MIDWOLDA: Woninginrichter/stoffenhandelaar Mellema in de oude hervormde pastorie

Boeiend onderwerp, de oude Hervormde pastorie aan de Midwolmer Hoofdweg, naast de ree van hereboer Renken en tegenover de Chr.Nat.School. Zeker de tijdelijke bestemming die het oude pand heeft gehad in de jaren zestig. Uit de reactie van Theo Kiewiet blijkt dat het maar voor een jaar is geweest. Toen werd de statige woning gesloopt en kwam er een heel ander, moderner huis voor de dominee voor in de plaats. Mijn zus Gepke herinnert zich ds.Hoekstra die als verzetstrijder door de Duitse bezetters werd geslachtofferd. Mijn oud-klasgenoot Beno Doedens heeft herinneringen aan een latere radiopreek van ds. Geluk, die ik niet heb gekend, slechts heb gevolgd aan de hand van dagbladberichten. Er staat me iets bij van het begrip “wika”…. Was ds. Geluk een wika, werker in kerkelijke arbeid (Kramers Woordenboek)?? En was een ‘wika’ een andere functionaris dan een dominee?
Zelf herinner ik me ineens de vrij jonge dominee Hutink, die een predikant opvolgde in Midwolda die lang aan de Hervormde Kerk verbonden is geweest. Alleen wil zijn naam me niet meer te binnen schieten…. Dominee Hutink was een lange man, stak overal bovenuit…. Hij is in 1957 als predikant nog mee geweest, toen mijn opa Hemmo de Groot (die ongeveer 4 jaar bij ons in huis was geweest in Midwolda) in Nieuw Beerta werd begraven.
Zo heeft ieder zijn eigen specifieke herinneringen….. Theo Kiewiet stuurde een toelichting over de winkel van Mellema, geweldig! Bovendien had hij twee advertenties bewaard en een krantenfoto van zijn opa Jurjen Adam voor de nieuwe, moderne pastorie aan de Hoofdweg, toen die nog in aanbouw was. Van Beno Doedens is de foto van de nieuwe pastorie aan de Hoofdweg in bewoonde staat. Bedankt!

Ansichtkaart met centraal de oude Hervormde pastorie. Hoe vaak zou ik daar als kind langs zijn gekomen, lopend, naar en van school? En op de fiets, naar de ULO in Scheemda, of om een boodschap te doen bij 'Vrouw Edens'?

Ansichtkaart met centraal de oude Hervormde pastorie. Hoe vaak zou ik daar als kind langs zijn gekomen, lopend, naar en van school? En op de fiets, naar de ULO in Scheemda, of om een boodschap te doen bij ‘Vrouw Edens’?

adv mellema1 verkl
Toelichting Theo Kiewiet:
De winkel van Adolf Mellema en afbraak pastorie.
Adolf Mellema nam in 1964 de manufacturenzaak van F. Jonker aan de Hoofdweg 189 in Midwolda over. Mellema huurde het pand van Jonker. Hij vond de huurprijs voor de winkel duur en daarom werd het huurcontact van vijf jaar niet verlengd. Mellema zocht wat anders en vond dat in de hervormde pastorie. Maar waarom nu een winkel in de hervormde pastorie zou je denken. Het zit namelijk zo:
De hervormde pastorie, gebouwd in 1891, deed jaren dienst als woning voor de dominee. Toen dominee Pettinga in november 1968 vertrok, kwam de pastorie leeg te staan en ging de gemeente op zoek naar een nieuwe predikant en die werd snel gevonden. Dominee Geluk werd in 1969 beroepen en woonde in Scheemda. De pastorie voldeed niet meer aan de wensen van de tijd en de kerkvoogden wilden de pastorie eigenlijk wel verkopen. Misschien kon  er wel een verzorgingshuis in, want het was toch een mooie plek zo midden in het dorp. Zolang er geen koper was, kon het pand worden verhuurd. En ja, Adolf Mellema, wilde de pastorie wel huren om in de woonkamer een manufacturenwinkel te openen. De kerkvoogden vonden dit wel goed en het mes sneed aan twee kanten. De kerkvoogden konden nog wat huur ontvangen en Mellema zat op deze plek veel goedkoper dan in het pand van Jonker. Wel was er natuurlijk wat minder ruimte, maar dat deerde Mellema niet. Hij hield gewoon opruiming. Een jaar heeft de winkel van Mellema in de pastorie bestaan. In 1971 vertrok Mellema met zijn gezin naar Groningen.
De kerkvoogden waren van plan om een nieuwe pastorie te laten bouwen naast de net nieuw gebouwde burgemeesterswoning aan de Wissel tegenover de Hervormde kerk. De architect Van der Mey maakte een bouwtekening en de kerkvoogden konden zich wel vinden in dit plan en het werd dan ook al snel goedgekeurd. Echter financieel zaten er nog wel wat haken en ogen aan. Het plan werd veel te duur, zodat het plan in de prullenbak kon. Kerkvoogd Harm Kuiper, werkzaam in de bouw, gaf zijn visie hierover en zei: “Een nieuwe pastorie hoeft niet zoveel geld te kosten, als wij proberen het met eigen krachten te doen”. En zo gebeurde het. Door Kuiper en enkele gemeenteleden werd de pastorie steen voor steen afgebroken. Opa Jurjen Adam was ook één van de gemeenteleden die mee hielp en omdat ik vaak bij opa was, ging ik ook wel eens mee. In de woonkamer lagen nog allerlei spulletjes uit de winkel van Mellema. Als kind vond ik dit natuurlijk prachtig. Ik kwam met een tas vol knopen, garen etc. thuis. De nog bruikbare stenen en hout werden verkocht voor fl. 3800,00. Het puin dat er overbleef, werd afgevoerd door de firma Lommerts uit Delfzijl. Dit had oom Geert Adam geregeld die uitvoerder was bij Lommerts. Toen alles weg was, kon men met de bouw van de nieuwe pastorie beginnen. Het werd gebouwd door een vaste kern van gemeenteleden, variërend van 5 tot 15 man, die constant elke avond tot 9 uur en iedere zaterdag aan de pastorie o.l.v. Harm Kuiper en Geert Adam werkten. In augustus 1973 was de nieuwe pastorie klaar en werd het betrokken door dominee Geluk en zijn gezin. (ThK)
adv mellema verkl

Jurjen Adam, de opa van Theo Kiewiet, voor de in aanbouw zijnde nieuwe Hervormde pastorie aan de Hoofdweg. Adam is zowel woningbouwbewoner als Niesoordlaan-Midwolmer geweest. (krantenfoto)

Jurjen Adam, de opa van Theo Kiewiet, voor de in aanbouw zijnde nieuwe Hervormde pastorie aan de Hoofdweg. Adam is zowel woningbouwbewoner als Niesoordlaan-Midwolmer geweest. (krantenfoto)

De bewoonde nieuwe pastorie aan de Hoofdweg op de plaats van het vroegere herenhuis (foto: Beno Doedens)

De bewoonde nieuwe pastorie aan de Hoofdweg op de plaats van het vroegere herenhuis (foto: Beno Doedens)

Ansichtkaart en kleurenfoto: collectie Beno Doedens (Oude Pekela)
Advertenties en krantenfoto: collectie Theo Kiewiet (Midwolda)