MIDWOLDA: De oude Hervormde pastorie, later stoffenzaak Mellema, maar hoe lang?

Van Beno Doedens (Oude Pekela, oud-Midwolmer) kreeg ik twee afbeeldingen gemaild met daarop de oude Hervormde pastorie aan de Hoofdweg:
2013-06-28 21-23-22_2436 verkl
2013-06-28 21-22-39_2435 verkl
De foto’s heb ik doorgestuurd naar Bienke Kolk-Boer, die bepaalde herinneringen heeft aan dit pand. Zelf heb ik die niet, niet zo nadrukkelijk. De dominee van de Hervormde gemeente kwam weliswaar sporadisch binnen ons gezichtsveld (de helft van de familie Blaauw was immers Hervormd én kerkelijk), ik ben zelfs enige tijd naar de zondagschool geweest, maar dat was altijd in de kerk zelf, na de ochtenddienst. Ik kan me niet heugen ooit in deze pastorie te zijn geweest. Het was wel een plek die imponeerde… Ik kwam er langs op weg naar school en later, als je weer naar huis ging. Statig huis, een “andere wereld” dan onze woningbouwwoning…. En dan had je er tegenover de Chr. Nationale School, een dubbel markant punt dus aan de aloude Hoofdweg. Wanneer je vertrokken bent, gebeuren er in je geboortedorp soms ‘rare’ dingen…. Van Bienke Kolk-Boer (Oostwold) hoorde ik dat er in latere jaren een stoffenzaak Mellema in de oude pastorie had gezeten. (Het kwam me haast over als een soort ‘majesteitsschennis…’) Er werd vloerbedekking verkocht en waarschijnlijk ook wel gordijnstoffen etc. Ik wist wel dat er later sloop plaatsvond en dat er een nogal modernistische woning kwam op de plek van de oude pastorie.(De tijd heeft ook in Midwolda bepaald niet stil gestaan…)
Bienke Boer diepte uit haar jeugd een herinnering op aan de Mellemaperiode. (Vraag van mijn kant: Hoe lang heeft Mellema daar eigenlijk zijn handel gedreven?).

Het verhaal van Bienke:
Mor nou zag ik dij foto van d’olle pasterie! Och, wat bin ik doar bliede mit …! Ik loat mien gedachten de vrije loop en der komt n herinnering noar boven ….:
Ik loop bie dij stoupe omhoog,  Moeke Leentje het mie bie mien haandje vast. Wie doun dij grote deure open… Moeke haar in hoes aal zegd: “Ik wil even bie Mellemoa kieken, ik heb het had mit dij kokosmatten!”
Jabo vlouerbedekken.. kokosviniel.. der mos nou vlouerbedekken kommen deur t heule hoes hìn..
Ik von t ook mor niks, dij kokosmatten! Ast in koamer kroopst over dele, dìn haarst knijkes rood mit oafdrukken van mat in dien hoed stoan, en dat braandde..
Wie lopen noar binnen ..Ik kiek in t ronne…. Wat n hoge muren! Wat mooie deuren! En overal tegen de wanden aan staait tapijt omhoog! Wie kommen grote koamer binnen, doar braandt n kolenkaggel .. Moeke roakt aan de proat mit Mellemoa…. en ik loat moeke heur haand lös… Ik zuik mien weg, dat is ja wel zo mooi! Van aine koamer noar de aandere koamer …mor t is doar wel kold! Moeke het ter mor drok mit om dij vlouerbedekken dij ze oetzöcht haar…  “Joop komt ook nog even kieken?” heur ik zeggen en ik? Ik stoa veur de kaggel  in dij veurkoamer… (Ast op foto kiekst aan de rechterkaant ..) Lekker waarm  mie op te waarmen! Inains zegt Moeke:  “Ik wait nait of ie t roeken, Mellemoa, mor ik vin t hier wel braandereg roeken ..” Intussen was ik al weer op pad deur dat grote hoes …. en ik dee verstoppertje allain….
Totdat moeke Leentje mie raip:  “Bienke, woar bistoe? Wie goan weer noar hoes ..!”
Ze pakt mie weer bie mien haandje om dij grote stoupe weer oaf te kommen ..Ze tilt mie op. “Man”, zee ze, “wat hest wel oetvreten? Doe stinkst ook al zo brandeg..dat is de zulfde locht as ook bie Mellemoa in winkel …” Ze besnuvvelt mie net as n hond en inains kiekt ze op rogpand van mien jaske, as ze mie op fiets tilt en ik mien baintjes in fietstas dou ..”Och wicht, wat hest mie nou?? De heule rogpand van dien wollen jaske is heulemoal verschroeid…!”
Tja, dat kon ik ja nait waiten…. Ik haar mie waarm doan bie kaggel.. En dou krieg ik mie nog n preek te heuren onderwegens dat ik nooit zo dicht op kaggel  stoan goan mos… “Verdamme”, zee ze,  “t was ook nog zo’n dure …..!”  (t jaske kwam van Dresselhoes … ) In hoes het ze der n bounder over hìn hoald. Dou wazzen dikste broen verschroeide hoartjes deroaf … En ik? ik  mos hom wel weer aan hebben…..

Mor ik bìn bliede mit de foto! Hai vaalt weer in mien herinnering ..Ik kìn mie ook nait heugen dat ze t hoes oafbroken hebben… Zo inains ston doar t nije hoes van  Domie!  Of Domie Geluk …der nog in woond het, dat wait ik nait meer !..”

8 reacties op “MIDWOLDA: De oude Hervormde pastorie, later stoffenzaak Mellema, maar hoe lang?

 1. Prachtig stukje om te lezen en zo herkenbaar. Kokosmatten ja wie had ze niet en zeil op de slaapkamer. In dat zeil zat asbest maar daar hadden we nog nooit van gehoord. Mellema heeft maar één jaar zijn winkel in de pastorie gehad.

 2. Ds. Geluk heeft bij mijn weten alleen in de nieuwe Pastorie gewoond. Ik heb enkele keren met deze aardige man gesproken. Zijn preek voor de radiokerkdienst uit de NH Kerk in Midwolda over “Allerheiligen” sprak mij destijds erg aan. Hieronder het overlijdensbericht. Gepubliceerd op: 2 oktober 2002.
  ASSEN – Op 28 september is ds. P. A. Geluk, hervormd emeritus predikant te Assen, overleden. Hij werd geboren op 8 februari 1923 in Hellevoetsluis.

 3. In mijn tijd woonde Ds. Hoekstra daar met zijn gezin, hij zat in het verzet en is door de Duitsers vermoord, hij ligt op het Midwolmer kerkhof begraven.

 4. Ds. Geluk was inderdaad wika voordat hij werd beroepen in de Hervormde Gemeente Midwolda. In die tijd ging de Midwolmer Hervormde gemeente samenwerken met de Nieuwolmers. Ds. Geluk was daar al bekend als voorganger voorzover ik me kan herinneren. De Nieuwolmer familie was destijds vol lof over deze dominee. Niet een afgestudeerde theologie student, maar iemand uit het volle leven, studerend in zijn vrije tijd en voor de rest werkend in de gemeente. Hij stond midden in zijn gemeenten, was door iedereen geliefd.
  Mijn herinneringen aan de kerk zijn niet zo groot. De zondagsschool was leuk. Met mooie verhalen van een oude mevrouw, haar naam ben ik even kwijt. Toen ik een bepaalde leeftijd had bereikt mocht ik als dooplid naar dominee Huetinks lessen voor het doen van belijdenis. Naar de leerkamer. Nog in de oude pastorie. Maar het kon me niet meer boeien, de mooie verhalen van de zondagsschool juf werd saaie bijbelkost. Niks voor mij. Ik knutselde met radio’s, Had ’s avonds Radio Luxemburg aan staan. Luisterde naar Cliff Richard & The Shadows. Ging naar de ULO. Leerde dansen, ging naar de bioscoop en maakte kennis met Coca Cola en patat. Een gereformeerde latere collega kon het verschil heel goed verklaren. Ik was niet alleen in de wereld maar ook van de wereld, hij als Gereformeerde was wel in de wereld maar niet van de wereld. Ach, wat is het verschil, we worden allemaal ouder en op zekere dag gaat het lichtje uit. Punt.

 5. Wie weet het huidige adres van boven getoonde oude Pastorie aan de Hoofdweg te Midwolda? De voorouder (Jan Hindriks Bosman) van mijn moederskant heeft tussen 1800 en 1850 links van de pastorie gewoond in de behuizing nr. 47/perceel E149 (kadaster 1832). Het betrof een dubbele behuizing zoals getoond op de ansichtkaart. Ik neem aan dat deze huizen van latere datum zijn. Is er een oudere foto bekend van de pastorie tussen 1800-1850? En is dit de pastorie van voor 1850 of van latere datum? M.v.g. Esther Eikenberg

 6. Mevr. Eikenberg deze pastorie is in 1892 gebouwd en in 1972 afgebroken. Het adres was Hoofdweg 158 Midwolda.

 7. Bedankt voor uw reactie mr. Kiewiet. Weet u misschien of daarvoor ook een pastorie heeft gestaan? Kadastergegevens uit 1832 geven aan dat mijn voorouders naast de Herv. pastorie hebben gewoond. M.v.g. Esther Eikenberg.

 8. Mevr. Eikenberg, De vroegere pastorie stond achter de Hervormde kerk.Deze is in 1892 afgebroken en een jaar later is dit de begraafplaats geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *