, Kor Kiewiet (Theo Kiewiet zien pa), Martin Stel, Tonnie Everts,  Pieter  Tiddens
Kloosterboer is leider..
Midden van links noar rechts: Bertus Noor, Tjark Hardijk, Geert Groenbroek Onderin: Eltjo ‘Ellos’ Kolk, Emmo van der Holt, Bernard Loer..
Prachteg hè, dij jonge knoapen van toun ..

Ja, geweldig! En het is toch 65 jaar geleden! Zat Kloosterboer toen al op de boerderij die vroeger van Stikker was, aan het dwarsstuk van Midwolda-West? (De boerderij die jammer genoeg plaatsmaakte voor een bedrijf in landbouwmachines). Hemmo van der Holt, de tussenin-broer van Udo en Aaltjo, ging later naar Scheemda. Met hem heb ik nog een paar wedstrijden gespeeld in Scheemda 3. Toen speelde hij rechtsbuiten, kon ik hem nog wel eens bereiken met een lange pass vanaf links. En hij maar rennen….. De namen van de spelers in de bovenste en middelste rij zeggen me niet allemaal even veel (maar dat ligt aan mijzelf…) De eerste, linksboven, deed me aan Modderman denken, niet aan Meulman. De tweede, Wolda, komt me bekender voor. Maar dat komt ook doordat de naam ‘Wolda’ aan ‘MOVV’ verbonden is. Geuko Wolda? Was die niet jarenlang de man die het veld klaarmaakte? Ook de lijnen verzorgde? Tonnie Everts is waarschijnlijk de Tonnie van onze woningbouw-Everts, aan de Stichtingslaan. En Piet Tiddens? Tweede of derde zoon van boer Tiddens in Midwolda-West, de boerderij die nog steeds bewoond wordt door Imca Marina, “de Vicarie”. Piet Tiddens was een karakteristieke speler, een verdediger, aan de brede kant, kwam je niet zo maar voorbij. Hier is hij een van de jongsten, moet wel talent hebben gehad. Piet Tiddens trof ik later weer toen ik in Zuidhorn schoolmeester werd aan de Frankrijkerlaanschool. Piet verkeerde in VVD-Gemeentebelangenkringen, ik was toen al gauw correspondent voor de Leekster Courant en het Nieuwsblad van het Noorden. (En afdelingsbestuurder van de PvdA, maar dat heb ik niet lang volgehouden….) Tijdens raadsvergaderingen zat Piet vaak op de publieke tribune en gaf nog wel eens een sneer tussendoor, tot ongenoegen van de voorzitter…..  Piet Tiddens was geen boer geworden, hij woonde in een bungalow aan de zuidkant van Zuidhorn. Rond 1970 denk ik, verruilde hij Zuidhorn voor Havelte.
De voorkant van de boerderij van Tiddens, de latere “Vicarie”, trof ik als kind ook aan in het huis tegenover ons, het huis van Engel en Geertje Tuin, broer en zus, beiden vrijgezel. Dat voorhuis was perfect nagemaakt op kleinere schaal en deed dienst als verblijf voor een tortelduif. Boven de deur…. Dat bracht geluk!
De middenvelders ken ik niet, al zou het me niks verbazen als Geert Groenbroek uit het Midwolmer deel van Scheemdermeer kwam….
Mocht iemand nog aanvullingen hebben (of eventuele verbeteringen…), reageer maar! Reacties naar: JanBlaauw@hetnet.nl of per post naar de Verlengde Oosterweg 33, 9804 RD  Noordhorn. Bedankt alvast!

4 reacties op “MIDWOLDA: Prachtige foto van M.O.V.V. B-junioren in 1948, bijna kampioen….

  1. je hebt gelijk Jan. De jongen links boven is inderdaad Immie Modderman

  2. Er staan natuurlijk ook Oostwolmers op deze foto het was immers een voetbalvereniging voor zowel Midwolmers als Oostwolmers. Vandaar dat jij sommige personen voor jou onbekend zijn. Koert Wolda, Tjark Hardijk, Geert Groenbroek en Ellos Kolk zijn de Oostwolmers op deze foto

  3. Immie Modderman trouwde Gé Kramer uit Nieuwolda en kwam te wonen in het door melkboer Bos verlaten pand waarin aan de andere kan Jan van der Molen en zijn kostganger Jan Heijenga woonden. Jan Heijenga, een vrijgezelle broer van Johannes Heijenga, later bekend van Radio Heijenga in Winschoten en voorganger van Larmoyeur, was de eerste rij-instructuur van Midwolda. Veel Midwolmers hebben bij hem het rijbewijs gehaald. Immie (Helmer) Modderman vertrok later naar de Zaagmolenlaan in Scheemda.

    Kloosterboer (de vader van Neeltje en Heilina) woonde nog niet in de boerderij van Stikker. Volgens het Boerderijenboek Wold Oldambt heeft Uipko Obbo Stikker pas in 1956 zijn boerderij verkocht aan Tjaart Egge Kloosterboer, gehuwd met Rienje Glas.
    Piet Tiddens was de jongste van de drie zonen van Lammert Pieter Tiddens en Woldina Asselijna Evers. Fekko, de oudste bleef op de boerderij, Hendrik trouwde een boerendochter uit Noordbroek en ging daar boeren en Piet?? Ik weet het niet.

    De fraaie boeidelen van de voorgevel zijn in de tijd dat Fekko boerde op een heel simpele en goedkope wijze vernieuwd. Helaas, hierdoor heeft de villa toch wel aan architectonische schoonheid ingeboet.

  4. Hier Piet Tiddens:wat leuk, die foto. Ik heb hem ook in een album. Volgens mij is het een foto van de A-junioren. Deze foto is gemaakt voor de winschoterkrant, zou geplaatst worden bij kampioenschap maar we verloren met 2-1. We moesten nog een beslissingswedstrijd spelen op neutraal terrein, Scheemda, tegen VVS. Wederom verloren, 1-0. Edje Werkman van VVS scoorde de winnende goal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *