MIDWOLDA: Herinneringen Beno Doedens aan Oldambtrit, 1964

Bericht gekregen van mijn oud-klasgenoot van de OLS in Midwolda, Beno Doedens. We mailen (on)geregeld, nog niet zo lang geleden zijn we een middagje naar Oude Pekela geweest, de huidige woonplaats van Beno en zijn vrouw Jannie. De volgende foto heb ik al eens eerder laten zien, maar het kan geen kwaad dat nog eens te doen, mét de nieuwe toelichting van Beno:
BD Oldambtrit 1 verkl

“Hierbij de foto welke ook in het boek over de Oldambtrit geplaatst is. Achter de remmingswerken van de draaibrug staan van links naar rechts:
Ondergetekende (= Beno Doedens) in het zwarte trainingspak met het logo van KWIEK op de borst;
Jan Topelen, destijds onze buurman. Getrouwd met Rika de Ruijter uit Oude Pekela. Wij woonden Hoofdweg 30, Jan en Rika op Hoofdweg 32. (zie de foto onderaan);
Heilina (Lineke) Kloosterboer. Lineke was geen deelneemster aan de Oldambtrit.

Jan Topelen en ik hadden het deel Scheemda-Nieuwolda-Midwolda-Scheemdermeer-Midwolda reeds gehad en waren op de terugweg via Nieuwolda naar Termunterzijl en dan weer terug naar Scheemda. Het was voor mij een zware tocht. Ik ben een glijer en kom tegen de wind in moeilijk vooruit. Jan Topelen was destijds een sterke boerenknecht en tegen de wind in kon ik hem niet bijbenen. Voor de wind ging het beter, daar was ik met mijn lange slag weer in het voordeel. Ik had toen nog wel wat conditie, want alles deed ik nog op de fiets. ’s Zomers heen en weer naar t gemeentehuis in Woldendorp, dat was 2 keer bijna 15 kilometer. En als het mooi weer was, fietsten we als overblijfcollega’s even heen en weer naar Termunterzijl. Even over de visafslag en even in een bak ongepelde gekookte garnalen graaien wat door collega (gemeentelijk visafslager) Vieregge oogluikend werd toegestaan.
‘s 
Winters was het te koud voor de fiets of te slecht weer en dan was lijn 28 (Winschoten-Woldendorp v.v.) de oplossing. Die oplossing kostte me wel een dik uur overblijven op het gemeentehuis, want mijn werktijd zat er om vijf uur op, maar de bus ging niet eerder dan kwart over zes voor de laatste rit naar Winschoten en weer terug. De bus overnachtte op het pleintje voor de Gereformeerde Kerk in Woldendorp, dat was ook het officiële eindpunt. (Van de oude tramconcessie van OG tussen Winschoten en Delfzijl had de DAM (Damster Autobus Maatschappij) het deel Woldendorp-Delfzijl (Appingedam) gekregen.) Het ging ook wel eens mis, dan had de bus pech en kwam ie niet. Eenmaal ben ik door een collega met de auto thuisgebracht en enkele keren werd ik gewaarschuwd door de chauffeur van lijn 18 (Woldendorp-Groningen) dat lijn 28 in Winschoten was blijven hangen. Dan werd het met lijn 18 via Nieuwolda naar Wagenborgen, met lijn 19 van Wagenborgen via Nieuwolda naar het Pompstation op de driesprong in de weg Noordbroek-Scheemda en naar Nieuw Scheemda. En dan met lijn 17 naar Midwolda. En dan was ik niet tegen half zeven thuis maar een uur later. In 1966 kocht ik een Mobylette brommertje. Maar ’s winters bleef het nog steeds lijn 28.
Het zou nou niet meer kunnen. Lijn 28 rijdt al lang een andere route. Busdiensten tussen Winschoten en Woldendorp rijden niet meer op een enkele schoolbus per dag na.
Op de Mobylette reed ik trouwens ook naar Alkmaar….. Later met de auto ging het toch beter!” (BD)

Rechts de ouders van Beno Doedens, zijn vader was kapper, niet ver van de draaibrug in Midwolda West. Naast hen woonden in 1964 Jan en Rika Topelen.

Rechts de ouders van Beno Doedens, zijn vader was kapper, niet ver van de draaibrug in Midwolda West. Naast hen woonden in 1964 Jan en Rika Topelen.

 Foto’s: Beno Doedens (Oude Pekela)

1 reactie op “MIDWOLDA: Herinneringen Beno Doedens aan Oldambtrit, 1964

  1. Het was mijn eerste Oldambtrit. Heb me omgekleed bij boderijder Wol in de voorkamer. Fijne tocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *